DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Silto džemperu dienas izaicinājums – reāla rīcība klimata labā!

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

9. februārī Vides izglītības fonds aicina Latvijas izglītības iestādes, uzņēmumus, pašvaldības, ģimenes - ikvienu - piedalīties ikgadējā akcijā “Silto džemperu diena”. Akcijas mērķis ir izglītot sabiedrību par klimata pārmaiņām un veicināt videi un klimatam draudzīgākus paradumus. Silto džemperu dienā tradicionāli telpās tiek nedaudz samazināta temperatūra un visi tiek aicināti uzvilkt siltāku džemperi, tādējādi simboliskā veidā apliecinot atbalstu iniciatīvai.

Silto džemperu dienas 2005. gadā aizsāka Ekoskolas Beļģijā, aicinot sabiedrību palīdzēt virzīties uz mērķi - samazināt klimata pārmaiņas. Palīdzība var izpausties itin vienkāršās ikdienas darbībās, piemēram, samazinot apkures jaudu un uzvelkot siltāku džemperi, biežāk pārvietojoties ar kājām, braucot ar velosipēdu, ēdot vairāk sezonai atbilstošu augu valsts pārtiku un neradot pārtikas atkritumus, izslēdzot elektroierīces, kad tās nelietojam, u.c. paradumos. Kampaņas laikā izdevās ne tikai uzskatāmi samazināt radītos ogļskābās gāzes izmešus, bet arī veicināt skolēnu un plašākas sabiedrības informētību par problēmām un nepieciešamajām rīcībām, kas saistītas ar klimata pārmaiņām.


Kopš 2016.gada ikgadējā kampaņā uzsvars tiek likts uz savstarpēju sadarbību arī globālā līmenī, iesaistot Ekoskolas no visas pasaules. Šogad kampaņas iniciatori Beļģijā uzsver, ka "kaut arī šis ir savāds laiks mums visiem, šobrīd visas cerības un gaidas liekam uz Covid vakcīnu, tomēr jāatceras, ka nav vakcīnas pret globālo sasilšanu. Klimata vīrusa ārstēšana ir mūsu ikdienas rīcības klimata labā. Ja katru dienu paveicam ko labu – kopīgi varam sasniegt daudz! Tāpēc mūsu sauklis “Silto džemperu dienā” šogad ir šāds: Reāla rīcība klimata labā! Ņemot vērā to, kas ir drošs un iespējams noteiktajos apstākļos." 


Latvijā "Silto džemperu diena" Ekoskolās un citās sadarbības organizācijās notiek jau sesto gadu. Vides izglītības fonds  aicina pievienoties ikvienu un iesaistīt izaicinājumā arī savas ģimenes, pašvaldības, izglītības iestādes, sadarbības partnerus, rosinot katram savā dzīvesvietā/darba vietā kaut nedaudz samazināt gaisa temperatūru un uzvilkt siltāku džemperi. Ar savu piemēru aicinām padalīties sociālajos tīklos, izmantojot mirkļbirku #UzvelcDžemperi un aktualizējot šī gada saukli: “Reāla rīcība klimata labā!” Šo dienu var papildināt arī ar citām videi draudzīgām aktivitātēm. Šobrīd savu dalību "Silto džemperu dienas" izaicinājumā ir pieteikušas vairāk kā piecdesmit Latvijas Ekoskolas, kuras organizēs gan dažādas izglītojošas aktivitātes, gan aicinās vietējās pašvaldības iedzīvotājus un ģimenes uz darbu, skolu doties kājām, gan gatavos maltītes bez dzīvnieku izcelsmes produktiem, gan, protams, uzvilks džemperus un telpās samazinās temperatūru - rīkojot arī silto džemperu modes skates.

Vides izglītības fonda īstenotājā programmā šobrīd piedalās vairāk nekā 170 izglītības iestāžu, tostarp pirmsskolas izglītības iestādes, skolas un augstskolas. Ekoskolu programma pasaulē darbojas 70 valstīs un tajā iesaistījušās 56 249 skolas. Ikviena skola var brīvprātīgi pievienoties Ekoskolu saimei, veicot videi un ilgtspējīgas principiem atbilstošas rīcības. 

Vairāk informācijas par starptautisko kampaņu atrodams šeit : https://www.dikketruiendag.be
Vides izglītības fonds (VIF) ir pasaules vadošās vides izglītības un neatkarīgās tūrisma ekosertifikācijas organizācijas Foundation for Environmental Education (FEE International) pārstāvis. Latvijā VIF nodrošina visu starptautisko FEE programmu - Zilais karogs, Zaļā atslēga, Ekoskolas, Jaunie vides reportieri - īstenošanu vai pārraudzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI