SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vienkāršo elektroenerģijas sistēmas pieslēguma kārtību

Stājas spēkā 10.09.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Grozījumi elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, kas stājas spēkā 10. septembrī, atvieglo kārtību elektroenerģijas sistēmas pieslēguma izveidei, kā arī precizē elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu un obligātā iepirkuma komponentes kompensācijas kārtību.

Līdz ar izmaiņām Ministru kabineta 2014. gada 21. janvāra noteikumos Nr. 50 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” tiek ieviests vienkāršotas shēmas pieslēguma regulējums, kas radīs sistēmisko elastību un atvieglos pieslēgumu ierīkošanu, un dos elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas operatoriem rīcības brīvību, ļaujot operatoram un lietotājam par tehniskajiem risinājumiem vienoties savstarpējā līgumā, norādīts likumprojekta anotācijā.

Vienkāršotas shēmas pieslēguma ierīkošana ļauj elektroenerģijas lietotājiem/ražotājiem, kuru objektiem nav nepieciešama nepārtraukta piekļuve elektroenerģijas sistēmai, izbūvēt sistēmas pieslēgumu īsākos termiņos un, ieguldot mazāk finanšu resursu, nekā tas būtu klasiska pieslēguma ierīkošanas gadījumā. Tādējādi tiek rasts vēl viens risinājums, lai nodrošinātu papildu elektrostaciju pieslēgšanu tīklam, kuras pretējā gadījumā gaidītu jaudu atbrīvošanos tīklā, lai saņemtu tehniskos noteikumus elektrostacijas pieslēguma izbūvei. Savukārt sistēmas operators, nodrošinot šādus vienkāršotus pieslēgumus, optimizē nākotnes izmaksas, kas saistītas ar šo objektu apkalpošanu.

Noteikumu grozījumi arī paredz, ka laikposmā no 2022. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. decembrim publiskais tirgotājs galalietotājam piemēro pilnīgu maksas samazinājumu par obligātā iepirkuma un jaudas komponentēm, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Tādējādi minētajā laikposmā elektroenerģijas gala lietotājiem obligātā iepirkuma un jaudas komponenšu maksājumi faktiski netiktu piemēroti, attiecīgajai kompensācijai novirzot elektroenerģijas publiskā tirgotāja ieņēmumus, kas veidojās nepieredzēti augsti elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenu dēļ, skaidrots anotācijā. Tas nozīmē, ka laikposmā no 2022. gada 1. septembra līdz 31. decembrim publiskais tirgotājs izmanto ieņēmumus no darbības elektroenerģijas tirgos obligātā iepirkuma un jaudas komponenšu pilna apmēra samazinājuma nodrošināšanai.

Lai samazinātu administratīvo slogu Ekonomikas ministrijai, regulējumā tiek precizēts, ka turpmāk valsts kompensācijas administrēšanu ministrijas vietā nodrošinās Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB), tostarp pieprasot nepieciešamo informāciju no sistēmas operatoriem, lai pārliecinātos par kompensējamo izmaksu apmēru. Tā kā birojs veic enerģētikas politikas administrēšanu, šāds risinājums ir loģisks tālākais solis, ņemot vērā, ka atbalsta kompensācijas nav risinājums vienai apkures sezonai, kā tas sākotnēji tika pieņemts, teikts anotācijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI