DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas Mediju ētikas padomes biedru sapulcē ievēlēts jaunais Ētikas padomes sasaukums un apstiprināts biedrības 2021.gada pārskats

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

31. martā notika Biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" biedru kopsapulce, kurā vienbalsīgi tika apstiprināts Biedrības 2021. gada pārskats un revidenta atzinums, kā arī ievēlēta Biedrības Ētikas padome. Uzsākot Ētikas padomes ceturto darbības gadu, tai pievienojušies divi jauni locekļi – Gunta Līdaka (kandidātu izvirzīja izvirzīja Latvijas Raidorganizāciju asociācija) un Jānis Buholcs (izvirzīja SIA "Reģionu mediji”).  Papildus jaunievēlētajiem locekļiem Ētikas padomē turpinās darboties Skaidrīte Lasmane (izvirzīja Latvijas Žurnālistu asociācija), Guntars Līcis (izvirzīja AS "Latvijas Mediji"), Daiga Sproģe (izvirzīja AS "DELFI"), Aleksandrs Mirlins (izvirzīja Latvijas Preses izdevēju asociācija), Anda Rožukalne (izvirzīja SIA "Novadu ziņas”), Baiba Liepiņa

Jaunievēlētie Ētikas padomes locekļi – Gunta Līdaka un Jānis Buholcs – ir snieguši ieguldījumu Latvijas mediju vides un žurnālistu ētikas attīstībā un turpina to darīt arī šodien. Mediju eksperte Gunta Līdaka ir strādājusi LTV, TV24 un TV5 Rīga, bijusi NEPLP locekle, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore u.c., bet šobrīd darbojas kā komunikācijas konsultante SIA “BBC” un ir uzsākusi doktorantūras studijas Rīgas Stradiņa universitātē. Savukārt sociālo un komunikācijas zinātņu doktors Jānis Buholcs ir strādājis žurnālistikā un bijis viens no Latvijas mediju ētikas kodeksa izstrādātājiem, ekspertiem, un šobrīd ir Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta “HESPI” pētnieks un Vidzemes Augstskolas asociētais profesors. Jaunievēlētie locekļi būs lielisks papildinājums Ētikas padomes zinošo un pieredzējušo ekspertu pulkam, kurā lielākā daļa ekspertu – Skaidrīte Lasmane, Guntars Līcis, Anda Rožukalne, Aleksandrs Mirlins, Baiba Liepiņa un Daiga Sproģe, darbojas jau kopš tās pirmsākumiem, proti, trīs gadu garumā.

Ētikas padomes jaunais sasaukums arī turpmāk uzraudzīs Biedrības Ētikas kodeksa principu un normu īstenošanu, izskatīs sūdzības par ētiska rakstura pārkāpumiem mediju darbībā, kā arī vērtēs iespējamus vārda brīvības pārkāpumus. Tāpat Biedrības statūti paredz Ētikas padomes tiesības paust viedokli par citiem nozares jautājumiem, kas saistīti ar apdraudējumu mediju videi, redakcionālajai autonomijai un mediju neatkarībai. Biedrības Ētikas padome uz pirmo ceturtā darbības gada atklāšanas sēdi sanāks jau aprīlī, kur no padomes locekļu vidus tiks ievēlēts tās priekšsēdētājs un priekšsēdētāja vietnieks.

“Latvijas Mediju ētikas padome” trīs gadu laikā ir veiksmīgi īstenojusi tās mērķi – ne tikai veicinājusi ētiskas mediju prakses attīstību un sekmējusi pašregulāciju Latvijas mediju telpā, bet arī Kultūras ministrijas līdzdarbības līguma ietvaros veikusi vairākus pētījumus par mediju nozares situāciju Latvijā un organizējusi virkni izglītojošu pasākumu. Tās darbības gados Biedrības Ētikas padome ir sniegusi 45 atzinumus par saņemtajām sūdzībām, no kuriem 16 atzinumi sniegti kopš iepriekšējā gada pārskata sagatavošanas. Pēdējā darbības gada laikā Ētikas padome visbiežāk ir saņēmusi sūdzības par privātuma aizskārumiem, negodprātīgu notikumu atspoguļojumu publikācijās, nepatiesu ziņu atsaukuma pieprasījumu, informācijas nesniegšanas, mediju un publiskās varas orgānu savstarpējo komunikāciju un citiem jautājumiem.

Kopš “Latvijas Mediju ētikas padomes” dibināšanas 2018. gada decembrī tās biedru skaits ir pieaudzis par vairāk nekā divām reizēm – šobrīd jau 36 biedriem ir saistošs Biedrības Ētikas kodekss. Turklāt saskaņā ar Ētikas kodeksa 2.4. punktu, tas ir saistošs ne tikai tās biedriem, bet arī personām, kuras rakstveidā apliecinājušas pievienošanos tam. Līdz šim Ētikas kodeksam ir pievienojušās 13 juridiskas personas, kā arī divi asociētie biedri. Tas nozīmē, ka, apvienojot kopējo biedru skaitu ar uzņēmumiem, kas pievienojušies Biedrības Ētikas kodeksam, un to asociētajām organizācijām, Ētikas kodekss ir saistošs vairāk kā 90 juridiskām personām. Tas ir ievērojams sasniegums, kas palīdzēs nodrošināt ētisku mediju praksi Latvijā un apliecina, ka mediju ētikas, informācijas precizitātes un mediju darba kvalitātes jautājumi mūsu sabiedrībā kļūst aizvien aktuālāki.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI