DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

"LVM Zemes dzīles" laboratorijā veikta akreditācijas uzraudzība un sfēras paplašināšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītā gada decembrī valsts aģentūra “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs" (LATAK) veica “LVM Zemes dzīles” minerālo materiālu testēšanas un pētniecības laboratorijas akreditācijas uzraudzību un akreditētās sfēras paplašināšanu.

Uzraudzības vizītes laikā tika veikta “LVM Zemes dzīles” laboratorijas kvalitātes vadības sistēmas izvērtēšana un praktiskās darbības novērošana trim akreditētām metodēm, kā arī  papildus pieteiktajai testēšanas metodei – irdenā bēruma blīvuma noteikšana. Novērtēšanas rezultātā tika secināts, ka “LVM Zemes dzīles” laboratorija ievēro standarta EN ISO/IEC 17025:2017 “Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences prasības” prasības un tiek rekomendēts saglabāt akreditāciju, kā arī iekļaut tajā pieteikto sfēras paplašināšanu.

Irdenā bēruma blīvuma testēšana ļauj precīzāk noteikt saražoto minerālo materiālu apjomus ražošanas procesa laikā un efektīvāk plānot ražošanas darbus. “Ar jauno testēšanas metodi, izmantojot traktortehnikai uzstādītos svarus un nelielus svarus, kas ikdienā ir uz vietas atradnē, varam matemātiski dažu minūšu laikā noteikt saražoto produktu apjomu, savlaicīgi koriģēt ražošanas plānus un informēt pārdošanas komandu par tirgū pieejamiem produktiem,” norāda “LVM Zemes dzīles” ražošanas darbu vadītājs Edgars Ugulis.

Akreditācija ir nacionālās akreditācijas institūcijas veikta atestācija par atbilstības novērtēšanas institūcijas kompetenci un spēju veikt specifiskas atbilstības novērtēšanas darbības. Akreditācija ir kā trešās puses neatkarīgs novērtējums. Līdz ar to akreditācija apliecina, ka laboratorija ir kompetenta un spēj veikt testēšanu atbilstoši konkrētām testēšanas metodēm.

“LVM Zemes dzīles” laboratorijas mērķis ir paaugstināt uzņēmuma konkurētspēju zemes dzīļu jomā, operatīvi un ar saviem resursiem testējot ne tikai derīgo izrakteņu ieguves vietās iegūtos minerālos materiālus, bet arī meža infrastruktūras būvniecības objektos izmantoto būvmateriālu kvalitāti. Laboratorija aprīkota ar jaunām testēšanas iekārtām un laboratorijas darbinieku kompetence nodrošina testēšanas rezultātu precizitāti un ticamību. LVM Zemes dzīles laboratorija sadarbības partneriem piedāvā akreditētas testēšanas metodes:

  • Granulometriskais sastāvs - LVS EN 933-1:2013. Nosaka minerālo materiālu daļiņu izmēra sadalījumu pa izmēriem.
  • Drupināto un lauzto virsmu daudzums - LVS EN 933-5:1998+A1:2005. Procentuāli nosaka, cik daudz mehāniski drupinātu daļiņu ir drupinātā maisījumā. Norāda, cik labi akmeņi savstarpēji saķīlējas.
  • Daļiņu blīvums un ūdens absorbcija - LVS EN 1097-6:2013 p.8. Nosaka ieža blīvumu un tā ūdens uzsūkšanas spēju.
  • Losandželosas koeficients - LVS EN 1097-2:2020 p.5. Nosaka drupināta ieža izturību.
  • Metilēnzilā vērtība - LVS EN 933-9+A1:2013. Nosaka māla aktivitāti smalkas smilts materiāliem.
  • Filtrācijas koeficienta noteikšana (ar Proktora tilpumsvara noteikšanu) - Ceļu specifikācijas 2019 spēkā no 27.09.2018. p.12.3. Nosaka smilts optimālo mitrumu un blīvumu, kā arī to, cik ātri ūdens izfiltrējas caur sablīvētu smilts slāni.
  • Formas indekss - LVS EN 933-4:2012 Nosaka minerālo materiālu plākšņainību.
  • Irdenā bēruma blīvuma noteikšana - LVS EN 1097-3:1998. izņemot p.6 un A pielikumu. Nosaka blīvumu kaudzē sabērtiem, nesablīvētiem minerālajiem materiāliem.
  • Paraugu ņemšana no krautnēm - LVS EN 932-1:1996 p.8.8. Nosaka metodi korektai minerālo materiālu testēšanas paraugu noņemšanai no krautnes. Paraugu ņemšanā akreditēti 17 “LVM Zemes dzīles” darbinieki.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI