SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
19. decembrī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ceļu satiksme
33
33

Vinjetes: ko par tām der zināt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja transportlīdzekļa pilna masa ir vairāk nekā trīs tonnas un spēkrats atbilst N kategorijai jeb paredzēts kravas pārvadāšanai, tā īpašniekam, turētājam vai pārvadātājam jāiegādājas vinjete – Latvijas galveno un reģionālo autoceļu lietošanas nodeva. Kā norāda Valsts policija, līdz 2019. gada 8. decembrim ar stacionārajiem un pārvietojamiem fotoradariem fiksēti 3 179 pārkāpēji, kas nav iegādājušies vinjeti, savukārt likumsargi sastādījuši 2 078 administratīvo pārkāpumu protokolus par autoceļu lietošanu bez vinjetes iegādes.

īsumā
  • Vinjetes mērķis ir veicināt valsts galveno un reģionālo autoceļu uzturēšanu un attīstību, kā arī videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu.
  • Autoceļu lietošanas nodeva jāmaksā par transportlīdzekli, kas pārvietojas pa P5 un P80 reģionālajiem ceļiem un visiem valsts galvenajiem A kategorijas ceļiem.
  • Nodevas maksu nosaka atkarībā no transportlīdzekļa motora izmešu līmeņa, transportlīdzekļa vai transportlīdzekļu sastāva asu skaita, kā arī laika, kurā paredzēts lietot minētos autoceļus.
  • Lēmumus par nodevas atmaksāšanu pieņem Valsts ieņēmumu dienests.

Autoceļu lietošanas nodevas likums (turpmāk tekstā – likums) noteic, ka autoceļu lietošanas nodevas (vinjetes) mērķis ir veicināt valsts galveno un reģionālo autoceļu uzturēšanu un attīstību, kā arī videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu.

Kam jāiegādājas vinjete

Autoceļu lietošanas nodeva jāmaksā par transportlīdzekli, kas pārvietojas pa P5 un P80 reģionālajiem ceļiem un visiem valsts galvenajiem A kategorijas ceļiem, izņemot to šķērsošanu krustojumos un lietošanu apdzīvotās vietās, kuru robežas apzīmētas ar likuma 1.1 pielikumā noteiktajām ceļa zīmēm. Autoceļu, pa kuriem pārvietojoties nepieciešama vinjete, karti var atrast šeit.

Minēto autoceļu lietošanas nodeva jāmaksā:

  • par kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3000 kilogramiem (kg);
  • par kravas transportlīdzekļu sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3500 kg.

Likuma 2. panta otrajā daļā paredzēts, ka vinjete par kravas transportlīdzekļu sastāvu jāiegādājas, ja velkošā transportlīdzekļa pilna masa pārsniedz 3500 kg, savukārt, ja velkošā transportlīdzekļa pilna masa ir lielāka par 3000 kg un mazāka vai vienāda ar 3500 kg, nodeva jāmaksā tikai par velkošo transportlīdzekli. Proti, kravas transportlīdzeklis, kura pilnā masa nepārsniedz 3500 kg, likuma izpratnē neveido transportlīdzekļu sastāvu, līdz ar to piekabes vai cita transportlīdzekļa vilkšana neietekmē nodevas likmi.

Kā nosaka nodevas likmi

Atbilstoši likuma 4. pantam nodevu maksā atkarībā no transportlīdzekļa motora izmešu līmeņa un no transportlīdzekļa vai transportlīdzekļu sastāva asu skaita par laiku, kurā paredzēts lietot iepriekš minētos autoceļus.

Transportlīdzekļa motora izmešu līmeni apliecina transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistra dati. Ja transportlīdzeklis reģistrēts ārvalstī, tā motora izmešu līmeni apliecina transportlīdzekļa izgatavotāja vai izgatavotāja pārstāvja izsniegts apliecinājums par transportlīdzekļa motora izmešu atbilstību noteiktam līmenim. Tas pats attiecas uz Latvijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem, kuru dati reģistrā nav norādīti.

Likumā nav paredzētas atlaides minēto autoceļu lietošanas nodevas likmēm. Lai aprēķinātu nodevas likmi, var izmantot Autoceļu lietošanas nodevas kalkulāciju, kas norādītajā tīmekļvietnē ir pieejama, izpildot 2. soli.

Savukārt, ja nav zināms transportlīdzekļa motora izmešu līmenis vai nav transportlīdzekļa izgatavotāja vai izgatavotāja pārstāvja izsniegta apliecinājuma transportlīdzekļa motora izmešu atbilstībai noteiktam līmenim, nodevu maksā atbilstoši “EURO 0” līmenim noteiktajām likmēm, kā paredzēts likuma 4. panta sestajā daļā.

Kam nodeva nav jāmaksā

Infografikā ir uzskaitīts, kādos gadījumos un kam vinjete nav jāiegādājas. Papildus jānorāda – likuma 6. panta pirmās daļas 11. punktā noteikts, ka nodeva nav jāmaksā no kārtējā gada 10. jūlija līdz 30. septembrim par transportlīdzekļiem, kuru īpašnieks vai turētājs ir fiziskā vai juridiskā persona, kas iekļauta Lauku atbalsta dienesta maksājumu saņēmēju datubāzē:

  • ja personas īpašumā vai turējumā reģistrēts viens transportlīdzeklis, atbrīvojumu no nodevas piemēro, ja nodokļu maksātāja ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā iesniegtajā uzņēmuma gada pārskatā vai pēdējā iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā ir vismaz 5000 eiro (neieskaitot saņemto valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai);
  • ja personas īpašumā vai turējumā reģistrēti vairāki transportlīdzekļi, par pirmo transportlīdzekli atbrīvojumu no nodevas piemēro, ja nodokļu maksātāja ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā iesniegtajā uzņēmuma gada pārskatā vai pēdējā iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā ir vismaz 5000 eiro (neieskaitot saņemto valsts un ES atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai), un par katru nākamo transportlīdzekli atbrīvojumu no nodevas piemēro uz katriem 70 000 eiro ieņēmumu no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā iesniegtajā uzņēmuma gada pārskatā vai pēdējā iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā (neieskaitot saņemto valsts un ES atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai).

Atbilstoši likuma 6. panta pirmās daļas 12. punktam no kārtējā gada 10. jūlija līdz 30. septembrim nodeva nav jāmaksā arī kooperatīvajai sabiedrībai, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajiem atbilstības kritērijiem lauksaimniecības nozarē, ievērojot šādus nosacījumus:

  • ja kooperatīvās sabiedrības īpašumā, turējumā vai valdījumā ir viens transportlīdzeklis, atbrīvojumu no nodevas piemēro neatkarīgi no kooperatīvās sabiedrības neto apgrozījuma pēdējā iesniegtajā sabiedrības gada pārskatā;
  • ja kooperatīvās sabiedrības īpašumā, turējumā vai valdījumā ir vairāki transportlīdzekļi, atbrīvojumu no nodevas piemēro par vienu transportlīdzekli uz katriem 99 600 eiro no kooperatīvās sabiedrības neto apgrozījuma pēdējā iesniegtajā sabiedrības gada pārskatā.

Kādos gadījumos nodevu atmaksā

Gadījumi, kad nodevu atmaksā, ir noteikti likuma 7. pantā. Proti, samaksāto naudu var saņemt atpakaļ, ja:

  • Latvijā reģistrēts transportlīdzeklis noņemts no uzskaites izvešanai no Latvijas vai norakstīšanai (atmaksā daļu no nodevas gada vai mēneša likmes summas);
  • dienas, nedēļas, mēneša vai gada nodevas likme par vienu un to pašu transportlīdzekli (transportlīdzekļu sastāvu) un periodu samaksāta divas vai vairākas reizes vai samaksāta lielāka nodeva, nekā noteikts likumā (atmaksā summu, kas pārsniedz likumā noteikto likmi konkrētajam transportlīdzeklim).

Lēmumus par nodevas atmaksāšanu pieņem Valsts ieņēmumu dienests. Savukārt pārbaudīt informāciju par spēkā esošu vinjeti var šeit.

Labs saturs
33
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI