SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
5
5

Stingrākas prasības tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniedzējiem

Stājas spēkā 10.01.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepic

Lai samazinātu risku saslimt ar infekcijas slimībām, turpmāk tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniedzējiem ir jāievēro stingrākas prasības daudzreiz lietojamo instrumentu apstrādē pirms pakalpojuma sniegšanas, kā arī darba piederumu tīrīšanas, dezinfekcijas un sterilizācijas plāna izstrādē. Piemēram, instrumentu sterilizācijas nodrošināšanai turpmāk ir aizliegts izmantot ultraskaņas iekārtas.

Izmaiņas Ministru kabineta noteikumos Nr. 182 “Noteikumi par higiēnas prasībām tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanai un speciālajām prasībām tetovēšanas līdzekļiem” veiktas ar mērķi ierobežot nekvalitatīvu instrumentu apstrādes ierīču izmantošanu un tādējādi mazināt risku saslimt ar infekcijas slimībām, arī vīrushepatītu B un C, un nodrošināt drošākus tetovēšanas, pīrsinga un mikropigmentācijas pakalpojumus patērētājiem.

Rezultāti, kas iegūti iepriekšējos gados veiktajās kontrolēs tetovēšanas, pīrsinga un mikropigmentācijas vietās, liecina, ka higiēnas prasību ievērošanā lielai daļai pakalpojumu sniedzēju ir nepieciešami uzlabojumi. Proti, 2018. gadā Veselības inspekcijas kontroļu rezultāti uzrādīja, ka 37% attiecīgo pakalpojumu sniegšanas objektu neatbilst higiēnas prasībām. Augsts pakalpojumu sniedzēju skaits (16%) neizstrādā telpu, aprīkojuma un darba piederumu tīrīšanas un dezinfekcijas plānu; 28% pakalpojumu sniedzēju neveic uzskaiti par daudzreizējās lietošanas darba piederumu dezinfekciju un sterilizāciju.

Ņemot vērā, ka pīrsings un tetovēšana, kā arī mikropigmentācija, permanentais grims un skarifikācija kā invazīvas procedūras ir augsta riska pakalpojums, noteikumos precizētas higiēnas prasības pakalpojumu sniedzējiem.

Piemēram, noteikumi papildināti ar 10.1 punktu, kas paredz, ka pakalpojumu sniedz atsevišķā speciāli šim mērķim iekārtotā telpā vai speciāli šim mērķim iekārtotā nodalītā vietā bez nepiederošu personu klātbūtnes. Tāpat precizēti noteikumi pakalpojumu sniegšanas telpu aprīkojumam – tīras veļas glabāšanas vajadzībām un atkritumu tvertnēm.

Cita starpā noteikumi paredz, ka turpmāk ir aizliegts izmantot ultravioleto starojumu emitējošas iekārtas un ultraskaņas iekārtas instrumentu sterilizācijas procesa nodrošināšanai (jo tās nenodrošina pietiekamu sterilizācijas procesu). Ultravioletā starojuma iekārtas var izmantot tikai sasniegtā dezinfekcijas līmeņa saglabāšanai. To paredz noteikumu 25.1 punkts.

Tāpat noteikumi papildināti ar 1. pielikumu “Pakalpojumu aprīkojuma un darba piederumu iedalījums atbilstoši iespējamam inficēšanās riskam”, kurā ir ietvertas zema, vidēja un augsta līmeņa dezinfekcijas un sterilizācijas definīcijas.

Noteikumi paredz stingrākas prasības arī higiēnas kursa apmācītāju kvalifikācijai. Mācību programmu varēs pasniegt tikai sertificēta ārstniecības persona (28.1 punkts).

Lai pakalpojumu sniedzēji un apmācītāji sagatavotos, atsevišķu prasību ieviešanai Ministru kabineta noteikumos paredzēts termiņš līdz 2020. gada 1. aprīlim.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI