SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
28. septembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Tieslietas
1
20
1
20

No 1. oktobra potenciālajiem mantiniekiem būs jāiesniedz mazāk dokumentu

Stājas spēkā 01.10.2023.

FOTO: LV portāls

Ar Notariāta likuma grozījumiem, kas stājas spēkā 1. oktobrī, tiek efektivizēta kārtība, kādā zvērināts notārs noskaidro miršanas un radniecības faktu mantojuma lietās, tādējādi atvieglojot pienākumu potenciālajiem mantiniekiem iesniegt noteikta veida dokumentus.

No 1. oktobra Notariāta likums papildināts ar 253.1 pantu, kas nosaka: “Ja atbilstoši šā likuma prasībām mantošanas iesniegumam pievienojami dokumenti vai pierādījumi par mantojuma atstājēja miršanas faktu, pēdējo deklarēto dzīvesvietu vai mantošanas iesnieguma iesniedzēja tiesībām mantot, tad iesniedzējs šos dokumentus vai pierādījumus var nepievienot, ja ziņas notārs var iegūt no Fizisko personu reģistra.”

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tādējādi potenciālajiem mantiniekiem tiek samazināts slogs, jo gadījumos, kad šādas ziņas būs pieejamas Fizisko personu reģistrā, tiem nebūs jāiesniedz mantojuma lietā mantojuma atstājēja miršanas apliecība, kā arī pierādījumi par mantojuma atstājēja pēdējo deklarēto dzīvesvietu un pierādījumi, kas apstiprina mantošanas iesnieguma iesniedzēja tiesības mantot.

Ja ziņu par mantojuma atstājēju reģistrā nav

Tomēr, lai nodrošinātu regulējumu tiem gadījumiem, kad minētās ziņas par mantojuma atstājēju Fizisko personu reģistrā nebūs pieejamas, tiek saglabāta arī līdz šim spēkā esošā kārtība par noteiktu dokumentu pievienošanu mantojuma lietai.

Tāda situācija ir iespējama, jo civilstāvokļa aktu reģistrācija tiek veikta Fizisko personu reģistrā vien kopš 2021. gada 28. jūnija, kad stājās spēkā Fizisko personu reģistra likums (līdz tam informācija tika apkopota Iedzīvotāju reģistrā un Civilstāvokļa aktu reģistrācijas informācijas sistēmā). Savukārt Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma Pārejas noteikumu 9. punkts paredz, ka Civilstāvokļa aktu reģistra ieraksti, kas izdarīti līdz dienai, kad dzimtsarakstu iestāde sāka ziņas iekļaut Fizisko personu reģistrā, un glabājas dzimtsarakstu iestādēs, tiek iekļauti Fizisko personu reģistrā pakāpeniski, pēc to pilnīguma un pareizības pārbaudīšanas.

Līdz ar to, kā LV portālam iepriekš skaidroja Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektors Gatis Litvins, šobrīd visas ziņas no Civilstāvokļa aktu reģistra vēl nav pārceltas uz Fizisko personu reģistru.

Vairāk par tēmu LV portālā >>

1. oktobrī stājas spēkā arī attiecīgi grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu”.

norādījusi Tieslietu ministrija, izmaiņas regulējumā palīdzēs samazināt administratīvo slogu potenciālajiem mantiniekiem, atverot mantojuma lietu.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI