DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. oktobrī, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Latvija un Microsoft ir ieinteresēti strādāt pie vērienīga, globāla valodu tehnoloģiju projekta "Valodu krasts"

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
8.oktobrī Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar uzņēmuma  Microsoft Centrālās  un Austrumeiropas Tehnoloģiju direktoru Vilfrīdu Grommenu (Wilfried Grommen). Sarunas laikā, kurā piedalījās arī valdības pārstāvji Ints Dālderis un Artis Kampars, tika pārrunāta iecere Latvijā īstenot vērienīgu projektu - „Valodu krasts”.

Projekts paredz izveidot centru, kas darbotos kā starptautisks mazo valodu un satura apstrādes tehnoloģiju inovāciju klasteris, kurā nacionālā un globālā līmenī kopā strādātu izglītības, akadēmiskā un uzņēmējdarbības sektora profesionāļi. Tas dotu iespēju Latvijā attīstīt zinātnes virzienus un uzņēmumus, kas veiktu izstrādnes un ražotu produktus, kas ļautu mazāk izmantoto valodu lietotājiem, t.sk., latviešu, ikdienā izmantot dažādas IT un komunikāciju tehnoloģiju programmas, tulkošanas un informācijas meklēšanas iespējas interneta vidē, mehanizētus tulkošanas pakalpojumu un citas iespējas savā valodā. „Valodu krasts” ļautu izveidot Latvijā nozīmīgu uzņēmumu un zinātnisko iestāžu grupu, kas radītu eksportspējīgu, augstas pievienotās vērtības produkciju, piesaistot Latvijai investīcijas un veicinot ekonomikas atlabšanu un izaugsmi.

Sarunas laikā Valsts prezidents pauda pilnīgu atbalstu šim projektam un atzīmēja, ka tik nozīmīga projekta īstenošana valodu intelekta tehnoloģiju jomā iezīmētu būtisku Latvijas lomu pasaules tirgū, kļūstot par starptautisku spēlētāju augsto tehnoloģiju jomā. „Tas nenoliedzami palīdzētu mūsu valstij veidot pozitīvu tēlu, nesot Latvijas vārdu pasaulē un parādot mūsu IT un valodu nozaru profesionālismu. Turklāt tas demonstrētu, ka esam gatavi radīt produktus ar augstu pievienoto vērtību šinī mazo valodu tehnoloģiju nišas jomā, kas šobrīd vēl ir brīva, kā arī sniegtu ekonomisko impulsu Latvijas ekonomikai, jo šis projekts nozīmē investīcijas, darba vietas un augstu profesionāļu sagatavošanu informācijas tehnoloģiju, valodu un tulkošanas nozarēs.” Tāpat Valdis Zatlers norādīja, ka „Microsoft”, viena no lielākajiem pasaules uzņēmumiem, uzmanība Latvijas tirgum ir laba zīme, jo, lai arī šobrīd Latvijas tautsaimniecībā ir krīze, tas norāda uz tik nozīmīgu investoru interesi par mūsu valsts ekonomiku un augstu Latvijas informācijas tehnoloģiju profesionāļu zināšanu potenciālu. Tā kā tādas sadarbības iespējas nerodas katru dienu, Latvijas valstij šādam  projektam ir jāvelta īpaša uzmanība.

Arī Microsoft pārstāvis V.Grommens atzina, ka uzņēmums pēc Valsts prezidenta tikšanās ar Microsoft izpilddirektoru Stīvu Balmeru izpētīja „Valodu krasta” konceptu un ir ieinteresēts projekta izveidē sadarbībā ar Latviju. Viņš norādīja, ka Microsoft pašlaik ir jau šāda ekspertīze un iestrādes pasaulē visplašāk lietotājās valodās kā angļu, franču u.c., bet šobrīd ir nepieciešams izstrādāt modeli priekš mazajām valodām. V.Gommers uzsvēra, ka Latvijā ir lieliskas zināšanas un potenciāls, kas šo konceptu varētu attīstīt. Tāpat Microsoft pārstāvis norādīja, ka  Microsoft ir ieinteresēts turpināt darbu pie koncepta realizācijas jau vistuvākajā laikā, tam ir nepieciešama Latvijas valdības iniciatīva projekta turpmākai virzībai.

Jau darba vizītes ietvaros ASV š.g. 19.maijā Valsts prezidents Valdis Zatlers Sietlā, viesojoties uzņēmumā Microsoft un tiekoties ar tā vadītāju – izpilddirektoru Stīvu Balmeru –, pārrunāja nākotnes sadarbības projektus, darāmo informācijas tehnoloģiju vidē un īpaši pievērsās valodu intelekta tehnoloģiju centra „Valodu krasts” izveidošanas iecerei. Sarunas laikā izdevās identificēt unikālu nišu informācijas tehnoloģiju jomā – mazo pasaules valodu intelektu tehnoloģiju  attīstība, kurai ir milzīgs potenciāls.

Valsts prezidenta Preses dienests
Tālr.: +371 67092132
Fakss: +371 67320404
Pils laukums 3, Rīga
www.president.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI