SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. maijā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Mājoklis
5
5

Varēs saņemt aizdevumu zemes pirkumam, lai izbeigtu piespiedu dalīto īpašumu

Stājas spēkā 27.05.2023.

Lēmums par nepieciešamo finansējumu atsavināšanas cenas samaksai jāpieņem daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopībai, tostarp norādot informāciju par dzīvokļu īpašniekiem, kuri savu atsavināšanas cenas daļu maksā no saviem līdzekļiem un kuriem vajadzīgs aizdevums.

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Dzīvokļu īpašniekiem, kuri vēlas izmantot likumā paredzētās tiesības izpirkt zemi, lai izbeigtu piespiedu dalīto īpašumu, būs pieejams aizdevums daudzdzīvokļu mājai noteiktās atsavināmās zemes izpirkšanai jeb atsavināšanas cenas samaksai. Lēmums par nepieciešamo finansējumu atsavināšanas cenas samaksai jāpieņem daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopībai.

Aizdevuma piešķiršana atsavināmās zemes izpirkšanai noteikta Ministru kabineta noteikumu Nr. 481 “Atbalsta programmas nosacījumi būvdarbiem daudzdzīvokļu mājās un to teritoriju labiekārtošanai” grozījumos, kas stājas spēkā sestdien, 27. maijā.

Programmu administrē Attīstības finanšu institūcija “Altum”, kura plāno uzsākt aizdevumu pieteikumu pieņemšanu šā gada jūlijā, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Atbalsta pasākums izstrādāts ar mērķi veicināt finansējuma pieejamību tiem dzīvojamo māju īpašniekiem (dzīvokļu īpašniekiem), kuri vēlas izmantot Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā paredzēto mehānismu, lai izbeigtu piespiedu dalīto īpašumu ar zemes īpašnieku vai īpašniekiem, bet kuriem nav pieejami savi brīvi finanšu līdzekļi attiecīgās atsavināšanas cenas daļas samaksai un kuri neatbilst komercbanku kreditēšanas politikai.

Likuma 16. pantā ir paredzēts, ka valsts var sniegt atbalstu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašniekiem jautājumos, kas saistīti ar finansējuma iegūšanu atsavināšanas cenas samaksai.

Aizdevumu varēs saņemt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopībā ietilpstošie dzīvokļu īpašnieki – fiziskas un juridiskas personas, kurām nepieciešams finansējums atsavināšanas cenas (vai tās daļas) samaksai.

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopība aizdevumam varēs pieteikties ar pilnvarotās personas starpniecību.

Pilnvarotā persona – juridiska persona

Saskaņā ar šiem noteikumiem pilnvarotā persona ir Latvijā reģistrēta juridiska persona, kuru dzīvokļu īpašnieki pilnvarojuši viņu vārdā īstenot būvdarbus daudzdzīvokļu mājā un (vai) labiekārtot teritoriju vai veikt darbības, kas saistītas ar daudzdzīvokļu mājai noteiktās atsavināmās zemes izpirkšanu, kā arī slēgt līgumus un parakstīt ar tiem saistītos darījuma dokumentus par aizdevumu saņemšanu, un izpildīt šos līgumus.

Noteikumu grozījumu anotācijā ir paskaidrots: “Lai arī saskaņā ar Piespiedu dalītā īpašuma likuma tiesisko regulējumu, tāpat arī saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma regulējumu dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarotā persona var būt gan fiziska, gan juridiska persona, ņemot vērā, ka aizdevums tiks izsniegts sabiedrības “Altum” jau īstenotās Remonta fonda programmas ietvaros un saskaņā ar tās pamatnosacījumiem, kuri ir nostiprināti, pirms tam izvērtējot dažādus aspektus – tai skaitā ietekmi, riskus u. c., arī saistībā ar aizdevumu zemes izpirkšanai, – tiek paredzēts, ka pilnvarotajai personai ir jābūt juridiskai personai.”

Maksimālais termiņš – 20 gadi

Aizdevumam zemes izpirkšanai varēs pieteikties sabiedrībā “Altum” pēc tam, kad daudzdzīvokļu dzīvojamā mājas dzīvokļu īpašnieku kopība Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā noteiktajā kārtībā būs pieņēmusi lēmumu par atsavināšanas tiesības izmantošanu (likuma 11. pants), par ko zvērināts tiesu izpildītājs būs sastādījis attiecīgu aktu (12. panta ceturtā daļa), kā arī pieņēmusi lēmumu par līgumu slēgšanu, lai iegūtu finansējumu atsavināšanas cenas samaksai (likuma 15. panta pirmā daļa), pilnvarojot pilnvaroto personu slēgt attiecīgo līgumu.

Plašāk par tēmu >>

Aizdevuma maksimālais termiņš plānots 20 gadi, ierobežojumi aizdevuma apmēram nav paredzēti, ņemot vērā, ka šobrīd nav iespējams prognozēt maksimālās atsavināšanas cenas. Detalizētāki aizdevuma saņemšanas nosacījumi būs zināmi īsi pirms aizdevumu pieteikumu izsniegšanas uzsākšanas, norāda EM.

Aizdevumu plānots piešķirt jau īstenotās “Altum” atbalsta programmas ietvaros (t. s. Remonta fonda programma paredzēta būvdarbiem daudzdzīvokļu mājās un to teritoriju labiekārtošanai), papildinot pašreizējo atbalsta programmu ar jaunu aizdevuma veidu – atsavināmās zemes izpirkšanas aizdevums.

Aizdevumus plānots izsniegt Remonta fonda programmai pieejamā finansējuma (31 miljons eiro) ietvaros.

Cenu noteiks Valsts zemes dienests

Atsavināmās zemes cenu nosaka Valsts zemes dienests atbilstoši zemes kadastrālajai vērtībai atsavināšanas procesa uzsākšanas posmā.

Noteikumu grozījumu anotācijā norādīts, ka, piemēram, Rīgas valsts pilsētas pašvaldībā, kurā ir aptuveni 30% no visām daudzdzīvokļu mājām, kas atrodas uz citai personai piederošas zemes, provizoriskās funkcionāli nepieciešamā zemesgabala atsavināšanas cenas, balstoties uz spēkā esošo kadastrālo vērtību, svārstās no 100 eiro (Vecmīlgrāvis) līdz pat gandrīz 500 000 eiro (Rīgas vēsturiskais centrs), atsavināšanas cenas daļa vienam dzīvoklim svārstās no 2 eiro līdz pat 9000 eiro.

Aplūkojot vidējās provizoriskās zemesgabalu atsavināšanas cenas vairākās Rīgas valstspilsētas apkaimēs, jāsecina, ka tajās Rīgas valstspilsētas apkaimēs, kurās dalītā īpašuma problēma ir visaktuālākā (Purvciems, Ķengarags), vidējā atsavināmās zemes atsavināšanas cena daudzdzīvokļu mājai ir robežās no 100 000 eiro līdz 200 000 eiro, atsavināšanas cenas daļa vienam dzīvoklim vidēji ir 1500–2000 eiro, ievērojami zemāka atsavināšanas cena ir prognozējama, piemēram, Vecmīlgrāvja apkaimē.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI