SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ārlietas
13
13

Kādi dokumenti nepieciešami, bērnam izbraucot no valsts

FOTO: Freepik

Vasaras brīvlaikā biežāk nekā parasti bērni dodas dažādos izbraukumos, tostarp ārpus Latvijas, tāpēc LV portāls atgādina, kādi dokumenti nepieciešami, bērnam dodoties uz ārzemēm vienam, kopā ar vecākiem vai citu pieaugušo.

īsumā
  • Obligātās izglītības vecumu sasniedzis bērns var šķērsot valsts robežu patstāvīgi ar abu vecāku vai viena vecāka, vai aizbildņa piekrišanu.
  • Ceļojot pa Šengenas zonas valstīm, bērnam vajadzīga tikai derīga pase vai personas apliecība neatkarīgi no tā, vai viņš ceļo viens vai ar kādu kopā, taču jāņem vērā, ka valstīm un pārvadātājam var būt noteikti savi ierobežojumi.
  • Ceļojot ārpus Šengenas zonas kopā ar vecākiem, bērnam līdzi jābūt pasei un vismaz vienam no vecākiem – ceļošanas dokumentam ar ierakstu par radniecību ar šo bērnu.
  • Ja bērns ārpus Šengenas zonas ceļo citas personas pavadībā, tad papildus derīgai pasei līdzi jāņem vismaz viena vecāka vai bērna aizbildņa notariāli apliecināta pilnvara bērna izceļošanai konkrētās personas pavadībā.
  • Bērnam, kas ārpus Šengenas zonas ceļo vienatnē, papildus derīgai pasei līdzi jāņem vismaz viena vecāka vai aizbildņa notariāli apliecināta piekrišana bērna patstāvīgai izceļošanai no Latvijas.

Obligātās izglītības vecumu sasniedzis bērns var ceļot viens pats

Bērnu tiesību aizsardzības likums noteic, ka bērns var šķērsot valsts robežu abu vecāku vai viena vecāka, vai aizbildņa, vai viņu pilnvarotas personas pavadībā, savukārt obligātās izglītības vecumu sasniedzis bērns var šķērsot valsts robežu patstāvīgi ar abu vecāku vai viena vecāka, vai aizbildņa piekrišanu. Kārtību, kādā bērns šķērso valsts robežu, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 721.

Saskaņā ar Izglītības likumu bērna obligātās izglītības vecums, tātad arī vecums, no kura bērnam atļauts šķērsot valsts robežu vienam pašam, ir pieci gadi, taču jāņem vērā Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteiktais, ka vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.

Ārlietu ministrija gan brīdina, ka arī septiņu gadu vecums visdrīzāk nebūs tas piemērotākais ceļojumam vienatnē. “Ja bērns nedodas ceļojumā kopā ar vecākiem, tad ieteicams noformēt notariāli apliecinātu pilnvaru bērna pārstāvībai ārkārtas situācijās. Vecāku pienākums ir nodrošināt bērnam pilnvaroto pārstāvi, kurš par bērnu rūpēsies un pārstāvēs viņa intereses, piemēram, medicīnas iestādēs (ja bērnam būs nepieciešama medicīniskā palīdzība, tad ārsts to nedrīkstēs sniegt bez pilnvarotās personas vai vecāku piekrišanas),” uzsver ĀM.

Turpmāk tekstā par to, kādi dokumenti nepieciešami bērnam, kas dosies uz ES un Šengenas zonas valstīm vai ārpus tām kopā ar vecākiem, pavadošo personu vai viens.

Došanās uz ES/Šengenas zonas valstīm

Jebkuram ES pilsonim, tātad arī bērnam, pietiek vien ar derīgu pasi vai personas apliecību, lai brīvi ceļotu uz ES dalībvalstīm, kā arī Islandi, Lihtenšteinu, Norvēģiju un Šveici (valstīm, kas neietilpst ES, bet ir daļa no Šengenas zonas) neatkarīgi no tā, vai bērns ceļo viens vai ar kādu kopā. Taču jāņem vērā, ka valstīm, kurās bērns ieceļo, tostarp tranzītvalstīm, ir tiesības izvirzīt savas prasības nepilngadīgu ārvalstnieku ieceļošanai. Tādēļ vecākiem pirms ceļojuma jāpārliecinās, vai valsts, uz kuru vai caur kuru ceļos bērns, vai arī attiecīgais pasažieru pārvadātājs nav noteicis papildu prasības saistībā ar bērna ceļošanu.

Došanās ārpus ES/Šengenas zonas valstīm

  • Kopā ar vecākiem

Ceļojot ārpus ES/Šengenas zonas, bērnam līdzi jābūt pasei un vismaz vienam no vecākiem – ceļošanas dokumentam ar ierakstu par radniecību ar šo bērnu vai bērna dzimšanas apliecībai, vai tās notariāli apliecinātai kopijai, ja ceļošanas dokumentā nav ieraksta par radniecību ar bērnu.

Savukārt, ja bērns ceļo ar vienu vecāku, kurš nav Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, ES, EEZ valsts vai Šveices pilsonis vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss minētajās valstīs, tad papildus iepriekšminētajiem dokumentiem līdzi jābūt arī notariāli apliecinātai otra vecāka (Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, ES, EEZ valsts vai Šveices pilsoņa vai personas, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs) pilnvarai, ar ko bērnam ļauts izceļot no valsts.

Šāda pilnvara nav nepieciešama, ja vecāks viens īsteno aizbildnību pār bērnu un uzrāda kādu no šādiem dokumentiem vai attiecīgā dokumenta notariāli apliecinātu kopiju:

  • otra vecāka miršanas apliecību;
  • tiesas spriedumu (sprieduma norakstu) par: 1) tā vecāka, kurš pavada bērnu, atsevišķas aizgādības nodibināšanu pār bērnu; 2) aizgādības tiesību atņemšanu otram vecākam; 3) otra vecāka izsludināšanu par mirušu;
  • dzimšanas apliecību, kurā nav ieraksta par otru vecāku;
  • dzimtsarakstu nodaļas izsniegtu izziņu, ka ziņas par tēvu dzimšanas aktu reģistrācijas grāmatā ierakstītas pēc mātes norādījuma;
  • notariāli apliecinātu vecāku vienošanos par vecāka atsevišķas aizgādības nodibināšanu pār bērnu, kurš pavada bērnu.

Pilnvara nav nepieciešama arī tad, ja otrs bērna vecāks nav Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, ES, EEZ valsts vai Šveices pilsonis vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss minētajās valstīs.

  • Citas personas pavadībā

Ja bērns ceļo citas personas pavadībā, tad papildus derīgai pasei līdzi jāņem vismaz viena vecāka (Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, ES, EEZ vai Šveices pilsoņa vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs) vai bērna aizbildņa notariāli apliecināta pilnvara bērna izceļošanai konkrētās personas pavadībā.

Ja bērns izceļo aizbildņa pavadībā, tad līdzi jābūt bāriņtiesas lēmumam par aizbildnības nodibināšanu vai tā notariāli apliecinātai kopijai.

  • Vienatnē

Bērnam, kas ceļo vienatnē, papildus derīgai pasei līdzi jāņem vismaz viena vecāka (Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, ES, EEZ valsts vai Šveices pilsoņa vai personas, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs) vai aizbildņa notariāli apliecināta piekrišana bērna patstāvīgai izceļošanai no Latvijas.

Notariāli apliecinātus dokumentus jākārto laikus

Latvijas Zvērinātu notāru padomes locekle, zvērināta notāre Zane Ankrava LV portālam skaidro, ka dokumentu, kas ļauj nepilngadīgam bērnam izceļot uz ārvalstīm, bērna vecāks var sagatavot un apliecināt pie ikviena Latvijas notāra. Šādu dokumentu var parakstīt gan klātienē, gan arī attālināti videokonferences režīmā portālā latvijasnotars.lv, ja bērna vecākam ir drošs elektroniskais paraksts.

Dodoties pie notāra, nav nepieciešams ņemt līdzi bērnu, taču nedrīkst aizmirst par personu apliecinošiem dokumentiem, kas būs jāuzrāda notāram, – pasi vai personas apliecību un bērna dzimšanas apliecību. 

Pilnvara citai personai kopā ar nepilngadīgo bērnu izceļot ārpus valsts maksā 17,06 eiro, savukārt vecāka piekrišana nepilngadīgam bērnam patstāvīgi izbraukt ārpus valsts maksā 21,36 eiro.

Jāņem vērā, ka dokumentu sagatavošanas laiks nav terminēts – tas ir atkarīgs no konkrētā notāra darba apjoma. “Tiklīdz vecāks uzzina par bērna ceļojumu, būtu piesakāma vizīte pie notāra, jo juridisku dokumentu sagatavošana nemīl steigu,” uzsver Z. Ankrava.

Kas vēl jāņem vērā

  • Pirms ceļojuma jāpārliecinās, vai Latvijā izdotu dokumentu (dzimšanas apliecība, pilnvara u. c.) uzrādīšanai ārvalstu amatpersonām nav nepieciešams tulkojums un dokumenta īstuma apliecinājums. To iespējams noskaidrot attiecīgās ārvalsts diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā.
  • Latvijas nepilsoņa personas apliecība nav izmantojama kā ceļošanas dokuments. 
  • Pasei jābūt derīgai vēl vismaz trīs vai citos gadījumos pat sešus mēnešus pēc plānotā ceļojuma beigu datuma. Ieteicams sazināties ar attiecīgās valsts vēstniecību, lai noskaidrotu nepieciešamo pases derīguma termiņu ieceļošanai valstī.
  • Vīza ieceļošanai ārvalstīs nepieciešama tad, ja valsts nav noteikusi bezvīzu ieceļošanas kārtību. Ieceļošanai atsevišķās valstīs, piemēram, Austrālijā un ASV, ir nepieciešama elektroniskā ieceļošanas atļauja.
  • Papildu informāciju par robežas šķērsošanu var iegūt, zvanot Valsts robežsardzei uz tālruņa numuru 67075616.
Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI