SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Politika
8
8

Vēlēšanu iecirkņi piektdien atvērti līdz pulksten 20.00

Stājas spēkā 24.05.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

Piektdien, 24. maijā, Eiropas Parlamenta vēlēšanu iepriekšējai balsošanai vēlēšanu iecirkņi ir atvērti no pulksten 10.00 līdz 20.00. Iecirkņu darba laiks pagarināts saskaņā ar Saeimā ceturtdien steidzamības kārtībā pieņemtajiem grozījumiem Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā. Piektdienas pēcpusdienā tika atjaunota iespēja iepriekšējā balsošanā piedalīties arī citā iecirknī.

Kā liecina publikācija oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, grozījumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā ceturtdien izsludināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Izmaiņas stājas spēkā 24. maijā.

Līdz šim likums noteica, ka vēlēšanu iecirkņu darba laiks piektdien pirms EP vēlēšanām ir no pulksten 10 līdz pulksten 16. Taču ceturtdien daudzi vēlētāji, kuri vēlējās nobalsot iepriekšējā balsošanā jebkurā iecirknī no pulksten 9 līdz 12, kā to paredz likums, bija spiesti doties prom nenobalsojuši Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas tehnisko traucējumu dēļ. Ņemot vērā radušos situāciju, Saeimā tika rosināts pagarināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku dienu pirms EP vēlēšanām par četrām stundām, grozot Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma 31. pantu.

Minētā likuma 31. pants arī noteic, ka iepriekšējā balsošanā vēlētāji var balsot savā vai citā vēlēšanu iecirknī, ja starp šo iecirkni un iecirkni, kurā vēlētājs reģistrēts, ir nodrošināta tiešsaistes datu apmaiņa. Taču CVK ceturtdien nolēma neturpināt īstenot vēlētāju datu apmaiņu vēlēšanu iecirkņos, kas tika lietota, lai iepriekšējās balsošanas dienās dotu iespēju nobalsot citā vēlēšanu iecirknī. Šāds lēmums pieņemts, uzklausot sistēmas izstrādātāja uzņēmuma “SOAAR” pārstāvjus un izvērtējot iespēju nodrošināt sistēmas darbību labā kvalitātē, – skaidro CVK. Tāpēc 24. maijā sākotnēji bija iespēja nobalsot tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts. Piektdienas pēcpusdienā tika atjaunota iespēja nobalsot arī citā iecirknī.

Gan iepriekšējās balsošanas dienās, gan vēlēšanu dienā Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā noteiktās tiesības balsot savā reģistrētajā iecirknī ir tikušas un tiek nodrošinātas pilnā apmērā, – uzsver CVK.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ceturtdien sacīja, ka no CVK sagaida proaktīvu rīcību, lai nodrošinātu EP vēlēšanu procesu bez tehniskiem starpgadījumiem un operatīvu sabiedrības informēšanu. Saskaņā ar Ministru prezidenta biroja ziņoto, K. Kariņš paudis nožēlu, ka tehnisku nepilnību dēļ daļai iedzīvotāju ceturtdien nav izdevies nobalsot iepriekšējā balsošanā, mainot vēlēšanu iecirkņus. Esošā situācija liecina par nepieciešamību izvērtēt vēlēšanu procesa pārvaldību uzreiz pēc EP vēlēšanu noslēgšanās, – uzsver premjers.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI