DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. maijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Jāturpina finanšu sektora uzraudzības pilnveidošana arī pēc Latvijas iestāšanās OECD

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
“Latvijas pievienošanās pasaules attīstīto valstu klubam ir apliecinājums tam, ka ieguldīts liels un mērķtiecīgs darbs, stiprinot valsts finanšu sektora uzraudzību un starptautisko reputāciju. Tomēr arī pēc pievienošanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) Latvijai ir svarīgi turpināt iesāktās reformas, lai uzlabotu mūsu finanšu resora kvalitāti un attīstītu kapacitāti finanšu uzraudzības jomā, jo īpaši noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanā,” uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis, 31.maijā, tiekoties ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāju Pēteru Putniņu.

Latvijas finanšu sektora reputācijas stiprināšana, iedibinot un nostiprinot starptautisko organizāciju noteiktos augstākos standartus, ir svarīga. Tādejādi tiek vairota partnervalstu un starptautisko investoru uzticība Latvijai, pozitīvi ietekmējot kredītreitingu un valsts tautsaimniecības izaugsmi kopumā.

Tikšanās laikā Valsts prezidents pauda pārliecību, ka turpināmas un pilnībā atbalstāmas ir FKTK aizsāktās iniciatīvas gan komisijas iekšējās kapacitātes stiprināšanā, gan finanšu sistēmas regulējošās likumdošanas pilnveidošanā, lai komercbanku darbā ieviestu konkrētus uzraudzības politikas pasākumus un mehānismus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai.

"Starptautisko organizāciju, jo īpaši OECD, labākās prakses standartu ieviešana finanšu sektorā – noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, ir bijis viens no svarīgākajiem FKTK darba uzdevumiem. Esam daudz paveikuši. Latvijas finanšu sektors pēdējā laikā ir piedzīvojis būtiskas pārmaiņas. Ir veiktas izmaiņas gan uzraudzības normatīvajā ietvarā, gan FKTK uzraudzības praksē. Svarīgi būt atvērtiem nepieciešamām izmaiņām arī turpmāk," tikšanās laikā sacīja P.Putniņš.

Saskaņā ar Raimonda Vējoņa sarunā teikto, jaunākie dati liecina, ka pašreizējā Latvijas ekonomiskā izaugsme ir lēna, un viens no iemesliem ir banku pastiprināta piesardzība finansējuma izsniegšanā uzņēmējiem, kā rezultātā tiem, īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, ir ierobežotas iespējas uzsākt vai turpināt attīstīt savus biznesus.

"Bankām būtu daudz aktīvāk jāiesaistās uzņēmējdarbības kreditēšanā, lai veicinātu jaunu uzņēmumu veidošanos, attīstītu esošo uzņēmumu darbību un kāpinātu Latvijā ražoto preču eksporta apjomus. Stabils un attīstīts finanšu sektors allaž ir bijis viens no būtiskiem uzņēmējdarbības attīstības priekšnoteikumiem un investīciju kapitāla nodrošinātājiem uzņēmumiem," norādīja Valsts prezidents.

Valsts prezidenta kancelejas
Preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI