SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
28. decembrī, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
6
1
6

Līdzfinansēs ar Covid-19 inficēto un kontaktpersonu izmitināšanu viesnīcās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Apzinoties, ka ne visiem iedzīvotājiem ir iespējams nodrošināt pašizolāciju, nepakļaujot riskam savus ģimenes locekļus, valsts piedāvās iespēju to darīt Latvijas viesnīcās, līdzfinansējot pašizolācijas laika uzturēšanās izdevumus.

Freepik

Lai ierobežotu Covid-19 infekciju, no 28. decembra tūristu mītnēs izmitinās personas, kuras ar repatriācijas reisu atgriezušās no Apvienotās Karalistes un kurām nepieciešams nodrošināt pašizolāciju. Lai nepakļautu saslimšanas riskam ģimenes locekļus, šāda iespēja drīzumā tiks nodrošināta arī personām ar apstiprinātu Covid-19 infekciju, kā arī Covid-19 pacientu kontaktpersonām. Laika periods, līdz kuram paredzēts sniegt atbalstu, pašreiz noteikts līdz 2021. gada 31. martam. Izmitināšanu līdzfinansēs no valsts budžeta līdzekļiem.

īsumā
  • Valsts atbalsts personām, lai tās varētu izmantot izmitināšanas pakalpojumus, paredzēts ar mērķi samazināt inficēšanās risku mājsaimniecībās.
  • Ir noteiktas četras personu grupas, kurām būtu nepieciešama izmitināšana ārpus savas mājsaimniecības, lai novērstu mājsaimniecības locekļu inficēšanās risku.
  • Valsts izmitināšanas mērķiem ir piešķīrusi finanšu līdzekļus no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, kas nepārsniedz 2 173 500 eiro.
  • Saskaņā ar noteikumiem izmitināšanas perioda garums ir 14 dienas, bet repatriācijas gadījumā tās ir desmit dienas.

Iepazīstoties ar informatīvo ziņojumu “Par tūristu mītņu gatavību izmitināt kontaktpersonas un personas, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija”, 22. decembrī Ministru kabinets apstiprināja Ekonomikas ministrijas un Veselības ministrijas piedāvāto atbalsta mehānismu izmitināšanas pakalpojumiem.

Valsts atbalsts personām, lai tās varētu izmantot izmitināšanas pakalpojumus, paredzēts ar mērķi samazināt inficēšanās risku mājsaimniecībās. Lai arī informatīvā ziņojuma tapšanas brīdī lielākā daļa konstatēto Covid-19 pacientu – 53% – nebija saistīti ar apzinātiem infekcijas avotiem, no tiem, kuriem infekcijas apstākļus bijis iespējams noskaidrot, lielākā daļa – 38% – bija saslimuši, inficējoties no ģimenes locekļiem, jo mājsaimniecībā kādam bija Covid-19 infekcija.

“Vīrusa attīstības ķēdi varam pārtraukt tikai ar katra personīgu atbildīgu rīcību un stingri ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus. Tikpat svarīgi ir ievērot karantīnas un pašizolācijas nosacījumus gadījumos, kad cilvēkiem ir noteikts kontaktpersonas statuss vai Covid-19 tiek pārslimots vieglā formā un ārsti iesaka ārstēšanos turpināt mājas apstākļos,” skaidroja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. “Apzinoties, ka ne visiem iedzīvotājiem ir iespējams nodrošināt pašizolāciju savās dzīvesvietās, valsts piedāvās iespēju to darīt Latvijas viesnīcās, sedzot pašizolācijas laika uzturēšanās izdevumus.”

“Papildus, ņemot vērā straujo jaunā vīrusa paveida izplatību, valsts apmaksāta pašizolācijas iespēja tiks piedāvāta arī mūsu tautiešiem, kas atgriezīsies Latvijā repatriācijas kārtībā, tai skaitā no Apvienotās Karalistes,” piebilda ekonomikas ministrs.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs preses konferencē uzsvēra, ka tiem cilvēkiem, kuri Latvijā ieradīsies ar repatriācijas reisiem, būs obligāti jāiziet pašizolācija valsts norādītās un apmaksātās viesnīcās un būs jāveic obligātais Covid-19 tests. “Tas nozīmē, ka atbaukušie no Lielbritānijas nedrīkstēs doties mājās, viņiem būs jādodas uz noteikto viesnīcu,” tā E. Rinkēvičs.

Jāpiebilst, ka pirmais repatriācijas reiss no Lielbritānijas, kuru īstenos Latvijas nacionālā lidsabiedrība “Air Baltic”, notiks 28. decembrī. Ņemot vērā ziņas par jaunu Covid-19 paveidu, no 21. decembra līdz 1. janvārim Latvija apturēja pasažieru pārvadājumus uz Apvienoto Karalisti un no tās.

Četras personu grupas

Informatīvajā ziņojumā ir noteiktas četras personu grupas, kurām būtu nepieciešama izmitināšana ārpus savas mājsaimniecības, lai novērstu mājsaimniecības locekļu inficēšanās risku.

1. grupa – Covid-19 pacienti ar viegliem slimības simptomiem

Personas, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija ar vieglu vai bezsimptomu slimības gaitu un kurām nav nepieciešama ārstēšanās stacionārā, bet nav iespējas nodrošināt efektīvu izolāciju savā mājsaimniecībā, lai nepakļautu citus cilvēkus inficēšanās riskam.

2. grupa – Covid-19 pacienti pēc ārstēšanās stacionārā, kam vēl saglabājas simptomi

Personas, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija pēc ārstēšanās stacionārā (uzturēšanās stacionārā vairs nav nepieciešama, taču personai vēl saglabājas simptomi – ārstniecības persona nav pieņēmusi lēmumu par izolācijas pārtraukšanu), kurām nav iespējas ievērot izolāciju savā mājsaimniecībā, lai nepakļautu citus cilvēkus inficēšanās riskam.

3. grupa – Covid-19 slimnieku kontaktpersonas

Personu, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija, kontaktpersonas, kurām nav iespējas ievērot efektīvu mājas karantīnu savā mājsaimniecībā, lai nepakļautu inficēšanās riskam citus cilvēkus.

4. grupapersonas, kurām jāievēro pašizolācija

Personas, kurām nav apstiprināta Covid-19 infekcija, kuras nav kontaktpersonas, bet atgriezušās Latvijā un kurām ir nepieciešams nodrošināt pašizolāciju mītnes valstī. Tie ir:

  • starptautisko organizāciju darbinieki un studenti;
  • personas, kurām ir pastāvīga darba atļauja ar darba līgumu ārvalstīs;
  • personas, kas atgriežas Latvijā no Apvienotās Karalistes, tai skaitā ar repatriācijas reisiem no Apvienotās Karalistes starptautisko pasažieru pārvādājumu lieguma dēļ.

Kad uzsāk līdzfinansēt, un kādi dokumenti būs nepieciešami

Pirmās personas, kurām tiks nodrošināta obligāta 10 dienu pašizolācija viesnīcā, ieradīsies ar speciālu repatriācijas reisu Latvijā no Apvienotās Karalistes jau 28. decembrī.

Kā liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) mājaslapā publicētā informācija, tūrisma mītnes var pieteikties 1.–3. grupas personu izmitināšanai no 2021. gada 25. decembra un jau tuvākajās dienās vēl vairākas viesnīcas sāks uzņemt personas, kurām nepieciešams izolēties no mājniekiem. Viesnīcu saraksts būs pieejams LIAA mājaslapā šeit.

Lai varētu saņemt izmitināšanas pakalpojumu, pirmās, otrās un trešās grupas personām būs nepieciešama ārstniecības iestādes izdota medicīniskā izziņa, kas obligāti jāuzrāda  tūristu mītnē.

Savukārt ceturtās grupas personas kā pierādījumu pakalpojuma nepieciešamībai izmantos iepriekš elektroniski aizpildīto apliecinājuma anketu personu uzraudzības informācijas sistēmā covidpass.lv (personificētu QR kodu).

Segs 80–100% izmaksu

Valsts izmitināšanas mērķiem ir piešķīrusi finanšu līdzekļus no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, kas nepārsniedz 2 173 500 eiro. Atbalsts tiks sniegts vaučeru jeb kuponu veidā fiziskām personām – iedzīvotājiem. Atbalsta saņēmējs varēs izvēlēties sev piemērotāko vai savai dzīvesvietai tuvāko tūristu mītni no LIAA mājaslapā pieejamā mītņu saraksta (jau tuvākajās dienās tas tiks papildināts).

Personām, kuras atgriezušās Latvijā no ārvalstīm valsts noteiktajā repatriācijas kārtībā, valsts segs 100% no sniegtā pakalpojuma cenas par vienas personas izmitināšanu un ēdināšanu diennaktī, bet ne vairāk kā 35 eiro par izmitināšanu un 10 eiro par ēdināšanu.

Savukārt atbalstu 80% apmērā no kopējās izmitināšanas pakalpojuma summas (bet ne vairāk kā 35 eiro diennaktī) varēs saņemt Covid-19 slimnieku kontaktpersonas, Covid-19 pacienti ar viegliem slimības simptomiem, kā arī Covid-19 pacienti pēc ārstēšanās stacionārā, kam vēl saglabājas simptomi. Atbalsta saņēmējam būs jāveic līdzmaksājums 20% apmērā.

Saskaņā ar noteikumiem izmitināšanas perioda garums ir 14 dienas, bet repatriācijas gadījumā tās ir desmit dienas. Atsevišķos gadījumos uzturēšanās periodu būs iespējams pagarināt vienu reizi par to pašu periodu.

Informatīvajā ziņojumā norādīts, ka viesnīcās izmitināto personu skaits varētu būt ap 1150 cilvēku, taču 22. decembra preses konferencē izskanēja, ka vajadzības gadījumā cilvēku skaits varētu būt arī lielāks.

Tūrisma mītnēm jāsaņem apliecinājums

Izmitināšanas pakalpojumu var sniegt jebkura tipa tūristu mītne visā Latvijas teritorijā, kas spēj izpildīt un nodrošināt specifiskos epidemioloģiskās drošības pasākumus, saņemot Veselības inspekcijas (VI) apliecinājumu. 23. decembrī VI jau sāka izvērtēt pirmās septiņas tūrisma mītnes.

Apkopotais atbilstošo mītņu saraksts ir pieejams LIAA mājaslapā šeit.

Norēķinus ar viesnīcām LIAA veiks pēc pakalpojuma sniegšanas, saskaņā ar izrakstīto rēķinu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI