SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
20
20

Atgriežoties no zemāka riska valstīm, pašizolācija nav jāievēro

Stājas spēkā 03.06.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vēršam uzmanību uz publikācijas tapšanas datumu. Aktuālā informācija: No kurām valstīm atgriežoties jāievēro pašizolācija.

Ārlietu ministrija

No šodienas ir paplašināts to valstu saraksts, no kurām atgriežoties 14 dienu pašizolācija vairs nav jāievēro. Turpmāk pašizolācijā jādodas tām personām, kuras atgriežas no Zviedrijas, Apvienotās Karalistes, Portugāles, Rumānijas, Bulgārijas, Luksemburgas, kā arī no trešajām valstīm.

To paredz grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas stājas spēkā šodien, 3. jūnijā.

Līdz šim šāds izņēmums bija noteikts tikai attiecībā uz Lietuvu un Igauniju, tā izveidojot sava veida mazo Baltijas reģiona “Šengenas zonu”. Covid-19 izplatībai samazinoties arī citās Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs un Šveicē, pārvietošanās iespējas ir krietni paplašinātas, un arī šis lēmums ir savstarpēji saskaņots starp Baltijas valstīm.

Turpmāk pašizolācija dzīvesvietā nav jāievēro tiem Latvijas valstspiederīgajiem, pastāvīgajiem iedzīvotājiem un ārzemniekiem, kuri atgriežas vai iebrauc Latvijā no Lietuvas, Igaunijas vai citas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā publicētā sarakstā iekļautas valsts, kurā saslimstības izplatība pēdējo 2 nedēļu laikā nepārsniedz 15 cilvēkus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Pašizolācija nav jāievēro arī Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgajiem, kas Latviju šķērso tranzītā.

Tām personām, kuras Latvijā iebraukušas iepriekš un šobrīd atrodas 14 dienu pašizolācijā, SPKC lūdz vērtēt valstu saslimstības rādītājus. "Ja valsts, no kuras esat iebraucis, ir rādītāju diapazonā virs 15, Jums jāturpina pašizolācija, ja valsts rādītājs ir zem 15 (piemēram, Francija, Vācija), varat pārtraukt pašizolāciju," skaidro SPKC. 

Kam obligāti jāievēro pašizolācija dzīvesvietā

Tātad no šodienas 14 dienu pašizolācija dzīvesvietā obligāti ir jānodrošina tiem iebraucējiem, kas atgriežas no augstāka riska valstīm, kurās t. s. kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits pēdējo divu nedēļu laikā ir pārsniedzis 15 cilvēkus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Saraksts ar saslimstības rādītājiem ārvalstīs reizi nedēļā piektdienās tiek aktualizēts un publicēts SPKC interneta vietnē: https://spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/aktualitate-par-jauno-koronavi.

Saskaņā ar SPKC mājaslapā publicēto kumulatīvo rādītāju sarakstu ārvalstīs liecina, ka tas pārsniedz noteikto slieksni 6 valstīs (neskaitot trešās valstis). Līdz ar to turpmāk 14 dienu pašizolācijā obligāti jādodas tām personām:

  • kuras iebrauc Latvijā no Zviedrijas, Apvienotās Karalistes, Portugāles, Rumānijas, Bulgārijas, Luksemburgas;
  • kuras iebrauc no trešajām valstīm, kuras nav ES, EEZ dalībvalsts vai Šveice;
  • kuras ir braukušas tranzītā caur Zviedriju, Apvienoto Karalisti, Portugāli, Rumāniju, Bulgāriju, Luksemburgu (piemēram, piemēram, bijušas attiecīgās valsts lidostā vai šķērsojušas šīs valsts teritoriju).

Ko nozīmē pašizolācija dzīvesvietā

Valdības rīkojuma 4.12.1. punkts paredz, ka personām, kuras ieradušās no ārvalstīm (izņemot Lietuvu, Igauniju un SPKC mājaslapā publicētā sarakstā iekļautas valsts, kurā slimības izplatības rādītājs nepārsniedz 15 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju) ir pienākums 14 dienas nodrošināt pašizolāciju dzīvesvietā.

Ievērojot pašizolāciju:  

  • jāuzturas dzīvesvietā un nedrīkst doties uz darbu, sabiedriskām, publiskām un citām vietām, kur uzturas liels skaits cilvēku;
  • 14 dienas jānovēro savs veselības stāvoklis un divas reizes dienā (no rīta un vakarā) jāmēra ķermeņa temperatūra;
  • parādoties kādām akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmēm (klepus, paaugstināta ķermeņa temperatūra (drudzis), elpas trūkums), jāzvana uz 8303, lai pieteiktos valsts apmaksātajām Covid-19 analīzēm. Ja simptomi izpaužas smagā formā, nekavējoties jāzvana uz 113.
  • jāizvairās pakļaut citas personas inficēšanās riskam, samazinot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem (neuzņemt viesus, nedoties privātās vizītēs u. c.), neizmantot sabiedrisko transportu (izņemot, lai nokļūtu pašizolācijas vietā pēc ierašanās Latvijā, transportā jālieto mutes un deguna aizsegs).

Pirmās nepieciešamības preču vai pārtikas iegādei jāizmanto kāda no šādām iespējām:

  • piegāde mājās, izvairoties no kontakta ar piegādātāju;
  • pārtikas vai preču piegāde, ko nodrošina tuvinieki, atstājot iepirkumus pie durvīm;
  • ja nav citu risinājumu, uzliekot sejas masku un ievērojot divu metru distanci starp veikala apmeklētājiem un darbiniekiem, veikalu apmeklēt laikā, kad veikalā ir vismazāk cilvēku, kā arī stingri ievērot higiēnu (piemēram, mazgājot rokas, klepojot).

Minēto prasību izpildi kontrolē Valsts policija 

Šobrīd ir noteikta kārtība, ka pirms atgriešanās Latvijā personai ir pienākums rakstiski apliecināt, ka viņa ievēros īpašus piesardzības pasākumus, arī nodrošinās pašizolāciju.

Minētajā apliecinājumā personai ir jānorāda savs vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis saziņai un faktiskās dzīvesvietas adrese, kurā persona ir sasniedzama. Ja faktiskās dzīvesvietas adrese atšķiras no pašizolācijas vietas adreses, personai ir pienākums nekavējoties par to paziņot Valsts policijai.

Valsts robežsardze aizpildītos apliecinājumus nodod Valsts policijai, kas kontrolēs minēto prasību izpildi.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI