SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
01. novembrī, 2018
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
52
52

No jūlija varēs piedalīties Latvijas čeku loterijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Saeima ceturtdien, 1. novembrī, pieņēma Čeku loterijas likumu. Loterija iecerēta, lai ieinteresētu iedzīvotājus par saņemto pakalpojumu vai iegādāto preci prasīt kases čeku, kvīti vai biļeti, tādējādi veicinātu nodokļu nomaksu, uzņēmēju godīgu konkurenci un mazinātu ēnu ekonomiku. Salīdzinot ar valdībā maijā atbalstīto projektu, deputāti to ar daudziem priekšlikumiem krietni pielabojuši, mainot gan laimestu summas un izložu biežumu, gan rīkošanas ķēdē iesaistītos.

īsumā
  • Paredzēts, ka Čeku loterijas likums stāsies spēkā 2019. gada 1. jūlijā. Arī čekus loterijai varēs reģistrēt, sākot ar nākamā gada 1. jūliju.
  • Loterijai varēs reģistrēt čekus vismaz 5 eiro vērtībā tikai par Latvijā iegādātām precēm un saņemtiem pakalpojumiem.
  • Uzvarējušos čekus noteiks gadījuma skaitļu ģenerators.
  • Čeku loteriju organizēs Valsts ieņēmumu dienests, izložu rezultātus publiskos “Latvijas Loto”.
  • Čeku loterijas mērķis ir veicināt patieso ieņēmumu uzrādīšanu, nodokļu nomaksu, godīgu konkurenci un ēnu ekonomikas mazināšanu.

Čeku loterijas likumu Saeima ceturtdien, 1. novembrī, pieņēma galīgajā, trešajā, lasījumā. Tam jāstājas spēkā 2019. gada 1. jūlijā. Arī čekus loterijai varēs reģistrēt, sākot ar nākamā gada 1. jūliju.

Čeks, kvīts, biļete – attaisnojuma dokumenti

Likumā paredzēts, ka čeku loterijai reģistrē čekus par Latvijā iegādātām precēm un saņemtiem pakalpojumiem, kuru kopējā vērtība ir vismaz pieci eiro.

Likumā ietvertais nosaukums nenozīmē, ka tas var būt tikai čeks. Tas var būt jebkurš attaisnojuma dokuments, piemēram, pakalpojuma samaksas kvīts, biļete.

Loterijai tiks izveidota īpaša tīmekļvietne – “cekuloterija.lv”, kurā varēs reģistrēt čekus, lai piedalītos loterijā. Loterijā ar čeku par tabakas, bezdūmu tabakas, alkohola un enerģijas dzērienu iegādi nevarēs piedalīties nepilngadīgas personas.

Izlozes un balvas

Čeku loterijā būs mēneša un gada izlozes.

Likums nosaka: mēneša izlozei var reģistrēt čekus, kuru datums sakrīt ar konkrētā mēneša izlozes mēnesi. Čeka reģistrācija mēneša izlozei sākas katra mēneša pirmajā datumā plkst.00.00 un beidzas nākamā mēneša piektajā datumā plkst.23.59.

Mēneša izlozē varēs laimēt vienu naudas balvu 10 000 eiro apmērā, trīs balvas 5000 eiro un 50 naudas balvas 100 eiro apmērā.

Gada izlozē būs iespēja laimēt vienu balvu 20 000 eiro apmērā, četras balvas 10 000 un piecas balvas 2000 eiro apmērā. Gada izlozei tiks izlozēti katrai mēneša izlozei reģistrētie 10 čeki, kuri attiecīgajā mēneša izlozē nav laimējuši.

Gada izlozē par loterijas pirmo gadu (2019. gada otro pusi), kas tiks organizēta 2020. gadā, gada balvu skaits būs tāds pats, tikai laimesta summa uz pusi mazāka – viena balvu 10 000 eiro, četras balvas 5000 eiro un piecas balvas 1000 eiro.

Laimētājus noteiks, izmantojot gadījuma skaitļu ģeneratoru.

Līdzās naudas balvām iedzīvotājiem loterijā būs iespēja saņemt arī papildu balvas (izņemot akcīzes preces), kuras varētu piedāvāt nozaru uzņēmumi, kas ir Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieki. Padziļinātās sadarbības programmas darbību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 459. Pašreiz šajā programmā ir reģistrēti 76 uzņēmumi.

VID organizēs, rezultātus publiskos “Latvijas Loto”

Loteriju organizēs Valsts ieņēmumu dienests (VID), savukārt rezultātus publiskos valsts akciju sabiedrība “Latvijas Loto”. “Latvijas Loto” kā sadarbības partneri loterijā piedāvāja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Likums paredz, ka loterijā nedrīkstēs piedalīties VID un loterijas pakalpojuma sniedzēja darbinieki.

FM valsts sekretāres vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumos Jana Salmiņa 29. maijā, kad likumprojektu atbalstīja valdība, iepazīstinot ar ieceri medijus, informēja, ka FM sagatavos grozījumus arī likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, lai noteiktu, ka čeku loterijas laimesti nebūs apliekami ar IIN, “jo tā ir valsts organizēta spēle”, turklāt laimesti ir nodokļu maksātāju nauda.

Interese piedalīties motivēs paņemt čeku

FM izstrādātajā likumprojektā, ko valdība atbalstīja 29. maija sēdē, bija paredzēta cita izložu regularitāte (arī nedēļas izlozes) un naudas balvas – mazākas.

J. Salmiņa uzsvēra, ka ir īstenota ideja ieviest čeku loteriju, lai veicinātu gan [nodokļu maksātāju] ieņēmumu reģistrāciju, gan nodokļu nomaksu. Mērķis ir arī veicināt godīgu konkurenci uzņēmējdarbībā. Čeku loterija dos iespēju uzzināt tos gadījumus, kad ir centieni dokumentus noslēpt un nereģistrēt ieņēmumus.

Likumā nav noteikts ierobežojums dalībnieka vecumam, tātad tajā varēs piedalīties arī čeki, ko par pirkumu saņēmuši bērni un jaunieši, paskaidroja J. Salmiņa un akcentēja – līdz ar to arī valsts jaunākajos iedzīvotājos tiek audzināta vēlme godīgi maksāt nodokļus, prasīt attaisnojuma dokumentus.

Taču likumā ir noteikts ierobežojums – izlozē nevarēs piedalīties bērnu čeki, kuros kā pirkumi norādīti tabakas izstrādājumi un alkohols.

Plānots, ka izlozēs uzvarētāja noteikšanai tiks izmantota attiecība 70:30, proti, izlozē tiks atlasīti 70% no iesniegtajiem čekiem, darījumu apliecinošām kvītīm un biļetēm, kas izsniegtas par Latvijas Republikas teritorijā sniegtiem pakalpojumiem, un 30% no izsniegtajiem čekiem un darījumu apliecinošām kvītīm, kas izsniegtas par precēm, kas iegādātas publiskās tirdzniecības vietās Latvijas Republikā, skaidrots FM likumprojekta anotācijā.

Proporciju par labu pakalpojumiem J.Salmiņa skaidroja ar to, ka tieši šajā jomā ir augsts ēnu ekonomikas īpatsvars.

FM pārstāve sagaida, ka loterija veicinās to, ka iedzīvotāji paprasīs šos darījumu apliecinošos dokumentus, samaksājot par preci vai pakalpojumu, “tas varētu ieinteresēt paprasīt čeku, lai ar to piedalītos loterijā, reģistrēt to un cerēt uz laimestu”.

Visu loterijas darbību pārbaudi veiks Valsts ieņēmumu dienests. Projekta vadītāja VID speciāliste Anna Šapovala pastāstīja, ka informācija, kuru VID saņems spēles laikā, tiks analizēta un izmantota nodokļu kontroles pasākumiem.

Kā norādīja J. Salmiņa, arī presē ir daudz stāstīts, ka pazūd dati no kases sistēmām, kases aparātiem. Ja neatbilstību konstatēs, salīdzināšanu veikt būs daudz vieglāk. Proti, ja čeka dati neatbildīs tam, kas palicis kases atmiņā, varētu būt jautājumi, kāpēc tāda nesakritība un kurš ir sniedzis nepareizu informāciju. Kontrolē VID varēs par to pārliecināties.

Kā nolasīt un saprast čeku

VID pārstāve klāstīja, ka loterijas mājaslapā būs vairāki informācijas ievades lauki, kuros norādīt datus par čekiem, kvītīm un biļetēm, tostarp būs jāieraksta čeka numurs, summa, par kādu nopirkta prece vai saņemts pakalpojums.

Uz LV portāla vaicāto, kā no čeka varēs saprast, kādus skaitļus ievadīt, jo nereti tajā ir virkne numuru dažādās kombinācijās – reģistrācijas numurs, čeka numurs, POS numurs, EKA numurs utt., A. Šapovala pastāstīja, ka loterijas vietnē būs konkrēti paraudziņi, jo čeku veidu ir daudz. Katrā paraudziņā būs norādīts (apvilkts), kādi dati jāievada, reģistrējot čeku.

Taujāta par iedzīvotāju sagaidāmo aktivitāti, A. Šapovala atsaucās uz Lietuvas pieredzi šādas loterijas rīkošanā. Pirmo četru mēnešu laikā dalībnieku skaits bijis diezgan iespaidīgs, proti, periodā no 28. novembra līdz 9. martam iedzīvotāji iesnieguši 734 tūkstošus čeku.

Protams, kā loterijas rezultāts tiek sagaidīts ar nodokļu maksājumu pieaugums.

Labs saturs
52
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI