NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
29. maijā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Nodokļi
14
14

Gatavo čeku loteriju: reizi mēnesī – 3000 eiro laimests

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Valdības 29. maija sēdes darba kārtībā ir Čeku spēles organizēšanas likumprojekta izskatīšana. Tas paredz no 2019. gada 1. jūlija rosināt cilvēkos interesi vienmēr paņemt pirkuma un pakalpojuma čeku. Jo ar to varēs piedalīties čeku spēlē, veiksmes gadījumā uzvarēt un iegūt laimestu.

īsumā
  • Čeku spēles mērķis ir ieviest čeku spēli kā pasākumu, lai veicinātu godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, apkarotu nodokļu krāpniecību un mudinātu pircējus pieprasīt čekus un kvītis par ienākumiem.
  • Čeks katram pašam būs jāreģistrē – īpaši šim nolūkam izveidotā tīmekļa vietnē. Čeku spēles likumprojektā paredzēts, ka tā būs www.cekuspele.gov.lv
  • Čeku spēlei varēs reģistrēt čekus par Latvijā publiskajās tirdzniecības vietās iegādātām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem.
  • Veiksmes rezultāta iespējas: vienreiz nedēļā 10 balvas – pa 200 eiro, reizi mēnesī viena balva – 3000 eiro.

Ministru kabinetā ir iesniegts Finanšu ministrijas sagatavotais Čeku spēles likumprojekts. Tā mērķis ir ieviest čeku spēli, lai veicinātu godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, apkarot nodokļu krāpniecību un mudināt pircējus pieprasīt čekus un kvītis.

Kā čeku spēles organizētājs likumā noteikts Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Lai piedalītos spēlē, čeks būs jāreģistrē tīmekļa vietnē www.cekuspele.gov.lv. Loterijas dalībniekiem būs jāreģistrē darījumu apliecinošs dokuments interneta vietnē, aizpildot reģistrācijas formu un norādot darījuma, čeka un tirdzniecības vietas informāciju.

Reģistrējot čeku, būs jānorāda savi dati, tostarp mobilā tālruņa numurs, uz kuru nosūtīt īsziņu, ja čeks laimēs. Čeku spēlei varēs reģistrēt čekus par Latvijā publiskajās tirdzniecības vietās iegādātām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem.

Uzvarējušo čeku noteiks gadījuma skaitļu ģenerators, speciāla programma, kas ģenerē skaitļus un to secību pēc nejaušības principa. Čeku spēlē nevarēs piedalīties ne VID amatpersonas un darbinieki, ne čeku spēles pakalpojumu sniedzēja darbinieki.

Minimālā summa – pieci eiro bez PVN

Čeku spēlei varēs reģistrēt čeku, kura darījuma vērtība bez pievienotās vērtības nodokļa ir vismaz pieci eiro.

Čeku spēli organizēs nedēļas un mēneša izlozēs. Nedēļas izlozē varēs laimēt 10 naudas balvas, katra 200 eiro. Mēneša izlozē (čekiem, kas izsniegti attiecīgajā mēnesī) varēs piedalīties visi mēnesī jau reģistrētie, gan nereģistrētie čeki. Mēneša izlozes naudas balva – viena, bet liela – 3000 eiro.

Lai saņemtu laimestu, spēlētājam, kura reģistrētais čeks tiks atzīts par spēlē uzvarējušu, viena mēneša laikā pēc izlozes rezultātu paziņošanas būs jāpiesakās vai nu VID klientu apkalpošanas centrā, pievienojot uzvarējušā čeka oriģinālu, vai VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Piesakoties laimesta saņemšanai, būs jānorāda vārds, uzvārds, personas kods, mobilā tālruņa numurs un konta numurs, kurā uzvarētājs vēlas saņemt laimestu.

VID pārbaudīs, vai uz čeka un čeka reģistrācijas formā norādītie dati sakrīt un vai čeks atbilst šā likuma prasībām. Ja viss būs kārtībā, laimestu izmaksās ne vēlāk kā 14 darba dienu laikā pēc uzvarētāja pieteikuma saņemšanas VID. Ja čeku spēles uzvarētājs likumā noteiktajā termiņā neieradīsies VID, viņš zaudēs tiesības saņemt laimestu un laimestu neizmaksās.

FM vēlas spēli sākt nākamvasar

MK sēdes protokollēmuma projektā norādīts, ka valdība lūgs Saeimai piešķirt likumprojektam steidzamības statusu, tas ir – izskatīt divos lasījumos. Ja Saeima likumu pieņems, vēl ir nepieciešams laiks veikt sagatavošanas darbus, programmu izstrādi, lai no 2019. gada 1. jūlija (likuma projektā paredzētais spēkā stāšanās laiks) nodokļu maksāšanas veicināšanas spēle varētu sākties. Likumam paredzēts „pārbaudes laiks” – līdz 2021. gada 1. martam.

Finanšu ministrija informē, ka pirmā čeku spēles izloze varētu notikt ne vēlāk kā 2019. gada jūlijā. Plānots, ka no čeku izlozes nodokļu ieņēmumi pieaugs par 3 miljoniem eiro gadā. Prognoze balstās uz pieņēmumu, ka pasākuma rezultātā iegūtā informācija paplašinās nodokļu administrācijas iespējas identificēt nodokļu nemaksātājus. Tāpat tā palīdzēs identificēt nereģistrētus kases aparātus vai nereģistrētu saimniecisko darbību, kā arī saimnieciskās darbības ieņēmumu nedeklarēšanas riskus.

Izstrādājot likumprojektu, ņemta vērā līdzīga pieredze ārvalstīs – Slovākijā, Maltā, Portugālē un Lietuvā.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI