SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
1
5
1
5

Izmaiņas likumos straujākai privatizācijas procesa pabeigšanai

Stājas spēkā 03.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Trešdien, 3. jūlijā, stājas spēkā grozījumi sešos likumos, kas nosaka valsts pārvaldes uzdevuma – valsts īpašuma privatizācijas – deleģēšanas kārtību un samazina maksimālo termiņu, kādā jānorēķinās par valsts vai pašvaldības īpašuma objektu, kā arī apbūvētu un neapbūvētu zemesgabalu.

No 3. jūlija spēkā ir grozījumi vairākos privatizācijas procesu regulējošajos likumos:

Būtiskākie likuma grozījumi attiecas uz potenciālajiem valsts un pašvaldību īpašuma privatizētājiem. Grozījumi Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā noteic, ka maksimālais termiņš norēķiniem par valsts vai pašvaldības īpašuma objektu, kā arī apbūvētu un neapbūvētu zemesgabalu ir samazināts no desmit līdz pieciem gadiem, skaitot no pirkuma līguma noslēgšanas dienas. Tas attiecas tikai uz līgumiem, kas slēdzami no jauna.

Ar grozījumiem likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 9. panta pirmajā daļā noteikts, ka arī turpmāk institūcija, kas veic valsts īpašumu privatizāciju, atrodas Ekonomikas ministrijas funkcionālajā pārraudzībā. Ņemot vērā grozījumus likumos, Ekonomikas ministrijai uzdots līdz 30. novembrim izstrādāt Ministru kabineta noteikumus, kas turpmāk noteiks institūciju, kura veic privatizāciju.

1994. gadā dibinot valsts akciju sabiedrību “Privatizācijas aģentūra” (PA), normatīvais regulējums tika veidots ar mērķi, lai šī institūcija likumā nodrošinātu privatizācijas procesu. Laika gaitā ir būtiski mainījušies un papildinājušies uzņēmuma darbības veidi. Līdz ar to normatīvais regulējums tika aktualizēts, veicot grozījumus privatizācijas procesu regulējošajos likumos. Turpmāk likums regulēs tikai valsts pārvaldes uzdevumu privatizēt valsts īpašumu. Savukārt uzņēmums varēs darboties visās tai deleģētajās jomās kā akciju sabiedrība atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumam.

2017. gada 6. jūnija sēdē Ministru kabinets, izskatot informatīvo ziņojumu “Par valsts līdzdalību valsts akciju sabiedrībā “Privatizācijas aģentūra” un tās vispārējo stratēģisko mērķi”, atbalstīja valsts līdzdalības saglabāšanu uzņēmumā, kā arī noteica tā vispārējo stratēģisko mērķi. Ņemot to vērā, uzņēmums izstrādāja vidēja termiņa darbības stratēģiju 2018.–2020. gadam, kas tika apstiprināta ārkārtas akcionāru sapulcē 2018. gada 22. februārī.

Atbilstoši izstrādātājai darbības stratēģijai un pamatojieties uz akcionāru lēmumu, no 4. jūnija PA ir jauns nosaukums – akciju sabiedrība “Publisko aktīvu pārvaldītājs “Possessor” (Privatizācijas aģentūra)”. Jaunajā nosaukumā izmantots latīņu valodas vārds, kas nozīmē “valdītājs”. Nosaukuma maiņa notiks pakāpeniski, un tuvāko mēnešu laikā tiks izmantots jaunais nosaukums, kas ietver sevī arī vēsturisko nosaukumu, līdz pilnībā tiks izbeigta iepriekšējā nosaukuma lietošana.

““Possessor” (Privatizācijas aģentūra)” ir lielākais Latvijas valstij piederošo kapitāldaļu valdītājs, kura faktiskajā un tiesiskajā valdījumā pašreiz atrodas valsts kapitāldaļas vairāk nekā 20 uzņēmumos, skaidro ““Possessor” (Privatizācijas aģentūra)”.

Ņemot vērā “Possessor” uzkrāto pieredzi, profesionālo kompetenci un MK noteikto vispārējo stratēģisko mērķi, turpmākā iestādes darbība vidējā termiņā tiks fokusēta uz valsts īpašumu atsavināšanu, uzsākto privatizācijas procesu pabeigšanu un profesionālas valsts aktīvu pārdošanas platformas attīstīšanu, turpinot pārvaldīt publiskas personas kapitāldaļu portfeli.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI