DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Augsta līmeņa starptautiskā konferencē par ĀCM izplatību un ierobežošanu vienojas par ciešāku sadarbību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien un piektdien, 1. un 2. jūnijā, Zemkopības ministrijā notika starptautiska konference par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību Eiropā un slimības ierobežošanu.

Konferencē piedalījās ES veselības un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis (Vytenis Andriukaitis) un Eiropas Komisijas pārstāvji, Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Igaunijas lauku lietu ministrs Tarmo Tamms (Tarmo Tamm), Lietuvas lauksaimniecības ministrs Broņus Markausks (Bronius Markauskas), Somijas lauksaimniecības un mežsaimniecības ministrs Jari Leppa (Jari Leppä), Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Ungārijas, Gruzijas, Krievijas, Moldovas un Ukrainas lauksaimniecības ministriju vadības pārstāvji, veterināro dienestu vadītāji un eksperti, Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes un Pasaules dzīvnieku veselības organizācijas pārstāvji.

Rīgas konferences dalībnieki dalījās pieredzē par ĀCM ierobežošanas pasākumiem un apsprieda ar ĀCM apkarošanu saistītas aktualitātes. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes pārstāvis informēja par jaunāko zinātnisko pētījumu secinājumiem un nākotnes plāniem. Pasaules dzīvnieku veselības organizācijas ģenerāldirektores vietnieks informēja konferences dalībniekus par 85.ģenerālsesijā pieņemtajām izmaiņām Sauszemes dzīvnieku koda ĀCM sadaļā.

Starptautiskās konferences dalībnieki secināja, ka ĀCM izplatība dabiskā ceļā mežacūku populācijā ir daudz lēnāka, salīdzinot ar iespējamo cilvēka faktoru, kas var paātrināt slimības vīrusa izplatīšanās risku.

Mazinot vīrusa izplatīšanas risku, ir jāturpina mežacūku populācijas samazināšana, kā arī dzīvnieku īpašniekiem un medniekiem ir jāievēro biodrošības prasības.

Noteikti ir jāturpina sabiedrības izglītošanas kampaņas, iesaistot dzīvnieku īpašniekus, veterinārārstus, mednieku asociāciju un meža nozares pārstāvjus. Jāinformē ceļotāji par ĀCM izplatīšanas risku, pārvadājot cūkgaļu un tās produkciju.

Komisārs, ministri un veterināro dienestu pārstāvji uzskata, ka ir stingri jāievēro biodrošības prasības, ikdienā pārliecinoties par to ievērošanu dzīvnieku novietnēs un medību saimniecībās.

Savukārt zinātniekiem ir jāturpina pētīt, kā ĀCM vīruss mijiedarbojas ar tās Eiropas daļas ekosistēmu, kurā uzliesmojusi slimība. Jāturpina visu vīrusa skarto valstu datu analizēšana, iesaistot ĀCM skarto valstu ekspertus un ņemot vērā viņu pieredzi.

Preses konferencē piektdien, 2.jūnijā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pateicās ES veselības un pārtikas drošības komisāram Vītenim Andrjukaitim Eiropas Komisijas pārstāvjiem un visiem konferences dalībniekiem par konstruktīvo darbu. "Konference bija galvenokārt profesionāļu saruna. Tieši profesionāļu pieredze ir izšķiroša," uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. "Svarīgi ir tas, ka vienojāmies par valstu gatavību dalīties informācijā, jo Āfrikas cūku mēris nav vienas valsts problēma."

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI