SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. novembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
42
42

Jauna gada ienākumu deklarācija

Stājas spēkā 03.11.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šogad īstenotajā nodokļu reformā ir izmaiņas arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa normās. Nākamgad iesniedzot deklarāciju par 2018. gadu, iedzīvotājiem, tajā skaitā saimnieciskās darbības veicējiem, tā būs jāaizpilda pēc jaunajiem noteikumiem.

Sestdien, 3. novembrī, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 662 par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību.

Aizstājot iepriekšējos noteikumus, jaunā deklarācija ir precizēta un papildināta atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” grozījumiem, kas ir spēkā no 2018. gada 1. janvāra.

Piemēram, līdz nodokļu reformas ieviešanai ienākums no izložu un azartspēļu laimestiem nebija apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Kopš šā gada šie laimesti virs 3000 eiro gadā ir apliekami ar nodokli, izņemot “Simtgades loterijas” ienākumu.

Likumā ir mainītas attaisnoto izdevumu normas. Nodokļa maksātāja attaisnotie izdevumi par izglītību, ārstnieciskajiem pakalpojumiem, ziedojumiem un dāvinājumiem, tai skaitā politiskajām partijām, kopā nedrīkst pārsniegt 50 procentus no maksātāja taksācijas gada apliekamā ienākuma lieluma, bet ne vairāk kā 600 eiro. Tādējādi jāparedz vienā deklarācijas pielikumā iespēja norādīt visus attaisnotos izdevumus par izglītību, ārstnieciskajiem pakalpojumiem un ziedojumiem, paskaidrots Finanšu ministrijas izstrādāto noteikumu anotācijā.

Likums tagad noteic, ka taksācijas gada izdevumu ierobežojuma pārsnieguma daļa par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem par 2018. gadu un turpmākajiem gadiem tiek attiecināta uz nākamo taksācijas gadu, bet ne vairāk kā trīs gadus (iepriekš bija pieci gadi). Ieviešot jaunos attaisnoto izdevumu pārcelšanas termiņus, ir nodrošināts pārejas periods, lai izglītības un ārstniecisko pakalpojumu attaisnoto izdevumu ierobežojuma pārsnieguma daļu par 2015., 2016. un 2017. gadu var attiecināt uz nākamajiem pieciem gadiem.

Gada deklarācija jāiesniedz arī saimnieciskās darbības veicējiem. Likumā ir mainītas saimnieciskās darbības attaisnoto izdevumu normas, attiecīgi ir aktualizētas arī deklarācijas pielikumu veidlapas. Saimnieciskās darbības veicējiem administratīvais slogs ir nebūtisks, jo papildus ir jānorāda tikai tā informācija, kas ir nepieciešama iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai, piemērojot saimnieciskās darbības izdevumu ierobežojumu normas, savukārt pats aprēķins elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) tiks veikts automātiski.

Nodokļa maksātājiem, kuriem būs pienākums deklarāciju iesniegt progresīvās likmes piemērošanai un gada diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanai, deklarācijas aizpildīšanas kārtība nemainīsies, jo Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošo datu pielasīšana un iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšana deklarācijā tiks nodrošināta automātiski, skaidrots jauno noteikumu anotācijā.

Jaunie noteikumi piemērojami, aizpildot deklarāciju par 2018. un turpmākajiem taksācijas gadiem.

Kā likumā paredzēts, gada ienākumu deklarāciju par iepriekšējo gadu var iesniegt no 1. marta.

Labs saturs
42
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI