DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Vašingtonā noslēdz Latvijas prezidentūru ES Padomē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Republikas vēstniecība ASV informē:
30. jūnijā vēstnieks Amerikas Savienotajās Valstīs Andris Razāns kopīgi ar Luksemburgas Lielhercogistes vēstnieku ASV Žanu Luiju Volzfeldu (Jean-Louis Wolzfeld) rīkoja svinīgu pieņemšanu vēsturiskajā Dambartona muzeja namā (The Dumbarton House), atzīmējot Latvijas Prezidentūras ES Padomē noslēgumu un Luksemburgas Prezidentūras ES Padomē sākumu.

Atklāšanas uzrunā vēstnieks Andris Razāns atzīmēja: "Ir liels gandarījums, ka nākamā ES prezidentūra ir Luksemburga. Valsts,  kurai ir ļoti dziļas zināšanas par Eiropas Savienības darbu. 1997. gada nogalē Luksemburgas ES prezidentūras laikā tika pieņemts lēmums par iestāšanās sarunu uzsākšanu ar potenciālajām dalībvalstīm. Sarunu uzsākšana tika attiecināta arī uz Baltijas reģionu. Tādēļ fakts, ka Latvija nodod ES prezidentūru Luksemburgai, liecina, ka kopš 1997. gada Eiropā ir notikušas pozitīvas stratēģiskas pārmaiņas". Nobeigumā A.Razāns uzsvēra, ka Latvija atvadās no ES prezidentūras ar ļoti pozitīvu noskaņojumu, jo tā ir paveikusi labu darbu, veicinot Eiropas kopīgo interešu īstenošanu.

Luksemburgas vēstnieks, vēršoties pie klātesošajiem, teica: "Rotējošās prezidentūras princips ES Padomē ir daļa no ES institūciju oriģinālās struktūras. Sešu mēnešu periods limitē to jautājumu loku, kuriem pievērst pastiprinātu uzmanību. Latvijas vēstnieks pierādīja, ka konkrēti mērķi var tikt sasniegti ar precīzu darbu un neatlaidību. Latvijas pirmā prezidentūra vienbalsīgi tiek vērtēta kā ļoti veiksmīga, un es ES vārdā gribu pateikties mūsu baltiešu draugiem par sasniegto".

Viesiem muzicēja pazīstamais latviešu saksofonists Artis Gāga un pianists Normunds Kalniņš, kā arī Luksemburgas džeza trio Cluttered Clarity. 

Latvijas Prezidentūras ES Padomē laikā vēstniecība ASV sadarbībā ar ASV pētniecības centru "Atlantijas Padome" (Atlantic Council) janvārī organizēja starptautisku konferenci "Toward a Transatlantic Strategy for Europe’s East". Konferenci atklāja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, un tajā piedalījās pasaules vadošie politiķi un pētnieki. Konferencē un tās ietvaros organizētajos pasākumos piedalījās Polijas Seima maršals Radeks Sikorskis (Radek Sikorski), Gruzijas ārlietu ministre Tamara Beručašvili (Tamar Beruchashvili), Slovākijas premjerministra vietnieks - ārlietu ministrs Miroslavs Laičaks (Miroslav Lajčák), Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrēma (Margot Wallström) un citi. ASV pārstāvēja ASV prezidenta īpašais palīgs un Eiropas lietu vecākais direktors Čarlzs Kupčans (Charles Kupchan), kā arī ASV senatori Roberts Menendezs (Robert Menendez), Robs Portmans (Rob Portman), Kristofers Merfijs (Christopher S. Murphy).

Maijā vēstniecība sadarbībā ar ASV Džona Hopkinsa Universitātes Padziļināto Starptautisko attiecību studiju skolas Centrālāzijas-Kaukāza institūtu (The Central Asia-Caucasus Institute, Paul H. Nitze School of Advanced International Studies of Johns Hopkins University) rīkoja semināru "Latvian Presidency and EU Policy Towards Central Asia", kurā piedalījās Latvijas, ASV un ES amatpersonas un eksperti, kuri diskutēja par vienu no Latvijas prezidentūras prioritātēm - attiecību pilnveidošanu ar Centrālāzijas valstīm.

Jūnija beigās vēstniecība sadarbībā ar Eiropas Institūtu Vašingtonā rīkoja pusdienu diskusiju "Assessing Latvia’s Presidency of the Council of the European Union"

Diskusijas goda viesis bija Latvijas Valsts prezidenta Eiropas lietu un ekonomikas padomnieks, bijušais Eiropas Komisijas enerģētikas un attīstības komisārs Andris Piebalgs. Savā uzrunā A. Piebalgs atskatījās uz Latvijas paveikto prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā, un pievērsās arī nākamo prezidentūru dienaskārtības jautājumiem.

Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā Amerikas Savienotajās Valstīs tika īstenota plaša kultūras programma, kas ietvēra Pētera Vaska mūzikas autorvakaru Vašingtonā senākajā laikmetīgās mākslas muzejā The Phillips Collection, Dzintras Gekas filmas "Dieva putniņi" izrādīšanu, Māra Briežkalna kvinteta "Rotko un džezs" pirmatskaņojumu Kenedija Centrā (The Kennedy Centre), Visvalža Ziediņa darbu izstādi "Visvaldis Ziediņš. Ceļojumi iztēlē" Katzena mākslas centrā (Katzen Arts centre). Savukārt Ņujorkā Linkolna Centrā (Lincoln Centre) notika Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" koncerts, ko atklāja kultūras ministre Dace Melbārde, un Modernās mākslas izstāžu centrā "Art in General" izstāde "Lilijas baseins".

 Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā vēstniecība ASV organizēja arī Arta Nīmaņa stikla dizaina izstādi "Latvieša balss stiklā" Meksikas galvaspilsētā Mehiko.

Latvijas Republikas vēstniecība ASV

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI