DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

LOSP: krīze pārtikas apgādē ir neizbēgama, ja netiks pieņemts lēmums par ārkārtas stāvokli pārtikas nozarē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada 11. maijā Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) kopsapulcē diskutēs par aktualitātēm nozarē - par energoresursu sadārdzinājuma graujošo ietekmi uz tautsaimniecību, pārtikas nozari, par nepārtrauktu pārtikas cenu pieaugumu. Plānots pieņemt LOSP sapulces lēmumu, kurā Saeimai, valdībai tiks pieprasīts noteikt ārkārtas situāciju pārtikas nozarē, sabiedrības nodrošinājumā ar pārtiku un pārtikai “no lauka līdz galdam” piemērot 5% PVN likmi.

LOSP ģenerāldirektors G.Vilnītis: “Arvien vairāki ārējie faktori rada triecienus pārtikas nozarei. Pārtikas nozarē ir krīze. Pārtika kļūst dārgāka veikalos, bet mūsu lauksaimnieki un ražotāji - arvien vājāki kā vietējā, tā arī starptautiskajos tirgos. Krīzes situācija ir samilzusi un iezīmējas arvien drūmāka aina pat tuvējai nākotnei. Ja Ministru kabinets un Saeima nekavējoties neveidos risinājumus - rudenī pārtikas cenas veikalos sasniegs vēl neredzētus augstumus. Ir jārīkojas nekavējoties! Pārtika ir jānosaka par valsts stratēģisko resursu. Jādara viss iespējamais, lai pārtika ikvienam iedzīvotājam būtu pieejama - samazinot PVN pārtikai, kā to jau ir izdarījušas 23 valstis Eiropā.

LOSP stingri uzstāj uz to, ka Valdībai steidzami jāizstrādā un jāapstiprina krīzes pārvarēšanas noteikumi, lai nodrošinātu skaidru un nepārprotamu informāciju vietējiem ražotājiem, tirgotājiem un katram valsts iedzīvotājam. Tāpat LOSP pieprasa valdībai, Ekonomikas un Finanšu ministrijām sniegt informāciju par finansējumu un aprēķiniem par dabasgāzes nodrošinājumu mājsaimniecībām un ražotājiem situācijā, kad tiek pārtraukta dabasgāzes piegāde no Krievijas, uzrādot pieejamās alternatīvas energoresursu nodrošinājumam, t.sk. no vietējām izejvielām: malkas, šķeldas, granulām, kūdras, HES, biogāzes, vēja, saules u.c. Kādi būs valsts atbalsta mehanismi vietējo atjaunojamo energoresursu piegādātājiem un patērētājiem.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs : “Energokrīze ir uzlikusi milzīgu slogu kā uzņēmējiem un ražotājiem, tā arī mājsaimniecībām. Ir nepieciešamas alternatīvas - un tās ir nepieciešamas nekavējoties. Valdībai, neveidojot reālus risinājumus, ražošanas turpināšana neskaitāmos uzņēmumos tiek apdraudēta - arī uzņēmumu slēgšnas iespējamība kļūst arvien reālāka. Nav saprotama Latvijas unikalitāte laikā, kad 23 ES valstīs pārtikai ir samazinātais PVN, bet Latvijas Saeima turas pie 21% PVN likmes. Vai Polijas piemērs - kad tika samazināts PVN pārtikai un degvielai, nepierāda faktu, ka Polijas pārtikas ražotāji, degvielas tirgotāji un Polija kopumā pelna ar to, jo viņu cenas ir zemākās Eiropā un notiek pircēju organizēti iepirkšanās ceļojumi uz Poliju.

Kopsapulce norisināsies šī gada 11.maijā klātienē - Ogres valsts tehnikuma 2.stāva zālē, plkst. 10.00. Kopsapulcē piedalīsies arī Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs un zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts. Diskusijā aicināta piedalīties arī Finanšu ministrijas valsts sekretārs vietnieks Ilmārs Šņucins un Ekonomikas ministrijas pārstāvji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI