DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidenta paziņojums Pasaules preses brīvības dienā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Šodien, Pasaules preses brīvības dienā, mums jāatceras vārda brīvība kā cilvēka personības un humānisma pamats, ko apdraud gan autoritāri režīmi, gan “labu” griboši anonīmi sociālo tīklu “satura uzraugi” un tehniski programmēti algoritmi.

Vārda brīvības robežām ir jābūt ļoti plašām. Tiesiskā valstī tās drīkst noteikt tikai un vienīgi demokrātiski ievēlēts likumdevējs, ņemot vērā katrā valstī atšķirīgo diskusiju kontekstu, nosakot pavisam skaidrus kritērijus faktuālas dezinformācijas apkarošanai un garantējot ātri īstenojamas tiesības aizstāvēties neatkarīgā valsts iestādē vai tiesā.

Par prettiesisku vārda brīvības ierobežošanu gan juridiskām personām, tostarp globālām platformām, gan amatpersonām jānosaka stingra atbildība.

Sargāsim vienu no lielākajiem apgaismes laikmeta un demokrātijas ieguvumiem – brīvi izteikties un līdz ar to brīvi domāt. Tas ir humānisma pamats.

Latvijai ar savu totalitārās okupācijas laika pieredzi tas ir jo īpaši svarīgi. Latvijai tādēļ arī starptautiski jābūt starp tām demokrātiskajām valstīm, kas aktīvi iestājas par tiesiskumu un pret atklāto vai “lienošo” domu un vārda brīvības cenzūru, tostarp interneta un tiešsaistes vidē, vienalga, no kuras puses tā nāktu. Mēs esam brīvības un cilvēktiesību, nevis cenzūras pusē!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI