TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
01. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

Darbu sāk apvienotā Rīgas pilsētas tiesa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Video: Tieslietu ministrija

1. augustā darbu sāk apvienotā Rīgas pilsētas tiesa, kas izveidota tiesu reorganizācijas plāna tiesu efektivitātes stiprināšanas ietvaros.

2022. gada 22. aprīlī Tieslietu padome vienbalsīgi atbalstīja Tieslietu ministrijas sagatavoto Rīgas pilsētas tiesu reorganizācijas plānu, kā rezultātā no 1. augusta Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa un Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa tiek pievienotas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai, vienlaikus mainot tiesas nosaukumu uz Rīgas pilsētas tiesa.

Minētās izmaiņas ir tiesu teritoriālās reformas turpinājums ar mērķi efektivizēt tiesu darbu un samazināt tiesvedības termiņus. Tiesu teritoriālā reforma paredz, ka viena tiesu apgabala ietvaros tiek apvienotas vairāku tiesu darbības teritorijas, juridiski izveidojot vienu lielāku pirmās instances tiesu.

Rīgas pilsētas tiesas piekritība

No šīgada 1. augusta jaunajai Rīgas pilsētas tiesai piekritīgā teritorija būs visa Rīgas pilsētas administratīvā teritorija. Līdz ar to Rīgas pilsētas tiesa būs lielākā Latvijas tiesa, un tajā strādās 122 tiesneši un 358 darbinieki.

Rīgas pilsētas tiesu vadīs viens tiesas priekšsēdētājs, tajā būs vienota lietu sadales sistēma, un tiesnešu slodžu izlīdzināšana notiks pēc vienota principa.

Tiesas pieejamība

Rīgas pilsētas tiesas pieejamība tiks nodrošināta visās līdzšinējo tiesu atrašanās vietās Rīgā:

  • Abrenes ielā 8;
  • Jēzusbaznīcas ielā 6;
  • Daugavgrīvas ielā 58;
  • Mazajā Nometņu ielā 39;
  • Lomonosova ielā 10;
  • Ieriķu ielā 5 (zemesgrāmatu jautājumos).

Līdz ar to iedzīvotāji varēs iesniegt dokumentus tiesai jebkurā no minētajām Rīgas pilsētas tiesas atrašanās vietām vai arī elektroniski, izmantojot e-lietas portālu vai e-pastu.

Tiesas apvienošanas ieguvumi

Kā uzsver Tieslietu ministrija, būtiskākie ieguvumi no Rīgas pilsētas tiesas izveidošanas ir:

  • vienmērīgāka tiesu noslodze un lietu izskatīšanas termiņi;
  • plašākas iespējas veidot tiesnešu specializāciju;
  • racionāla tiesnešu kapacitātes un citu tiesas resursu izmantošana;
  • sekmēta tiesas pieejamība.

Iedzīvotājiem jāseko līdzi izmaiņām

Lietu sadales kārtību un citus darba organizācijas jautājumus tiesā nosaka tiesas priekšsēdētājs.

Līdz ar to Tieslietu ministrija aicina sekot līdzi aktuālajai informācijai par tiesā noteikto lietu sadales kārtību un tiesu darbu pēc reorganizācijas Latvijas tiesu portālā www.tiesas.lv.

Tiesu reforma neietekmēs jau uzsākto lietu izskatīšanu, jo lietas turpinās izskatīt tas pats tiesnesis, kurš to ir uzsācis. Tomēr lietu dalībnieki tiek aicināti pievērst uzmanību tiesas pavēstē norādītajai adresei, lai nerastos neskaidrības, kurā no tiesas atrašanās vietām (ēkām) notiks lietas izskatīšana.

Vairāk par Rīgas pilsētas tiesas izveides reformu un praktiskajiem aspektiem varat uzzināt LV portālā: “Tiesu darba efektivitātes uzlabošanai tiks apvienotas Rīgas pilsētas tiesas”.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI