DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Telekomunikācijas

NEPLP: Jaunais PIK nodrošinās LTV signāla pārraidi HD kvalitāti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vēlākais no nākamā gada 1.janvāra “Latvijas Televīzijas” (LTV) programmas vairums skatītāju varēs vērot  HD  jeb augstas izšķirtspējas kvalitātē. Tas izriet no Ministru kabineta lēmuma atbalstīt līdzekļu no neparedzētiem gadījumiem piešķīrumu, lai Latvijas Televīzija  varētu iegādāties jaunu programmu izlaides kompleksu (PIK), kas nodrošina ētera darbības nepārtrauktību.

Jāatgādina, ka pašreiz ekspluatācijā esošais PIK tika nopirkts 2010.gadā jau kā iepriekš lietots aprīkojumu kopums.  Kopš 2014.gada PIK tehnoloģisko iekārtu ražotāji ir atteikuši apkalpošanas atbalstu, jo  nespēj nodrošināt morāli un fiziski novecojušu tehnoloģisko vienību aizstāšanu vai remontēšanu ar rezerves daļām. Tāpat  esošā PIK ekspluatāciju nodrošina “Windows XP” operētājsistēmas programmatūra, kuras atbalstu tās izveidotājs Microsoft ir pārtraucis jau sākot ar 2014. gada 8. aprīli.

Ņemot  vērā esošā PIK kritisko stāvokli,  Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome vērsās pie Kultūras ministrijas un valdības ar lūgumu piešķirt 1,8 miljonus eiro PIK iegādei un  šodien Ministru kabinets priekšlikumu atbalstīja, kas nozīmē, ka līdz gada beigām ir jānodrošina jaunās “televīzijas sirds” darbība.

Jauna PIK iegāde būtiski uzlabotu arī LTV ētera kvalitāti, jo jau šogad signālu varētu raidīt HD kvalitātē. ““Latvijas Televīzija” ir palikusi viena no pēdējām sabiedriskām televīzijām Eiropā, kas vēl nav nodrošinājusi augstas izšķirtspējas kvalitāti, kas tādējādi bremzē arī kopējo Latvijas mediju vides attīstību,” norāda NEPL padomes locekle Ieva Kalderauska.

NEPLP vairākkārt ir vērsusies ar lūgumu valdībā piešķirt valsts budžeta līdzekļus PIK iegādei, taču iepriekš  priekšlikums noraidīts. Ņemot vērā, ka LTV tehniskie eksperti  brīdinājuši, ka minētā iekārta, kura tiek dēvēta par “televīzijas sirdi” var jebkuru katru brīdi pārtraukt strādāt,  maija sākumā NEPLP vēlreiz vērsās ar aicinājumu Ministru kabinetā piešķirt 1,8 miljonus eiro PIK iegādei. Šo lēmumu atbalstījusi arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija un Valsts Drošības dienests.

“Jauna PIK iegāde ir arī valsts drošības jautājums, jo LTV ir būtiska Latvijas informatīvās telpas drošības sastāvdaļa. Tāpēc visas sabiedrības interesēs ir LTV nodrošināt ar jaunu PIK,” saka NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI