DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Satversmes tiesa atklāj raidierakstu Tversme

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 9. decembrī, Satversmes tiesa atklāj radierakstu Tversme. Pirmajā raidieraksta pārraidē piedalās Satversmes tiesas pirmais priekšsēdētājs Aivars Endziņš un Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš.

Satversmes tiesa, atzīmējot savas pastāvēšanas 25. gadskārtu, kā arī jaunā dimensijā veidojot dialogu ar sabiedrību, izveidojusi raidierakstu Tversme, kurā diskutēs par Latvijas Republikas Satversmē (turpmāk – Satversme) ietvertajām vērtībām un Satversmes tiesas lomu demokrātiskā tiesiskā valstī.

Satversmes tiesas raidieraksta Tversme mērķis ir ikvienam raisīt interesi un vairot zināšanas par demokrātiskas tiesiskas valsts vērtībām, Satversmes normu piemērošanu un Satversmes tiesas darbu. Satversmes tiesas raidieraksta Tversme veidošanā piedalās Satversmes tiesas tiesneši un darbinieki.

Satversmes tiesas raidieraksta nosaukums darbināts iedvesmojoties no jaunlatvieša Ata Kronvalda, kurš 1869. gadā ierosināja konstitūcijas apzīmēšanai lietot jaunvārdu “satversme”, jo “cilvēki tādēļ pieņēmuši likumus, lai tiem būtu vajadzīgā laikā, kur patverties, lai tiem būtu tversmes.” Semantiski satversmes jēdzienā ir iekodēta konstitucionālisma ideja par konstitūciju kā pilsoņu tiesiskās aizsardzības un drošības garantiju un valsts varas patvaļas novēršanu un ierobežošanu ar konstitūciju. Raidieraksta nosaukums Tversme atspoguļo konstitucionālisma ideju, kā arī iemeso ideju, ka šīs pāraides kalpos par iespēju gūt atelpu, patvērumu, atveldzēties un pārdomāt svarīgus jautājumus.

Satversmes tiesas raidieraksta idejas autore ir Satversmes tiesas tiesnese (2015-2020), Eiropas Savienības Tiesas tiesnese Ineta Ziemele. Raidieraksta izstrādē piedalījusies Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova un tiesnesis Gunārs Kusiņš, kā arī Satversmes tiesas darbinieki: Elīna Circene, Kalvis Engīzers, Uldis Krastiņš, Marika Laizāne-Jurkāne, Zanda Meinarte, Madara Meļņika, Dita Plepa, Elīna Podzorova, Anna Elizabete Šakare un Dārta Ūdre.

Atbalstu un iedvesmu veidot savu raidierakstu Satversmes tiesai sniegusi podkāsta “Pa kluso” veidotāja Laura Grēviņa. Savukārt skaņu mākslinieks Reinis Semēvics speciāli Satversmes tiesas raidieraksta Tversme vajadzībām radījis skaņu kompozīciju, kurā atspoguļota tiesā valdošā brīvības un neatkarības atmosfēra. Raidieraksta vizuālajā identitātē izmantots Anša Cīruļa iedvesmots burtveidols. Tehnisko atbalstu sniedzis Armands Valdbergs.

Satversmes tiesas raidieraksts Tversme pieejams šeit:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI