DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas
1
1

Ārlietu ministrijā diskutē par izaicinājumiem iesaistei starptautiskajās civilajās misijās

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 17. aprīlī Ārlietu ministrijā norisinājās seminārs “Latvijas civilo ekspertu dalība starptautiskajās misijās – iespējas un izaicinājumi”. Tā mērķis bija vairot izpratni par dalības iespējām starptautiskajās misijās, kā arī atlases kārtību un prasībām, ko starptautiskās organizācijas izvirza ekspertu amata kandidātiem. Semināra laikā vairāki eksperti iepazīstināja ar iegūto pieredzi, strādājot Eiropas Savienības, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) misijās. Seminārā piedalījās valsts pārvaldes iestāžu, tostarp Iekšlietu ministrijas struktūrvienību un Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras pārstāvji, kā arī citi interesenti. 

Uzrunājot semināra dalībniekus, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs uzsvēra: nosūtot civilos ekspertus dalībai starptautiskajās misijās, Latvija dod ieguldījumu starptautiskās drošības un noteikumos balstītas starptautiskās kārtības nodrošināšanā. Īpaši aktuāla mums ir drošība Latvijai tuvajos reģionos un valstīs – Ukrainā un Gruzijā. Vienlaikus, piedaloties misijās, eksperti gūst dziļāku izpratni par krīžu skartajiem reģioniem un zināšanas, kas var būt noderīgas turpmākajā profesionālajā darbā. A. Pelšs atzīmēja, ka tuvāko gadu laikā būtu nepieciešams palielināt Latvijas civilo ekspertu skaitu, kas piedalās starptautiskajās misijās. Ilgtermiņā būtu svarīgi nostiprināt Latvijas dalību ANO misijās, nosūtot tajās arī civilos ekspertus.

Ārlietu ministrijas Drošības politikas departamenta direktora vietniece Inga Jansone iepazīstināja ar Latvijas civilo ekspertu nosūtīšanas starptautiskajās misijās sistēmu, kā arī informēja par iespēju neatkarīgajiem ekspertiem, kas nākotnē vēlas strādāt krīžu skartajos reģionos un var dot ieguldījumu starptautiskas misijas darbā, reģistrēties Ārlietu ministrijas uzturētajā civilo ekspertu datu bāzē. Savukārt Valsts policijas Starptautisko lietu nodaļas priekšniece Inese Voloseviča stāstīja par Iekšlietu ministrijas struktūrvienību pieredzi, nosūtot starptautiskajās misijās amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Ar pieredzi darbā starptautiskajās misijās dalījās eksperti Roberts Fedosejevs, Reinis Janevics Edgars Perijs un Edgars Cauņa. Eksperti iedrošināja semināra dalībniekus piedalīties konkursos dalībai starptautiskajās civilajās misijās un vienlaikus rūpīgi sagatavoties atlases procesam. Ekspertu sniegtās atziņas būs noderīgas Latvijas pārstāvjiem, kas plāno piedalīties starptautiskajās misijās.

Noslēgumā Ārlietu ministrijas Drošības politikas departamenta direktors Ilmārs Breidaks pauda gandarījumu par pieaugošo interesi dalībai starptautiskajās misijās. I. Breidaks izteica cerību, ka seminārā iegūtā informācija un viedokļu apmaiņa būs noderīga gan atbildīgajām iestādēm, gan ekspertiem.

Informācijai

Pašlaik starptautiskajās misijās piedalās 16 Latvijas civilie eksperti: 3 civilie eksperti piedalās ES Padomdevēja misijā civilā drošības sektora reformām Ukrainā, 5 eksperti – ES Novērošanas misijā Gruzijā un 8 eksperti – EDSO Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI