DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. novembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

5G ieviešanā svarīga loma būs efektīvai starpvalstu sadarbībai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Baltijas jūras reģiona valstis nospraudušas ambiciozu mērķi – kļūt par pirmo un tehnoloģiski vislabāk aprīkoto 5G reģionu pasaulē. Latvija ir gatava uzņemties vadību vērienīgajā projektā, kas tuvākajās desmitgadēs varētu reģionu ap Baltijas jūru padarīt par vienu no tehnoloģisko inovāciju virzītājspēkiem. Kā īstenot šo mērķi – par to 27. novembrī otrā ikgadējā Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas foruma “5G Techritory” laikā diskutēs reģiona ministri, kas atbildīgi par 5G politikas izstrādi, amatpersonas, Eiropas Komisijas pārstāvji, globāli un reģionāli biznesa līderi, zinātnieki un citi nozīmīgi 5G nozares spēlētāji.

Baltijas jūras reģions jau pierādījis, ka spēj būt informācijas un komunikācijas tehnoloģiju līderis Eiropas Savienības mērogā. Taču piektās paaudzes jeb 5G mobilo sakaru tīkls sniedz bezprecedenta iespēju spert soli tālāk un kļūt par globāla mēroga spēlētāju. Tam ir visi nepieciešamie priekšnosacījumi, ieskaitot kvalificētus speciālistus, ziemeļvalstīs ražotu infrastruktūru, vispārējo tehnoloģiskās attīstības līmeni un arī pateicīgu ģeogrāfisko stāvokli.

Taču, lai viss reģions vienoti virzītos uz mērķi, kas ilgtermiņā sniegs iespējas reģionam piesaistīt prāvas investīcijas un nodrošinās iedzīvotājus ar darbavietām augsti kvalificētās un labi apmaksātās profesijās, nepieciešama saskaņota rīcība. Tieši par to 9 reģiona valstu – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas, Vācijas un Polijas - augsta līmeņa vadītāji runās apaļā galda diskusijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce: "Baltijas jūras reģiona valstis vēsturiski vieno kopīgas vērtības, un tās var kalpot par spēcīgu pamatu arī kopīgas nākotnes izveidē. 5G var sniegt iespējas ne vien izmantot citu radītās inovācijas sadarbojoties, bet pašiem būt jaunrades procesa līderos. Vienošanās par kopīgu redzējumu 5G politikas izstrādē,  ir viens no nozīmīgākajiem izaicinājumiem un arī svarīgākais temats “5G Techritory” apaļā galda diskusijā.”

Balstoties uz diskusijas laikā pārrunāto, tiks sagatavots Kopīgs paziņojums par galvenajiem uzdevumiem un rīcību 5G ieviešanai Baltijas jūras reģionā, kas tiks iesniegts arī jaunajai Eiropas Komisijas Konkurences komisārei Margaretei Vestagerei (Margrethe Vestager), kura Eiropas Komisijas Viceprezidenta amatā būs atbildīga arī par Eiropas sagatavošanu digitālajam laikmetam.

Augsta līmeņa apaļā galda diskusiju rīko Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ciešā sadarbībā ar “5G Techritory” foruma organizētājiem – VAS “Elektroniskie sakari”, Ziemeļvalstu Ministru padomes izveidoto augsta līmeņa digitalizācijas ekspertu grupu (HNG-DIGITAL) un LR Ekonomikas un Satiksmes ministrijām.

Par 5G Techritory

No 2019. gada 27. līdz 29. novembrim Rīgā norisināsies viens no pasaulē nozīmīgākajiem 5G tehnoloģiju pasākumiem - otrais ikgadējais Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forums “5G Techritory”. Forums pulcēs līdz 1000 vadošos pasaules 5G ekosistēmas dalībniekus - 5G politikas veidotājus, nozīmīgāko nozares organizāciju līderus un globālos un reģionālos biznesa līderus no Eiropas, ASV un Āzijas. Pasākuma laikā notiks augsta līmeņa biznesa un politiskas diskusijas par aktualitātēm 5G tehnoloģijas globālajā komercializēšanā, ar to saistītajiem inovatīviem biznesa modeļiem un iespējamajiem 5G pārrobežu sadarbības projektiem. 

“5G Techritory” foruma laikā notiks arī Ekonomikas ministrijas organizētais pasaulē pirmais 5G politikas veidotāju hakatons. Hakatonā piedalīsies Eiropas un Baltijas reģiona politikas veidotāji, uzņēmēji, mobilo sakaru nodrošinātāji, kā arī juristi, kas kopīgi izvērtēs esošo nozares politiku un izstrādās rekomendācijas mērķtiecīgākai 5G ieviešanai Baltijas reģionā. 

Rīga kā foruma norises vieta izvēlēta gan, pateicoties Latvijas valdības aktīvajam atbalstam piektās paaudzes tehnoloģiju ieviešanā, gan tam, ka jau vairākus gadus Latvija pēc vairākiem galvenajiem mobilo telekomunikāciju pakalpojumu izmantošanas rādītājiem atrodas starp pasaules vadošajām valstīm, kā arī ir viena no pirmajām valstīm Eiropā, kur uzsākta 5G sakaru tīkla ieviešana. Piemēram, saskaņā ar Eiropas Komisijas Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa (DESI) 2019. gada ziņojumu, Latvija atrodas trešajā vietā Eiropā pēc 5G ieviešanas gatavības. 

5G Techritory ir vairāk nekā ikgadējs pasākums. Tā ir ilgtermiņa sadarbības platforma pārrobežu, starplīmeņu un starpnozaru sadarbībai ilgtspējīgas 5G ekosistēmas attīstībai Baltijas jūras reģionā, kas tapusi sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomi, kuras viena no prioritātēm ir digitalizācijas attīstība Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs. Tagad šis reģions, ko veido 9 valstis ar vairāk nekā 150 miljoniem iedzīvotāju, ir gatavs uzņemties līderību 5G dienaskārtības noteikšanai 2020. gadā un nākotnē.

Forumu organizē VAS “Elektroniskie sakari” sadarbībā ar Starptautisko Telekomunikāciju savienību (ITU), piedaloties Eiropas Komisijas DG Connect (Eiropas Komisijas Sakaru tīklu, satura un tehnoloģijas ģenerāldirektorāts) un ar būtisku Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras līdzdalību (LIAA). Šogad forums  norisinās zem LIAA izveidotā Magnetic Latvia zīmola, tā simbolizējot 5G nozares nozīmību Latvijas eksportspējas stiprināšanā. Foruma stratēģiskais partneris ir Latvijas Mobilais Telefons (LMT), savukārt, ģenerālsponsori – Rohde & Schwarz un Ericsson.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI