DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

VARAM rosina eID karti izmantot arī privātā sektora pakalpojumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Saeimas atbildīgā komisija nolēma virzīt apstiprināšanai 3. lasījumā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rosinātos grozījumus  Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumā, lai nodrošinātu ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespēju droši un uzticami apliecināt savu identitāti digitālajā telpā ne tikai valsts, bet arī privātajā sektorā. Tādējādi normatīvo aktu līmenī tiks nostiprināts viens universāls valsts nodrošināts nacionālais elektroniskās identifikācijas līdzeklis, kas iekļauts personas apliecībā (eID kartē) vai eID kartes mobilajā risinājumā. 

Nacionālais elektroniskās identifikācijas līdzeklis uzticamības līmeņa un juridiskā spēka ziņā būs līdzvērtīgs personu apliecinoša dokumenta (pases vai personas apliecības) uzrādīšanai klātienē. 

Paredzētās izmaiņas noteiks pienākumu pieņemt nacionālo eID līdzekli arī privāto e-pakalpojumu sniedzējiem. Paredzēts, ka nacionālā eID līdzekļa pakalpojums tiek nodrošināts bez maksas gan e-pakalpojumu sniedzējiem, gan fiziskajām personām. 

Personu apliecinošu dokumentu likums no 2023.gada paredz eID karti kā obligātu personu apliecinošu dokumentu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas sasnieguši 15 gadu vecumu, savukārt ārvalstīs dzīvojošajiem – no 2025.gada, bet atsevišķām personu kategorijām – no 2031.gada. Tas nozīmē, ka drīzumā visiem Latvijas iedzīvotājiem būs obligāta personu apliecība (eID karte). Šie VARAM virzītie grozījumi nodrošinās iespēju pilnvērtīgi izmantot eID kartes priekšrocības, droši apliecinot savu identitāti ne tikai klātienē, bet arī digitālajā vidē. Elektronisko pakalpojumu sniedzējiem līdz ar to būs jānodrošina iespēja Latvijas elektronisko pakalpojumu pieprasīšanai un saņemšanai autentificēties ar nacionālo elektroniskās identifikācijas līdzekli. Tādēļ Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likuma tvērums tiek paplašināts, attiecinot tiesisko regulējumu arī uz privātajiem elektronisko pakalpojumu sniedzējiem. 

Likums stāsies spēkā š.g. 1.decembrī, savukārt pienākums pieņemt nacionālo elektroniskās identifikācijas līdzekli privātajiem e-pakalpojumu sniedzējiem tiek paredzēts no 2023.gada 1.februāra.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI