DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Mielot acis ar rudens sēnēm

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pilnā sparā rit laiks, kad Latvijas meži vilināt vilina ievērojamu daļu ļaužu doties sēnēs. Bieži dzirdamie stāsti “tad un tad salasīju tik un tik” (reti ar norādi “tur un tur”), arī neskaitāmi sēņu pilnu grozu attēli sociālajos tīklos mudina uzskatīt sēņošanu par latviešu tautas tradīciju, kas zināmā mērā apvīta ar sacensību garu.

Ēdamo sēņu meklētāju pulks mežos nudien ir gana liels. Tomēr ne visi sēņotāji dodas uz mežu ar nolūku atrast pēc iespējas vairāk ēdmaņas. Cilvēki, kuri pakļaujas sēņošanas azartam un, tai pat laikā, neuzskata, ka atrastās sēnes noteikti ir jāapēd vai jāpārdod, nodarbojas ar neklasisku sēņošanu – viņi bauda sēņu augļķermeņus ar acīm.

sene img 5240 73

Sēņotājs, kurš atrasto sēni kvalificē ne tikai “ēdams vai neēdams”, ar laiku iemanās pievērst uzmanību arī neparastajiem radījumiem, kuri nodēvēti par gļotsēnēm. Šādu sēņotāju arī pārtikā izmantojamās sēnes priecē, pirmkārt, nevis ar ēdamību, bet ar fantastisko formu un krāsu bagātību. Neklasiskās sēņošanas piekritējam dāsni atklājas daudzveidīga, unikāla, zināmā mērā pat sirreāla pasaule.

Diemžēl liela daļa interesanto sēņu un gļotsēņu nav gana lielas, lai būtu turpat mežā, kur atrastas, pietiekami labi aplūkojamas ar neapbruņotu aci. Tāpēc neklasiskajam sēņotājam lieti noder fotoaparāts (īpaši, ar makro režīmu), kas dod iespēju atradumu fiksēt fotoattēlā un pēc tam rūpīgāk apskatīt mājās. Protams, arī paprāva izmēra sēnes nav liegts iemūžināt fotogrāfijās!

sene img 5240 41

Sēņu un gļotsēņu foto­grafēšana ir aizraujoša. Nereti cilvēks, kurš sācis ar to nodarboties, izvēlas doties uz mežu bez groza un naža, bet ar fotoaparātu. Bešā sēņu fotogrāfs nekad nepaliks, jo sēnes ir atrodamas teju visur un, burtiski, visu gadu. Jā – visu gadu. Piepju augļķermeņus var redzēt arī ziemā! Turklāt, ir tādas sēņu sugas, kuru dzīves izpausme parādās tieši aukstajā sezonā.

Sēņu fotogrāfus saista dabas skaistums, savdabība. Viņi parasti neaiztiek ieraudzītās sēnes, bet aplūko, apbrīno, fotografē tās, priecājas par šiem interesantajiem bioloģiskajiem objektiem. Ar sociālo tīklu starpniecību dabas fotogrāfi palīdz arī citiem cilvēkiem vairāk uzzināt par pārsteidzošās sēņu pasaules brīnumiem.

Starp citu, mikologi (sēņu pētnieki) atzīst, ka Latvijas sēnes nav gana izpētītas, tāpēc  jebkurš fotoaparāta īpašnieks, kurš iesaistījies sēņu fotografēšanā un sava veikuma publiskā demonstrēšanā, gribot vai negribot var tapt par kādas līdz šim vēl pie mums nekonstatētas sugas atklājēju. Lai veicas!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI