SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Dambe
LV portāls
28. oktobrī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ģimene
25
25

Jauniešu skaits Latvijā strauji sarūk

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada sākumā Latvijā dzīvoja 122 tūkstoši jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem – tas ir uz pusi mazāk nekā 1991. gadā, informatīvajā apskatā norāda Centrālās statistikas pārvalde (CSP). Jauniešu skaits Latvijā samazinās straujāk nekā iedzīvotāju kopskaits, tāpēc būtiski sarucis jaunu cilvēku īpatsvars 2019. gadā vairs tikai 6,4% no visiem Latvijas iedzīvotājiem bija jaunieši, un tas ir otrais zemākais rādītājs Eiropas Savienībā.

Visās trijās Baltijas valstīs samazinās iedzīvotāju skaits un palielinās vidējais iedzīvotāju vecums (“Eurostat” paredz, ka 2040. gadā puse Latvijas iedzīvotāju būs vecumā virs 50 gadiem). Tas nozīmē, ka Latvijā palielinās demogrāfiskās slodzes līmenis un arvien mazākam nodokļu maksātāju skaitam būs jāuztur arvien lielāks sociālā atbalsta saņēmēju skaits, tāpēc aizvien aktuālāka kļūst veiksmīga jauniešu iesaistīšanās darba tirgū.

Iemesli tam, ka sabiedrība kļūst vecāka, ir dažādi. Viens no tiem – izteiktā jauniešu emigrācija pēdējo 15 gadu laikā (šajā periodā kopumā no Latvijas emigrējuši aptuveni 76 000 jauniešu).  CSP dati liecina, ka vidēji gadā no Latvijas aizbrauc aptuveni 2–3 tūkstoši jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kamēr imigrē aptuveni tūkstotis.

Pēdējo gadu tendences liecina, ka jaunieši īpaši nesteidzas pamest vecāku mājas, līdz ar to arī lēmumu par ģimenes pieaugumu pieņem arvien vēlāk. Šobrīd dzimst vidēji 48 bērni uz 1000 jaunietēm, kas ir trīs reizes mazāk nekā 80. gados. Turklāt lielākoties bērni jauniešiem dzimst ārpus laulības.

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI