DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. janvārī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes

Ministru prezidenta V. Dombrovska uzruna gadumijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Labvakar, godātie Latvijas iedzīvotāji! Labvakar tautieši visā pasaulē!

Ir klāt Vecgada vakars. Tas ir laiks, kad pārdomājam aizejošā gada darbus un nosakām mērķus Jaunajam gadam.

Šogad esam bijuši kopā, jutuši viens otra atbalstu gan lielā priekā, gan lielās bēdās. Dziesmu svētki sasauca kopā Latvijas tautu no pilsētām un novadiem, no Eiropas un pasaules, lai apzinātos mūsu garaspēku un varēšanu.

Diemžēl aizejošais gads ir nesis arī vienu no smagākajiem pārbaudījumiem mūsu atjaunotās valsts vēsturē. Zolitūdes traģēdija atgādināja par to, cik trausla var būt šķirtne starp dzīvi un nāvi. Vissmagākajā šī gada dienā, kad noziedzīgas bezatbildības dēļ zem betona blokiem izdzisa cilvēku dzīvības, bija īpaši svarīgi sajust vienam otra plecu. Vainīgie tiks sodīti, bet šo dienu nekad neaizmirsīsim. Paldies visiem, kas nepalika malā šajā traģiskajā brīdī, paldies glābējiem par pašaizliedzību, līdzcilvēkiem par atbalstu cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem.

Godātie tautieši,

arī ikdienas steigā mums biežāk jāatceras atbildība vienam par otru, pleca sajūta par savu tautu.

Latvijas ekonomikai arī šis gads ir bijis kopumā sekmīgs. Jau trīs gadus esam ar  straujāk augošo ekonomiku starp Eiropas valstīm.  Vidējā alga tautsaimniecībā ir pārsniegusi pirmskrīzes līmeni. Bezdarbs, salīdzinājumā ar krīzes smagāko brīdi ir samazinājies divas reizes. Pēckrīzes periodā radīts ap 70 000 jaunu darbavietu. Aizejošā gada ekonomiskās izaugsmes galvenais vilcējspēks bija mājsaimniecību patēriņš. Tas liecina par to ka, ekonomisko izaugsmi iedzīvotāji arvien skaidrāk sāk sajust arī savos maciņos.

Tomēr ilgtspējīga attīstība nav pašsaprotama, tā ir jākopj. Manu valdību stingrā fiskālā politika nav bijusi pašmērķis. Vienmēr esmu uzskatījis, ka mēģinājumi dzīvot pāri saviem līdzekļiem ne tikai grauj valsts reputāciju, bet ir arī ekonomiski un sociāli neizdevīgi. Tomēr fiskālā disciplīna ir tikai pamats – tā pati par sevi nenodrošina iedzīvotāju labklājību. Labklājības pieaugums ir iespējams, piesaistot investīcijas un kāpinot darba ražīgumu. To nevar panākt aizņemoties vai voluntāri ceļot algas un pabalstus. Tikai konkurētspējīga Latvijas ekonomika radīs jaunas darbavietas, dos lielākas algas, pensijas un sociālos pabalstus. Tā arī būtu mana ceļamaize nākamajai valdībai.

Godātā Latvijas tauta!

Tieši jūs noteiksiet, kā tālāk attīstīsies mūsu valsts: vai tiks nostiprinātas mūsu nacionālās un demokrātiskās vērtības; vai, nopietni strādājot, arī turpmāk varēsim paļauties uz prognozējamu attīstību un nākotni.

Nākamajā – vēlēšanu - gadā novēlu būt aktīviem un būt gudriem. Tas nozīmē prasmi atšķirt graudus no pelavām, atbildīgu politiku no tukša populisma.

2014.gads mūsu valstij paies Eiropas zīmē. Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Durvis vērs Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka – apliecinājums mūsu eiropeiskajai piederībai un ieguldījums mūsu intelektuālajā konkurētspējā. Jau pēc dažām minūtēm Latvija pievienosies eirozonai. Mūsu Milda rotās pasaules otrās lielākās valūtas – eiro – monētas. Apsveikumus Latvijai sūta visi Eiropas līderi, jo mēs kļūstam par daļu no 320 miljoniem Eiropas vienotās valūtas lietotāju saimes. Tā ir vēl viena iespēja mūsu valsts ekonomiskajai drošībai un uzplaukumam.

Nākamajā gadā gribu novēlēt mums visiem strādāt pie tā, lai Latvija kļūtu vienotāka. Joprojām mūsu sabiedrībā ir pārāk daudz plaisu, kas vājina katru no mums personīgi un mūsu valsti kopumā. Mēs nevaram atļauties turpmāku sabiedrības noslāņošanos.  Mums kopā jāveido Latvija par zemi, kur katrs jūtas piederīgs, drošs par savu un sev tuvo cilvēku šodienu un rītdienu.

Laimīgu Jauno gadu!

Dievs, svētī Latviju!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI