SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
13. septembrī, 2018
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Politika
2
17
2
17

Kas vēlētājam jāzina par 13. Saeimas vēlēšanām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirms 13. Saeimas vēlēšanām, kas norisināsies 6. oktobrī, LV portāls apkopojis vēlētājiem lietderīgu informāciju.

Saeimas vēlēšanu kārtību nosaka Latvijas Republikas Satversme, Saeimas vēlēšanu likums, kā arī citi normatīvie akti. Saskaņā ar tiem Saeimu ievēlē uz četriem gadiem un tas izdarāms oktobra pirmajā sestdienā.

Saeimas vēlēšanas notiek piecos vēlēšanu apgabalos – Rīgas, Vidzemes, Latgales, Zemgales un Kurzemes. Ārvalstīs nodotās balsis tiks pieskaitītas Rīgas vēlēšanu apgabalam. Tā kā Latvijā pastāv proporcionālā vēlēšanu sistēma, tad no katra vēlēšanu apgabala parlamentā ievēlē noteiktu skaitu deputātu, kas kopā veido 100.

Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likuma 8. pantu un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Personu datu apstrādes departamenta statistisko informāciju par balsstiesīgo vēlētāju skaitu Latvijas Republikā un ārvalstīs atbilstoši Iedzīvotāju reģistra ziņām Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir noteikusi, ka Rīgas vēlēšanu apgabalā jāievēlē 35 deputāti, Vidzemes – 25 deputāti, Zemgales – 14 deputāti, Latgales – 14 deputāti, Kurzemes – 12 deputāti.

Balsot var jebkurā vēlēšanu iecirknī

Atšķirībā no pašvaldību vēlēšanām Saeimas vēlēšanās nelieto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus, proti, vēlēšanu dienā vēlētājs drīkst doties balsot uz jebkuru vēlēšanu iecirkni. Lai nebūtu iespējas nobalsot vairākkārt, vēlētāja pasē iespiež spiedogu par dalību vēlēšanās. CVK vērš uzmanību, ka ar pasi, kurai beidzies derīguma termiņš, piedalīties vēlēšanās nevar.

Savukārt vēlētāja apliecība nepieciešama vēlētājam, kuram nav vai ir nederīga Latvijas pilsoņa pase, bet ir Latvijas pilsoņa personas apliecība. Vēlētāju apliecību dalībai 13. Saeimas vēlēšanās varēs saņemt no šī gada 25. septembra līdz 6. oktobrim tajā PMLP teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta personas apliecība, vai citā PMLP teritoriālajā nodaļā, par to rakstiski informējot PMLP līdz 25. septembrim.

Arī uz vēlētāja apliecības vēlēšanu iecirknī komisijas darbinieks uzspiedīs 13.Saeimas vēlēšanu spiedogu. “Saņemot balsošanas materiālus, vēlētāja apliecība jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai,” norāda CVK.

Balss nodošana glabāšanā un balsošanas iespēja savā atrašanās vietā

Dažos vēlēšanu iecirkņos varēs balsot 3 dienas pirms vēlēšanām. Saeimas vēlēšanu likuma izpratnē tā ir balss nodošana glabāšanā. Kuros iecirkņos var balsot pirms vēlēšanām, iespējams uzzināt, zvanot pa tālruni 67049999 vai informāciju meklējot CVK mājaslapā.

Cilvēkiem, kuri slimo, ir nespēcīgi un nevar aiziet uz vēlēšanu iecirkni, ir iespēja rakstīt iesniegumu par balsošanu savā atrašanās vietā, piemēram, dzīvesvietā, slimnīcā vai sociālās aprūpes centrā. No 1. līdz 6. oktobrim iesniegums jānodod vēlēšanu iecirknī, kas atrodas vistuvāk vēlētāja atrašanās vietai. Vēlēšanu dienā jeb 6. oktobrī pie šiem cilvēkiem ieradīsies vēlēšanu komisijas locekļi.

Balsošana ārvalstīs, uz kuģiem un ieslodzījuma vietās

Savukārt vēlētāji, kas dzīvo vai vēlēšanu dienā atrodas ārvalstīs, var balsot tur izveidotajos vēlēšanu iecirkņos. Saskaņā ar CVK sniegto informāciju 13. Saeimas vēlēšanās ārvalstīs būs 121 vēlēšanu iecirknis. Tikai tie vēlētāji, kas pastāvīgi dzīvo ārzemēs, var balsot arī pa pastu. Balsošanai pa pastu var pieteikties līdz 14. septembrim sešpadsmit Latvijas Republikas vēstniecībās, kas šādu balsošanu organizē (vēstniecību saraksts atrodams CVK mājaslapā). CVK vērš uzmanību, ka, piesakoties balsošanai pa pastu, vēlētājam jāraksta iesniegums un jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase.

Papildus CVK norāda, ka gadījumos, ja vēlētājs pats nevar nokļūt vēstniecībā, viņa iesniegumu un pasi tajā var nogādāt jebkura persona, kurai vēlētājs uzticas, vai izmantojot drošus un uzticamus kurjerpasta vai parastā pasta pakalpojumus. Vienlaikus vēlētāji, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir ārvalstīs, bet kuri vēlēšanu dienā būs Latvijā, drīkst balsot arī jebkurā Latvijas vēlēšanu iecirknī. Taču CVK atgādina, ka šo iespēju var izmantot tikai tie vēlētāji, kuri nebūs pieteikušies balsošanai pa pastu, jo šādos gadījumos vēlētāja pasē jau būs iespiesta atzīme par dalību vēlēšanās.

Balsošanas iespējas ir paredzētas arī karavīriem un zemessargiem, kuri atrodas starptautiskajās operācijās ārvalstīs, uz kuģiem ar Latvijas karogu, kas pierakstīti Latvijas Republikā, kā arī vēlētājiem ieslodzījuma vietās.

Lai arī Saeimas vēlēšanu likumā ir paredzēta iespēja balsošanai uz kuģiem ar Latvijas karogu, 13.Saeimas vēlēšanās tāda netiks izmantota, jo neviens kuģa īpašnieks likumā noteiktā termiņā nav vērsies CVK ar lūgumu izveidot vēlēšanu iecirkni uz kuģa.

Savukārt ar partiju un partiju apvienību iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, kā arī programmām vēlētāji var iepazīties gan vēlēšanu iecirkņos no 1. līdz 6. oktobrim, gan 13. Saeimas vēlēšanu mājaslapā.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI