DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Latvijas Zinātņu akadēmijas aicinājums apturēt Krievijas agresiju Ukrainā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Zinātņu akadēmija, tāpat kā visi, kas iestājas par tautu bezizņēmuma tiesībām uz pašnoteikšanos, brīvību un dzīvību, ar kategorisku nosodījumu vēršas pret Krievijas Federācijas (KF) bezprecedenta militāro agresiju Ukrainā. Ukraina nav veikusi nekādas militāras darbības pret KF teritoriju, tās militāro vai civilo infrastruktūru un arī ne pret tās iedzīvotājiem, kas varētu kalpot par formālu KF militārās agresijas ieganstu.

Gluži otrādi, tieši Krievijas Federācijas īstenotā iejaukšanās Ukrainas iekšējās lietās daudzu gadu garumā, separātistu militāra un ekonomiska atbalstīšana, Krimas aneksija un Minskas vienošanās pārkāpšana, kā arī Ukrainai atšķelto apgabalu atzīšana par “neatkarīgām valstīm” ir KF īstenoti klaji starptautisko tiesību pārkāpumi.

Vēl 1994.gadā Krievija, ASV un Lielbritānija panāca, ka tolaik trešā lielākā kodolarsenāla pasaulē īpašniece Ukraina pievienojas līgumam par kodolieroču neizplatīšanu un paraksta Budapeštas memorandu, ar ko tā atteicās no kodolvalsts statusa. Par to Ukraina saņēma Krievijas, ASV, Lielbritānijas parakstītu garantiju memorandu. Šis dokuments stājās spēkā no tā parakstīšanas brīža un paredzēja, ka Ukraina atdod kodolieročus Krievijai, bet memorandu parakstījušās valstis apņēmās garantēt Ukrainas neatkarību un teritoriālo nedalāmību. Vēlāk šādu apņemšanos rakstiski izteica arī Francija. Ķīnas Tautas republikas valdība 1994.gada 4. decembrī publicēja paziņojumu, ka tā vienmēr būs kā drošības garants, lai tiktu ievērotas Ukrainas intereses, ja tā atteiksies no kodolieročiem.

Šobrīd KF draud visai pasaulei ar kodolkaru, ja kāds mēģinātu traucēt tai īstenot uzsākto agresiju pret Ukrainu. Tā ir iesaistījusi šajā karā arī Baltkrievijas republiku, kas nozīmē plašu karadarbības eskalāciju un tiešu militāru apdraudējumu arī pārējām kaimiņvalstīm un var novest pie Trešā pasaules kara.

Latvijas Zinātņu akadēmija izsaka pilnīgu atbalstu Ukrainai kā valstij un tās brīvību mīlošajai tautai tās cīņā pret agresoru. Mēs aicinām visu zemju valdības nekavējoties veikt efektīvus pasākumus, lai pārtrauktu Krievijas uzbrukumu un atjaunotu Ukrainas suverēnās tiesības uz teritoriju, kāda bija pirms Krimas aneksijas un Krievijas atbalstīto separātistu uzsāktās karadarbības Donbasā.

Tāpat mēs aicinām Krievijas Zinātņu akadēmiju un Baltkrievijas Zinātņu akadēmiju dot objektīvu vērtējumu KF armijas iebrukumam Ukrainā un darīt visu iespējamo, lai novērstu asinsizliešanu, ko īsteno KF bruņotie spēki suverēnās un neatkarīgās valsts Ukrainas teritorijā.

Mēs esam ar jums, Ukrainas tauta!

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI