SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. augustā, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
4
4

Tiešās pārvaldes iestāžu datubāze

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Kā liecina pats nosaukums - tiešās pārvaldes iestāžu datubāze, ir informācijas resurss, kurā ir pieejama visa informācija par tiešās pārvaldes iestādēm. Datubāze ne tikai ļauj ikvienam jebkurā laikā iepazīties ar informāciju par šīm iestādēm, bet arī nodrošina tajā ievietoto datu publisku ticamību.
īsumā

Tiešās pārvaldes iestāžu datubāze ir pieejama interneta vietnē http://tpi.mk.gov.lv/ui/.

Informācija tiek iedalīta trīs sadaļās un piecās apakšsadaļās:

  • augstākās valsts tiešās pārvaldes iestādes;
  • padotības iestādes (pakļautības iestādes, pārraudzības iestādes, valsts akciju sabiedrības, valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību un kapitālsabiedrības ar valsts daļu);
  • citas iestādes.

Tiešās pārvaldes iestāžu datubāzē ir atrodama vispārīga informācija par visām valsts tiešās pārvaldes iestādēm – ministrijām un to pakļautības un padotības iestādēm. Datubāzē nav ietverta informācija par pašvaldības un citām atvasināto publisko tiesību juridiskām personām, to veidotām iestādēm, citām neatkarīgām iestādēm un valsts iestādēm.

Tiešās pārvaldes iestāžu datubāzi uztur Valsts kanceleja. Tā ikvienam iedzīvotājam ir pieejama interneta vietnē http://tpi.mk.gov.lv/ui/.

Jauna kārtība

Jāpiemin, ka līdz šim vairāk nekā divus gadus nebija spēkā neviena normatīvā regulējuma, kas noteiktu, kā iestādēm šajā datubāzē ir jāievieto informācija. Iepriekšējie Ministru kabineta noteikumi zaudēja savu spēku 2010.gada 1.jūlijā.

Nu ir pieņemta un 15.augustā spēkā stājas jaunā tiesību norma - MK instrukcija "Kārtība, kādā valsts tiešās pārvaldes iestādes ievieto informāciju tiešās pārvaldes iestāžu datubāzē".

"Tiešās pārvaldes iestāžu datubāzi uztur Valsts kanceleja. "

Valsts pārvaldes attīstības departamenta konsultante Asnate Kalniņa norāda: "Jaunā instrukcija neparedz informācijas ievadīšanu par valsts kapitālsabiedrībām, jo šī datubāze atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma  14.panta pirmajai daļai paredzēta tiešās pārvaldes iestāžu uzskaitei."

Pieejamā informācija

Valsts pārvaldes iekārtas likuma 14.pantā ir noteikts, ka datubāze par tiešās pārvaldes iestādēm ir izveidota, lai nodrošinātu tiešās pārvaldes institucionālās sistēmas pārskatāmību un efektivitāti. Jāuzsver, ka pieejamā informācija ir vispārīga, tomēr datubāze sniedz izejas iespējas uz iestāžu mājaslapām, kur savukārt ir atrodamas  plašākas ziņas.

Likuma pants paredz, ka tiešās pārvaldes iestāžu datubāzē par katru institūciju ir ievietota šāda publiski pieejama informācija:

  • iestādes nosaukums, padotība, kompetence;
  • iestādes atrašanās vieta, telefons un citi saziņas līdzekļi, apmeklētāju pieņemšanas laiks;
  • iestādes struktūra;
  • iestādes nolikums un reglaments;
  • amatpersonu saraksts;
  • saistošie un izdotie iekšējie normatīvie akti;
  • iestādes darbību konkrētā jomā tieši regulējošie ārējie normatīvie akti;
  • publiskie pārskati.

Gadījumos ja ir radušies tehniski sarežģījumi, Ministru kabineta mājaslapā būs ievietots attiecīgs paziņojums.

Informācijas atlases iespējas

Lai vieglāk un pārskatāmāk būtu atrast sev vēlamo, tiešās pārvaldes iestāžu datubāzē informācija ir izkārtota vairākās sadaļās:

  • augstākās valsts tiešās pārvaldes iestādes (ministrijas un Valsts kanceleja);
  • padotības iestādes (pakļautības iestādes, pārraudzības iestādes, valsts akciju sabiedrības, valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību un kapitālsabiedrības ar valsts daļu, kas iekļautas datubāzē saskaņā ar iepriekš noteikto kārtību);
  • citas iestādes.

Tātad, atverot jebkuru no minētajām sadaļām, tālāk ir iespējams izvēlēties konkrēto iestādi. Piemēram, sadaļā "Augstākās valsts tiešās pārvaldes iestādes" izvēloties iegūt informāciju par Tieslietu ministriju, parādās gan iestādes apraksts, adrese, kontaktinformācija, darba laiks, gan struktūra un cita informācija.

"Datubāze ir pieejama jebkurai ieinteresētajai personai tiešsaistes režīmā. "

Šajā datubāzē publicētajai informācijai ir publiska ticamība, kas nozīmē, ka tai ir jābūt pieejamai sabiedrībai bez ierobežojumiem un tajā esošajai informācijai jābūt pārbaudāmai.

Kā aktualizē un ievieto informāciju

Tiešās pārvaldes iestāžu datubāzi veido, pārzina un kārto galvenais datubāzes administrators, ko ir norīkojis Valsts kancelejas direktors. Vēl tiek izraudzīts ministrijas datubāzes administrators, kas ir atbildīgs par ministrijas un to padotības iestāžu sadarbību, un ministrijas datubāzes redaktors, kas ir atbildīgs par informācijas ievadi un tās regulāru aktualizēšanu.

MK instrukcijas projekta sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā jeb anotācijā ir teikts, ka datubāzē ievietojamā informācija tiek aktualizēta un papildināta līdzšinējā kārtībā, tādējādi valsts pārvaldes iestādēm nav uzliekts papildu slogs.

Salīdzinot ar iepriekšējo kārtību, tagad būs vieglāka informācijas ievade. A.Kalniņa skaidro, ka visos ministrijas/ padotības iestādes apraksta formas laukos varēs ievietot:

  • saiti uz attiecīgās institūcijas mājaslapas sadaļu, kurā atrodama informācija par institūciju;
  • saiti uz normatīvā akta teksta publikāciju tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv vai attiecīgā normatīvā akta sistematizēto tekstu tīmekļa vietnē www.likumi.lv.

A.Kalniņa norāda, ka tādējādi tiks nodrošināts, lai informācija datubāzē vienmēr būtu aktuāla un pareiza.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI