SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
10
10

Elektrības maksājumu atbalstam no 1. novembra papildu 10 eiro mēnesī

Stājas spēkā 23.10.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Daudzbērnu ģimenēm, trūcīgajiem iedzīvotājiem un citām sociālā atbalsta grupām no 1. novembra uz aptuveni gadu būs lielākas elektroenerģijas maksājumu atlaides.

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Lai kompensētu elektroenerģijas cenu kāpumu, visām aizsargātā lietotāja grupām no šī gada 1. novembra nedaudz vairāk kā vienu gadu ir paredzēts par 10 eiro lielāks atbalsts, nekā tas tika noteikts no 1. septembra.

Jaunās atbalsta summas ir apstiprinātas Ministru kabineta 2021. gada 1. jūnija noteikumu Nr. 345 “Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumi” grozījumos, kas stājas spēkā sestdien, 23. oktobrī.

No šī gada 1. septembra atbalstam aizsargātajiem lietotājiem tika noteikta konstanta summa – 5 vai 10 eiro mēnesī.

No 2021. gada 1. novembra līdz 2022. gada 31. decembrim aizsargātajam lietotājam noteikts maksājuma samazinājums norēķiniem par elektroenerģiju šādā apmērā:

  • trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai) – 15 eiro (pašreiz 5 eiro);
  • ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, – 15 eiro (pašreiz 5 eiro);
  • personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim – 15 eiro (pašreiz 5 eiro);
  • daudzbērnu ģimenei – 20 eiro (pašreiz 10 eiro).

Atbalsts tiks piemērots decembra sākumā saņemtajos rēķinos par patērēto elektroenerģiju novembrī, norādīts Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) informācijā.

Lai nodrošinātu atbalsta saņemšanu arī tām daudzbērnu ģimenēm, kurās vismaz viens bērns vecumā no 18 līdz 24 gadiem mācās vai studē ārzemēs, tiek ieviests manuāls risinājums, izmantojot Latvijas Goda ģimenes apliecības programmā noteikto nosacījumu. Lai šāda ģimene saņemtu atbalstu, tai ar iesniegumu būs jāvēršas Būvniecības valsts kontroles birojā, norādot savu vārdu, uzvārdu, personas kodu un Latvijas Goda ģimenes apliecības kopiju. Kā paskaidro BVKB, šāds nosacījums ieviests, jo Sabiedrības integrācijas fonds, piešķirot Latvijas Goda ģimenes apliecību, izvērtē ārvalstu izglītības iestādes dokumentu, kas apliecina, ka pilngadīgā persona līdz 24 gadiem iegūst izglītību attiecīgajā izglītības iestādē. Ja aizsargātais lietotājs nav tiešais līgumslēdzējs, bet ir apakšlietotājs, tam jāvēršas pie elektroenerģijas tirgotāja, norādot līgumslēdzēja līguma numuru.

Noteikumos ir arī paredzēts, ka no 2022. gada 1. februāra atbalstu nesniedz aizsargātajam lietotājam, kurš reģistrēts Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistrā kā parādnieks.

Elektroenerģijas tirgus likumā noteiktas sociālās grupas, kurām ir tiesības saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, kas ir no valsts budžeta finansēts elektroenerģijas rēķina maksājuma samazinājums. Jaunajam atbalstam 2021. gadā nepieciešami papildu 2,97 miljoni eiro, bet 2022. gadā – 17,525 miljoni eiro. Šos finanšu līdzekļus Ekonomikas ministrija radusi sev piešķirto budžeta līdzekļu ietvaros.

Noteikumu grozījumu anotācijā ir norādīta informācija, cik aizsargāto lietotāju ir Latvijā (saskaņā ar pēdējiem datiem no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Labklājības ministrijas): 45 000 daudzbērnu ģimeņu, 26 901 persona ar I invaliditātes grupu, 8 156 ģimenes ar bērniem ar invaliditāti, 65 984 trūcīgas/maznodrošinātas ģimenes (personas).

LV portāls jau rakstīja, ka no šī gada 1. septembra ir jauna kārtība, kādā vairākas iedzīvotāju grupas – aizsargātie lietotāji – saņem elektroenerģijas maksājumu atlaides, kas tagad ir noteiktas kā fiksēta summa.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI