SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
1
101
1
101

Personām ar Covid-19 sertifikātu saslimšanas gadījumā darbnespējas lapu apmaksās valsts

Stājas spēkā 15.01.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Covid-19 straujas izplatības pieauguma apstākļos tiek atjaunota slimības pabalsta izmaksa no valsts budžeta līdzekļiem personām, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts vai kuras ir saņēmušas atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19 un kurām ir konstatēta saslimšana ar Covid-19, vai tās atrodas karantīnā.

No 17. janvāra atkal ir spēkā iepriekš līdz gada nogalei noteiktā slimības lapu A un B apmaksas kārtība personām, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, vai tās ir saņēmušas klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai speciālistu konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19, gadījumā, ja tās saslimušas ar Covid-19 vai atrodas mājas karantīnā, kā arī gadījumā, ja ir konstatēta cita elpceļu saslimšana.

To paredz Saeimā operatīvi pieņemtie grozījumi likumā “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu”, kas stājas spēkā 15. janvārī, bet tiek piemēroti no pirmdienas, 17. janvāra.

Šāda slimības lapu apmaksas kārtība laika periodā no 17. janvāra līdz 28. februārim paredz noteikt, ka personām, kurām ir Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts:

  • slimības pabalstu piešķir un izmaksā no pirmās darbnespējas dienas, ja personai ir izsniegta darbnespējas lapa B saistībā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos mājas karantīnā;
  • ja darbnespējas lapa personai ir izsniegta akūtu augšējo elpceļu infekciju dēļ, no darbnespējas pirmās dienas līdz darbnespējas trešajai dienai izsniedz darbnespējas lapu B bez personas apskates (attālināti) un par šo laikposmu piešķir slimības pabalstu 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas algas. Ja persona ir nosūtīta veikt analīzes par saslimšanu ar Covid-19 un analīzes:
    • ir negatīvas, bet darbnespēja turpinās, izsniegtā darbnespējas lapa B noslēdzama trešajā darbnespējas dienā, un atverama darbnespējas lapa A. Slimības nauda izmaksājama likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 36. pantā noteiktajā, proti, vispārējā kārtībā;
    • ir pozitīvas, slimības pabalstu piešķir un izmaksā līdz dienai, kad atgūtas darbspējas;
  • ja personai, kurai saistībā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos mājas karantīnā izsniegta darbnespējas lapa A un kurai tiesības uz darba devēja izmaksājamo slimības naudu ir radušās līdz 2022. gada 16. janvārim, bet darbnespēja nepārtraukti turpinās pēc 2022. gada 17. janvāra, slimības naudu par pārejošu darbnespēju izmaksā darba devējs līdz desmitajai darbnespējas dienai.
Labs saturs
101
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI