SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme
1
4
1
4

Jauni noteikumi pasta sūtījumu izsniegšanai

Stājas spēkā 18.10.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vienkāršu pasta sūtījumu ievieto adresāta pastkastītē vai pasta komersanta uzstādītā pasta sūtījumu saņemšanas iekārtā; ierakstītu un apdrošinātu pasta sūtījumu izsniedz piegādes brīdī, ja adresāts ir sastopams adresē, kas norādīta uz sūtījuma.

FOTO: Freepik

Pasta komersanti sūtījumu izsniegšanā un saziņā ar klientu varēs plašāk izmantot elektroniskos saziņas līdzekļus, līdz ar to sūtījumu saņemšanai jākļūst ērtākai un vienkāršākai.

Piektdien, 18. oktobrī, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 477 “Prasības vienkāršo, ierakstīto un apdrošināto pasta sūtījumu izsniegšanai”, paredzot iespēju plašāk izmantot elektronisko sakaru līdzekļus saziņā ar pasta pakalpojumu lietotājiem, kā arī pasta pakalpojumu pavadošo dokumentu noformēšanu un lietotāju parakstu fiksēšanu elektroniskajā vidē.

Noteikumos paredzēta pasta komersantu un adresātu rīcība, atvieglojot pasta sūtījumu izsniegšanu, ja uz pasta sūtījuma būs norādīta nepilnīga informācija par adresātu, anotācijā skaidro noteikumu izstrādātāja Satiksmes ministrija.

Noteikumos detalizēti noteikta kārtība dažādām situācijām. Piemēram (9. punkts) kādos gadījumos pasta sūtījumu izsniedz pasta pakalpojuma sniegšanas vietā (ja vien adresāts nav vienojies ar pasta komersantu par citu piegādes adresi):

9.1. vienkāršu pasta sūtījumu nevar ievietot adresāta pastkastītē vai iekārtā;

9.2. piegādājot ierakstītu vai apdrošinātu pasta sūtījumu, adresāts nav sastopams adresē, kas norādīta uz pasta sūtījuma;

9.3. ierakstīta vai apdrošināta pasta sūtījuma svars vai izmēri pārsniedz svaru vai izmērus, kas noteikti tā piegādei adresātam;

9.4. uz ierakstīta vai apdrošināta pasta sūtījuma nav norādīti precīzi adresāta dati, tas ir, fiziskās personas vārds un uzvārds vai juridiskās personas nosaukums un adrese neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par adreses norādīšanu uz pasta sūtījuma.

Lai adresātu informētu par iespēju saņemt minēto pasta sūtījumu, pasta komersants adresāta pastkastītē ievieto informatīvo paziņojumu vai informē adresātu, izmantojot elektronisko sakaru līdzekļus.

Lai klients savlaicīgi saņemtu pasta sūtījumu, noteikumi precizē arī minimālo un maksimālo termiņu, kādā laika posmā informatīvais paziņojums par sūtījumu jānodod adresātam.

Kā norādīts noteikumu anotācijā, 2019. gada 1. augustā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā ir reģistrēti 76 pasta komersanti.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI