SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
24. janvārī, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ceļu satiksme
9
9

Starptautiskā parauga vadītāja apliecība – kad nepieciešama, un kā to saņemt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Savienībā un daudzās citās valstīs nacionālā vadītāja apliecība tiek atzīta automātiski, līdz ar to visiem transportlīdzekļu vadītājiem papildus saņemt starptautisko apliecību nav obligāts nosacījums.

FOTO: Freepik

2020. gada 2. janvārī Ceļu satiksmes drošības direkcija sāka izsniegt starptautiskā parauga vadītāju apliecības. Tās nepieciešamas tikai tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri plāno doties uz eksotiskām valstīm, jo pasaules valstīs, kas ir pievienojušās Vīnes konvencijai par ceļu satiksmi, tiek atzītas nacionālā parauga apliecības. LV portāls skaidro, kas ir starptautiskā vadītāja apliecība, uz kurām valstīm dodoties tā ir nepieciešama, kāda ir maksa par šīs apliecības izsniegšanu un kāds ir tās derīguma termiņš.

īsumā
  • Vadītāju apliecības paraugus un pienākumu atzīt citas valsts izdotas apliecības nosaka 1968. gada Vīnes konvencija par ceļu satiksmi.
  • Pēc būtības starptautiskā vadītāja apliecība ir Latvijas vadītāja apliecības tulkojums krievu, angļu, spāņu un franču valodā.
  • Valstīm, kuras parakstījušas un ratificējušas konvenciju, ir pienākums atzīt Latvijas nacionālā parauga vadītāja apliecību.
  • Lai saņemtu starptautisko vadītāja apliecību, jābūt derīgai Latvijā izsniegtai nacionālajai apliecībai un veiktai veselības pārbaudei.
  • Maksa par starptautiskās apliecības izsniegšanu – 19,84 eiro.
  • Starptautiskā vadītāja apliecība ir derīga tikai kopā ar Latvijas vadītāja apliecību.

Vadītāja apliecības paraugus un pienākumu atzīt citas valsts izdotas apliecības nosaka 1968. gada Vīnes konvencija par ceļu satiksmi (turpmāk tekstā – konvencija). Kā norāda Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), konvencijai pievienojušās praktiski visas Eiropas valstis, kā arī daudzas citas pasaules valstis. Līdz ar to Latvijas nacionālā parauga vadītāja apliecība ir derīga braukšanai un tiek atzīta visās konvencijas dalībvalstīs, kā arī daļā valstu, kas nav pievienojušās konvencijai, piemēram, ASV, Kanādā un Austrālijā, skaidro CSDD Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors.

Atbilstoši CSDD sniegtajai informācijai līdz 15. janvārim jeb divu nedēļu laikā CSDD izsniegusi jau 250 starptautiskā parauga vadītāja apliecības – international driving permit (IDP).

Kas ir starptautiskā vadītāja apliecība

Starptautiskā vadītāja apliecība ir A 6 formāta papīra buklets, kurš atbilst konvencijas prasībām. Paraugus var atrast konvencijas 7. pielikumā. Tajā norādīts, ka apliecībai jābūt bukleta formā A 6 formātā (148 x 105 mm), savukārt tās vākiem – pelēkiem, bet iekšējām lapām – baltām.

Tāpat konvencijā paredzēts: ar roku rakstītiem vai drukātiem ierakstiem starptautiskajā vadītāja apliecībā jābūt ar latīņu burtiem vai angļu kursīvā.

Priekšējā vāka ārpusei un iekšpusei jābūt iespiestai vismaz vienā izdevējvalsts valodā. Savukārt pēdējām divām iekšējām lapām jābūt vērstām vienai pret otru, kā arī – iespiestām franču valodā. Iekšējās lapās pirms minētajām divām jāatkārto pirmā no minētajām lapām vairākās valodās, starp kurām jābūt angļu, krievu un spāņu valodai.

CSDD skaidro, ka pēc būtības starptautiskā vadītāja apliecība ir Latvijas vadītāja apliecības tulkojums krievu, angļu, spāņu un franču valodā.

Nepieciešama tikai īpašos gadījumos

CSDD vērš uzmanību, ka Latvijas nacionālā vadītāja apliecība atbilst konvencijai un tā ir derīga transportlīdzekļu vadīšanai gan Latvijā, gan ārvalstīs. Proti, Eiropas Savienībā (ES) un daudzās citās valstīs to atzīst automātiski, līdz ar to visiem transportlīdzekļu vadītājiem papildus saņemt starptautisko apliecību nav obligāts nosacījums.

Vienlaikus, neskatoties uz to, ka Latvijas nacionālā parauga vadītāja apliecības tiek atzītas daudzās pasaules valstīs, J. Aizpors norāda, ka vairākās valstīs, kuras nav pievienojušās starptautiskajiem tiesību aktiem, tiek prasīta starptautiskā parauga vadītāja apliecība. Tāpēc pirms došanās uz kādu eksotiskāku pasaules daļu viņš iesaka izpētīt pieejamo informāciju par vadītāja apliecības izmantošanu attiecīgajā jurisdikcijā.

Ja rodas jautājumi, jāvēršas attiecīgās valsts vēstniecībā Latvijā. Vēstniecību kontaktinformāciju var meklēt Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Nacionālo vadītāja apliecību atzīst arī Zimbabvē

Atbilstoši CSDD sniegtajai informācijai valstīm, kuras parakstījušas un ratificējušas konvenciju, ir pienākums atzīt Latvijas nacionālā parauga vadītāja apliecību. Tas nozīmē, ka Latvijas nacionālā parauga vadītāja apliecību ir pienākums atzīt arī tādās valstīs kā Brazīlija, Čīle, Kuba, Ekvadora, Indonēzija, Kenija, Nigērija, Saūda Arābija, Zimbabve u. c.

Visu valstu, kuras ir parakstījušas un ratificējušas konvenciju, sarakstu var meklēt šeit.

Savukārt valstīm, kuras nav pievienojušās nevienam no starptautiskajiem ceļu satiksmi reglamentējošajiem tiesību aktiem, nav pienākuma atzīt nacionālā parauga vadītāja apliecību. Šādā gadījumā citas valsts nacionālā parauga vadītāja apliecības atzīšana ir pašu valstu ziņā, līdz ar to tajās IDP varētu būt ļoti noderīga.

Vienlaikus J. Aizpors aicina: “Rūpējoties par savu drošību, vadītājam vienmēr būtu jāizvērtē, vai tiešām ir vajadzība šādā valstī vadīt transportlīdzekli, ņemot vērā atšķirīgo braukšanas kultūras līmeni.”

Kā saņemt IDP

Pastāv divas iespējas, kā var pieteikties starptautiskā parauga vadītāja apliecībai:

  • klātienē kādā CSDD klientu apkalpošanas centrā, kurā tiek nodrošināti vadītāju kvalifikācijas pakalpojumi (kontaktinformāciju var meklēt šeit);
  • attālināti, nosūtot elektroniski parakstītu iesniegumu CSDD uz e-pasta adresi: csdd@csdd.gov.lv.

Lai saņemtu starptautisko vadītāja apliecību, jābūt derīgai Latvijā izsniegtai nacionālajai apliecībai un veiktai veselības pārbaudei.

Primāri paredzēta vadītājiem, kuri dzīvo Latvijā

LV portāls ir saņēmis vairākus jautājumus e-konsultācijās par to, vai un kā starptautiskā parauga vadītāja apliecību varēs saņemt tās personas, kas dzīvo ārvalstīs un kurām transportlīdzekļa vadītāja apliecība izsniegta Latvijā. Kā norāda CSDD, izgatavoto apliecību iespējams saņemt vai nu tajā pašā CSDD klientu apkalpošanas centrā, kurā noformēta apliecība, vai arī pa pastu uz norādīto adresi Latvijā.

“Šis pakalpojums primāri paredzēts vadītājiem, kuri dzīvo Latvijā, tomēr tiem, kas dzīvo ārvalstīs, esam paredzējuši iespēju pieteikties apliecības saņemšanai arī attālināti, nosūtot elektroniski parakstītu iesniegumu. Tam jābūt elektroniski parakstītam, lai identificētu iesniedzēju un garantētu datu drošību,” skaidro J. Aizpors.

Viņš norāda, ka iesniegums var būt brīvā formā un tajā ir jānorāda personas dati (vārds, uzvārds un personas kods). Taču adrese, uz kuru klients vēlas saņemt starptautisko apliecību, jānorāda Latvijā. “Tā var būt jebkura Latvijas adrese (nav obligāti jābūt deklarētajai dzīvesvietas adresei), un apliecība tiks piegādāta parastajā pasta sūtījumā,” tā J. Aizpors.

Tāpat CSDD vērš uzmanību, ka jaunās apliecības formāts atšķirsies no cilvēkiem ierastā nacionālās vadītāja apliecības kredītkartes formāta un to izgatavošanā tiks izmantotas citas tehnoloģijas. Līdz ar to apliecības izgatavošanas laiks ir 1–3 darba dienas.

Maksa par starptautiskās apliecības izsniegšanu – 19,84 eiro.

Derīga tikai kopā ar nacionālo vadītāja apliecību

Starptautiskā vadītāja apliecība ir derīga tikai kopā ar Latvijas vadītāja apliecību. Kā skaidro CSDD, ja personai izsniegtā Latvijas vadītāja apliecība kļūst nederīga, piemēram, tai vai medicīniskajai izziņai beidzies derīguma termiņš, transportlīdzekļa vadītājam piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, transportlīdzekļa vadītājam atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības u. tml., arī starptautiskā vadītāja apliecība kļūst nederīga.

Starptautiskās vadītāja apliecības derīguma termiņš ir trīs gadi. “Ja Latvijas nacionālās apliecības derīguma termiņš beidzas ātrāk par trijiem gadiem, tad IDP tiek izsniegta uz tādu pašu termiņu kā nacionālā apliecība,” skaidro CSDD.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI