DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

VADC uzsāks diskusijas par asins dienesta reorganizāciju

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts asinsdonoru centra (VADC) pārstāvji nākamnedēļ plāno apmeklēt vairākas asins sagatavošanas nodaļas Latvijā, lai diskutētu par asins dienesta reorganizācijas plānu, kurš ietver darbības efektivitātes un asins komponentu drošības paaugstināšanu.

Pirmdien VADC direktore Iveta Ozoliņa viesosies Jēkabpils un Daugavpils  reģionālajās slimnīcās, trešdien Jelgavas pilsētas slimnīcā un Liepājas reģionālajā slimnīcā, un piektdien arī Vidzemes slimnīcā.

Pasaules Veselības organizācija ir norādījusi, ka Valsts asins sistēmā, lai nodrošinātu pietiekamu piegādi ar asinīm un asins produktiem, kā arī nodrošinātu drošu asins pārliešanu, būtiskas vadlīnijas ir standarta noteikšana, stratēģiskā un operatīvā plānošana, pietiekamu resursu nodrošināšana, valsts koordinācija un pārvaldība.

Pēc Asins dienesta reorganizācijas veselības nozare iegūtu centralizētu asins apstrādi, kas garantētu vienādu asins komponentu kvalitāti visā valstī un efektīvāku asins dienesta darbu. Tāpat preparātu ražošanai Latvijas iedzīvotāju vajadzībām tiek plānota papildu plazmas nodošana. 

Tāpat līdz ar reorganizāciju Latvijas ārstniecības iestādes iegūtu augstākas kvalitātes un no transfuzioloģijas viedokļa- drošākus asins komponentus- filtrētu eritrocītu masu, inaktivētu svaigi saldētu plazmu, kā arī augstākas jūtības laboratoriskos izmeklējumus uz vīrusu klātbūtni komponentos.

Latvijā ir 10 asins ziedošanas vietas: VADC Sēlpils ielā 9, Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Austrumu KUS klīnika "Gaiļezers", Daugavpils reģionālā slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca, Jelgavas pilsētas slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca, VADC Latgales filiāle Rēzeknē, Vidzemes slimnīca un  Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca.

Salīdzinot ar 2015. gadu, kad asinis piecos mēnešos visā Latvijā ziedojuši 20081 donori, šogad donoru skaits ir pieaudzis par 2019 donoriem.

Zane Mousavi, VADC preses sekretāre

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI