DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Nekustamā īpašuma izsoles e-vidē novērš reiderisma riskus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Uzsverot elektronisko izsoļu nozīmi izpildes procesā, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs atzinīgi novērtē jaunākos piedziņas efektivitātes rādītājus: pateicoties 2015. gada 1. jūlijā uzsāktajai izsoļu norisei elektroniskā vidē, pērn no parādniekiem piedzītā summa ir 581 miljons eiro, kas gandrīz četras reizes pārsniedz 2014. gada rādītājus - 149 miljoni eiro.

E-izsoļu koncepciju, kā arī Civilprocesa likuma grozījumus, vadoties pēc ārvalstu kolēģu pieredzes, izstrādāja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome un Tieslietu ministrija. Tika izveidots elektronisko izsoļu portāls, nostiprināts tā darbības tiesiskais pamats, kā arī noteikta elektroniskā vidē organizētu izsoļu norises kārtība.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs uzsver: "Izsoļu norises reformas īstenošana bija smags darbs, jo ilgstoši nebija pietiekama finansējuma izsoļu nodrošināšanai elektroniskā vidē.  Taču tagad, pateicoties jaunajai izsoļu kārtībai, darba rezultāti ir iespaidīgi un ieguvēji ir gan kreditori un parādnieki, gan valsts kopumā. Zaudētāji šajā procesā ir tikai negodprātīgie izsoļu dalībnieki."

Elektronisko izsoļu ieviešana spriedumu izpildē veicinājusi godīgas konkurences veidošanos izsoles dalībnieku vidū, izslēdzot iespējamību, ka negodprātīgie izsoles dalībnieki varētu iepriekš ietekmēt citu dalībnieku rīcību vai savstarpēji saskaņot savu rīcību izsoles norises laikā. Savukārt pieejamāks, caurspīdīgāks un drošāks process piesaista izsolēm vairāk potenciālo dalībnieku.

Pēc Tiesu administrācijas datiem e-izsoļu portāls katru dienu tiek apmeklēts vairāk nekā 10 000 reižu. Savukārt pabeigto izpildu lietu skaits 2015. gadā salīdzinājumā ar 2014. gadu ir palielinājies par 14%.

Tiesu administrācijas direktors E.Balševics, norādot uz izsoļu norises priekšrocībām elektroniskā vidē, atzīmē: "Kopš izsoles notiek elektroniski, nav iespējas ietekmēt izsoles gaitu. Izsoles dalībniekiem ir iespēja piedalīties izsolēs no jebkuras vietas, kur ir pieejams internets, kā arī veikt visus nepieciešamos maksājumus un pieteikšanos, izmantojot portālu Latvija.lv. Tāpat ir uzlabots arī solīšanas process, jo nav nepieciešamas papildus telpas izsoļu organizēšanai, kā arī nav jāpiedalās izsoles laikā pie izsoles vadīšanas, jo izsoles process ir automatizēts".

                                                                                                                                                         

Ksenija Vītola
Tieslietu ministrijas preses sekretāre

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI