DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents augsti novērtē Spānijas dalību NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

8. aprīlī Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Spānijas Karalistes ārlietu, Eiropas Savienības (ES) un sadarbības lietu ministri Aranču Gonsalesu Laju (Arancha González Laya).

Ministres vizīte iezīmē abu valstu diplomātisko attiecību simtgadi, kas tiek atzīmēta 9. aprīlī. E. Levits un A. G. Laja pauda gandarījumu labajām starpvalstu attiecībām un atzina, ka abas valstis vieno rūpes par Eiropas drošību un labklājību.


Valsts prezidents pateicās ministrei par Spānijas ievērojamo iesaisti NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā, īpaši gaisa patrulēšanas misijās, kā arī aicināja Spāniju apsvērt iespēju iesaistīties NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra darbā Rīgā.
Ministre atzīmēja, ka 2022. gadā apritēs 30 gadu, kopš Spānija pēc referenduma iestājās NATO. Spānijai transatlantiskās attiecības vienmēr ir bijušas ārkārtīgi svarīgas. Abi piekrita, ka NATO arī nākotnē jāspēj efektīvi un pārliecinoši reaģēt uz drošības izaicinājumiem.


Pārrunājot transatlantisko attiecību nozīmi Eiropas drošībā, A. G. Laja uzsvēra, ka laikā, kad pasaulē pieaug ģeopolitiskie izaicinājumi, Eiropas Savienībai jābūt īpaši vienotai. Valsts prezidents un ministre bija vienisprātis, ka ir gudri jāizmanto Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisms, jo tā ir laba iespēja Eiropai uzņemt jaunu attīstības virzienu enerģētikas un infrastruktūras jomās. Vienlaikus ir jāveicina sabiedrības izpratne un noturība pret dezinformāciju un citiem faktoriem, kas apdraud demokrātiju. 


Diskutējot par š. g. 9. maijā gaidāmo konferenci par Eiropas nākotni, abi atzina, ka tā būs iespēja ES pilsoņiem, tai skaitā jaunajai paaudzei, izteikties par prioritārajiem attīstības virzieniem, kas Eiropa būtu jānosprauž nākotnē.


Tika apspriestas arī globalizācijas tendences un nepieciešamība mazināt nevienlīdzību un vairot ilgtspējību. Ministre pastāstīja, ka Spānija jau gatavojas savai prezidentūrai ES Padomē 2023. gada otrajā pusē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI