DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ārlietu komisijā diskutē par Latvijas iesaisti Trīs jūru iniciatīvas investīciju fondā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti trešdien, 27.maijā, diskutēja par Latvijas iesaisti Trīs jūru investīciju fondā, kas ir jauna iniciatīva infrastruktūras projektu atbalstam transporta, enerģētikas un digitalizācijas nozarē.

Latvijai iesaistoties jaunajā infrastruktūras projektu finansēšanas iniciatīvā, valsts attīstības finanšu institūcija “Altum” ieguldīs tajā 20 miljonus eiro. Trīs jūru valstu investīciju fonds ir kopīga 12 Baltijas, Melnās un Adrijas jūras valstu iniciatīva ar mērķi veicināt infrastruktūras projektu finansēšanu un attīstību, akcentēja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

“Fonda resursi nāks kā no Latvijas “Altum”, tā arī citiem investoriem visā pasaulē, un sagaidāms, ka kopējais inestīciju apjoms sasniegs pat piecus miljardus eiro. Atdeve no šīm investīcijām ir paredzama augstā līmenī. No potenciālo projektu realizācijas iegūs ne tikai katra iesaistītā valsts, bet arī viss reģions kopumā. Latvijas galvenā interese ir infrastruktūra, piemēram, tādi transporta infrastruktūras projekti kā “Rail Baltica”, kura īstenošana būtiski cels mobilitāti un veicinās loģistiku un preču kustību reģionā, kā arī sadarbība enerģētikas projektu un telekomunikāciju jomā, piemēram, saistībā ar 5G ieviešanu,” ieguvumus uzvēra R.Kols.

Par iespējām iesaistīties projektu īstenošanā jau interesi izrādījuši gan privātie uzņēmumi, gan valstij piederošās kapitālsabiedrības. Arī Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti potenciālajos vietējos projektos, norādīja komisijas priekšsēdētājs.

Deputāti pārrunāja arī dažādus jautājumus saistībā ar iniciatīvas mērķu un uzdevumu pārklāšanos ar citiem līdzīga veida iekšējās sadarbības formātiem reģionā. Tāpat komisijas deputāti aktualizēja parlamentārās dimensijas lomu iniciatīvas īstenošanā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sacīja, ka Latvijai ir iespējas lemt par labu iesaistei sev piemērotākajos projektos, vienlaikus paturot prātā savas ģeopolitiskās intereses un drošības jautājumus.

Trīs jūru iniciatīvas fonds būs atvērts starptautiskiem investoriem no visas pasaules. Galvenais tā noteikums: investīcijas tiek virzītas stratēģiski nozīmīgu projektu īstenošanai, un labuma guvējas no īstenotajiem projektiem ir vairāk par vienu šīs iniciatīvas dalībvalsti, informēja R.Kols.

Atbildot uz deputātu jautājumiem par investīciju drošumu, gan Ārlietu, gan Ekonomikas ministrijas pārstāvji norādīja, ka investīciju avoti tiks pārbaudīti, lai pārliecinātos par ieguldītāju atbilstību prasībām tik būtiskās nozarēs kā infrastruktūra un enerģētika.

Trīs jūru iniciatīva ierosināta 2015.gadā, lai veicinātu vienotību un konverģenci starp Eiropas Savienības 12 dalībvalstīm ar uzsvaru uz infrastruktūru, enerģētiku un digitālo savienojamību. Iniciatīva vieno Latviju, Austriju, Bulgāriju, Horvātiju, Čehiju, Igauniju, Ungāriju, Lietuvu, Poliju, Rumāniju, Slovākiju un Slovēniju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI