SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
8
119
8
119

Valsts apmaksāts Covid-19 tests bez nosūtījuma arī turpmāk

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aktualizēts 6. aprīlī.

Valsts apmaksātas Covid-19 analīzes ir iespējams nodot arī bez ārsta nosūtījuma, ja ir parādījušies slimības simptomi (akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums u. c.). Pagaidām datums, līdz kuram šāda kārtība pagarināta, nav noteikts, informēja Slimību profilakses un kontroles centrs.

Savukārt cilvēki, kuri atgriezušies Latvijā no Apvienotās karalistes vai Dienvidāfrikas Republikas, testu var veikt arī tad, ja nav saslimšanas simptomu. Šāds lēmums pieņemts ņemot vērā jauno koronavīrusa variantu, kas strauji izplatās šajās valstīs.

Vienlaikus nosūtījumu uz Covid-19 analīzēm pacientam izsniedz arī ģimenes vai ārstējošais ārsts. Situācijās, ja tests jāveic steidzami, ārsts to norāda nosūtījumā.

Veselības ministrija arī atgādina, ka testa veikšana pirms ārzemju brauciena ir maksas pakalpojums. Lielākā daļa testēšanas pakalpojumu sniedzēju nodrošina arī testēšanas rezultātu tulkošanu. Par nepieciešamību nodrošināt tulkošanu, laboratorija jāinformē pirms testa nodošanas.

Kā pieteikties Covid-19 testam

Analīžu nodošanas vietas, kā arī informāciju par katru no tām iespējams aplūkot interaktīvā kartē: "COVID-19 analīžu nodošanas vietas Latvijā".

Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties, zvanot:

  • Tālrunis centralizētam pierakstam Covid-19 analīžu veikšanai – 8303
  • Centrālā laboratorija – 8330
  • E. Gulbja laboratorija – 67801112
  • MFD Laboratorija – 66164606
  • NMS Laboratorija – 67144015
  • Valsts zinātniskais institūts "BIOR" – 28369560

 Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties elektroniski:

Ja cilvēkam NAV saslimšanas simptomu, viņš uz paraugu ņemšanas punktu var ierasties arī ar velosipēdu, kājām vai, lietojot masku, ar sabiedrisko transportu. Nedrīkst ierasties pacienti, kam noteikta karantīna vai pašizolācija vai ir saslimšanas simptomi.

Personām ar akūtu elpceļu infekcijas slimību pazīmēm uz paraugu ņemšanas punktu nepieciešams ierasties ar savu personīgo transportu!  

Vai var pieteikties siekalu testam

Lai nodrošinātu plašākas testa veikšanas iespējas, turpinās arī mērķtiecīga testēšana ar siekalu paraugiem. Taču siekalu testu izmantošanu kādā iestādē vai pašvaldībā nosaka Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi, balstoties uz epidemioloģisko situāciju. Uz siekalu testiem cilvēki nevar pieteikties paši. Šādos gadījumos ārsta, ārsta prakses vai ārstniecības iestādes nosūtījums nav nepieciešams. 

Kur uzzināt izmeklējuma rezultātus

Uzzināt Covid-19 izmeklējuma rezultātus jūs varat portālā eveseliba.gov.lv, uzspiežot labajā augšējā stūrī uz pogas "Pieslēgties" un izvēloties turpināt pieslēgšanos kā "Iedzīvotājs". Pēc autorizēšanās sistēmā analīžu rezultātu paziņojums būs skatāms sadaļā "Mani rezultāti".

Rezultātus var aplūkot arī portālā Datamed.lv vai zvanot uz Nacionālā veselības dienesta informatīvo tālruni 80001234 (no pirmdienas līdz ceturtdienai: 8.30–17.00; piektdienās: 8.30–15.00.).

NVD informē, ka gadījumos, ja analīžu rezultāti nav pieejami ilgstošāku laika posmu vai arī rodas sarežģījumi ar nosūtījumu uz analīzēm (šādā gadījumā nepieciešams informēt par laboratorijas filiāli, datumu, un nosūtījuma veidu), iedzīvotāji tiek aicināti zvanīt uz NVD bezmaksas tālruni 80001234 vai rakstīt e-pastu nvd@vmnvd.gov.lv. Visi gadījumi tiks risināti individuāli, uzsver NVD.

Plašāka informācija atrodama arī Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā vai zvanot uz tālruni 67387661 (darba dienās: 8.30–17.00 (pārtraukums no 12.30 līdz 13.00)).

Kā rīkoties, ja tests ir pozitīvs

Informācija tiek sniegta gan par negatīviem testa rezultātiem, gan arī par pozitīviem un grūti interpretējamiem rezultātiem.

Pozitīva un grūti interpretējama rezultāta gadījumā iedzīvotājs un viņa ģimenes ārsts saņems Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) speciālista zvanu, kurš sniegs informāciju par turpmāko rīcību. Grūti interpretējama testa rezultāta gadījumā analīzes nepieciešams nodot atkārtoti un iedzīvotājam jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.

Kamēr ar jums vēl nav sazinājies speciālists, iespējams, noderēs skaidrojums – Ko darīt, ja Covid-19 tests ir pozitīvs vai esi kontaktpersona.

Labs saturs
119
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI