SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Meža inventarizācijas dati būs publiski pieejami

Stājas spēkā 12.08.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts meža dienests publiskos aktualizētos meža inventarizācijas datus saskaņā ar mežaudzes parametru aprēķināšanas un aktualizēšanas algoritmiem, un šie dati ikvienam būs pieejami.

FOTO: Freepik.

Turpmāk aktuālie meža inventarizācijas dati ik gadu tiks publiskoti Meža valsts reģistrā, un tie būs pieejami ikvienam. Līdz ar to datus tiešsaistē varēs izmantot gan meža īpašnieki, gan meža inventarizācijas veicēji. Šim nolūkam vairs nebūs nepieciešams īpašs datu pieprasījums no Valsts meža dienesta.

Meža inventarizācijas datu publiskošanu atvērto datu portālā data.gov.lv esošajā Meža valsts reģistrā paredz Ministru kabineta 2016. gada 21. jūnija noteikumu Nr. 384 “Meža inventarizācijas un Meža valsts reģistra informācijas aprites noteikumi” grozījumi, kas stājas spēkā piektdien, 12. augustā.

Noteikumu izstrādātāja – Zemkopības ministrija – informē, ka tajos arī paredzēts, kādā veidā tiešsaistē dokumentus var saņemt un iesniegt Meža valsts reģistrā. Proti, to var izdarīt Valsts meža dienesta (VMD) tīmekļvietnē, pievienojoties Meža valsts reģistram, vai valsts pārvaldes pakalpojumu portālā Latvija.lv, kur Valsts meža dienesta sniegtajiem e-pakalpojumiem pievienota saite, kura pakalpojuma saņēmēju automātiski novirza uz Meža valsts reģistru. Pakalpojumu lietošanas instrukcijas ir pieejamas Meža valsts reģistrā pēc autentificēšanās, izvēloties konkrēto pakalpojumu.

Līdz ar to Meža inventarizācijas un Meža valsts reģistra informācijas aprites noteikumi pēc grozījumiem, ar kuriem 1. punkts papildināts ar 1.4. apakšpunktu, nosaka:

  • meža inventarizācijas saturu un kārtību, kā arī gadījumus, kad veicama atkārtota meža inventarizācija;
  • Meža valsts reģistra uzturēšanas un meža inventarizācijas datu aktualizācijas kārtību;
  • informāciju, kuru meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs sniedz Valsts meža dienestam, un šīs informācijas sniegšanas kārtību;
  • meža inventarizācijas datu publiskošanas apjomu un kārtību, kā arī kārtību, kādā meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs var ierobežot meža inventarizācijas datu publiskošanu.

Papildus jaunajām normām par meža inventarizācijas datu publiskošanu noteikumos precizētas normas, kas nosaka meža inventarizācijas kārtību un Meža valsts reģistra uzturēšanu.

Piemēram, līdz šim noteikumu 7. punkts paredzēja, ka nogabalu šķērsojošie meža infrastruktūras objekti nav pamats nogabala sadalīšanai. Tā kā meža infrastruktūras objekti ir ļoti atšķirīgi un nogabalus šķērso ne vien meža infrastruktūras objekti, bet arī citi šauri līnijveida objekti, norma ir precizēta. Noteikumu 7. punkts tagad nosaka, ka par pamatu nogabala sadalīšanai nevar būt šādi nogabalu šķērsojošie līnijveida objekti:

  • meža infrastruktūras objekti, kuru platums nepārsniedz piecus metrus;
  • līnijveida objekti, kas nav meža zeme, un to platums nepārsniedz sešus metrus.

Kā paskaidrots noteikumu grozījumu anotācijā, šādi objekti ir, piemēram, elektronisko sakaru tīklu gaisvadu līnijas, pazemes elektronisko sakaru tīklu līnijas un kabeļu kanalizācija, elektrisko tīklu gaisvadu līnijas ar nominālo spriegumu līdz 20 kilovoltiem, elektrisko tīklu kabeļu līnijas, siltumtīkli, ūdensvadu un kanalizācijas tīkli un gāzesvadi.

Kopš 2021. gada 19. maija ir spēkā Meža likuma grozījumi, likuma 30. pantā nosakot, ka meža inventarizācijas dati ir publiski pieejami, un paredzot deleģējumu Ministru kabinetam noteikt apjomu un kārtību, kādā publisko meža inventarizācijas datus, kā arī kārtību, kādā meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs var ierobežot meža inventarizācijas datu publiskošanu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI