SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Skola

Skolas piens – arī bērniem ar laktozes nepanesību

Stājas spēkā 18.10.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau no 2017. gada 1. oktobra izglītojamie atbalsta programmā var saņemt porciju pasterizēta piena trīs reizes nedēļā. Augļu un dārzeņu izdale skolēniem sāksies no 1. novembra.

FOTO: Agnese Gulbe, LETA

Šodien, 18. oktobrī, spēkā stājās noteikumi, kas paredz mazināt prasības bezlaktozes piena piegādei skolām valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas un uzraudzības programmu ietvaros, ņemot vērā to, ka Latvijā šādu pienu neražo.

Pirmsskolas un skolas vecuma bērniem arvien biežāk tiek konstatēta laktozes nepanesība, un parādās pieprasījums pēc bezlaktozes piena. Tomēr Latvijā šādu pienu neražo un, kā liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības sniegtā informācija, lielo investīciju dēļ tuvākajā nākotnē arī ražot neplāno.

Līdz ar to Zemkopības ministrija ir grozījusi Ministru kabineta noteikumus Nr. 485 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība augļu, dārzeņu un piena piegādei izglītības iestādēm", paredzot, ka šāds piens var arī neatbilst bioloģiskās lauksaimniecības vai nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasībām – transportēšana no ražošanas vietas līdz izglītības iestādei ne tālāk par 300 kilometriem. Tādējādi atbalsta pretendents bezlaktozes pienu varēs iegādāties arī mazumtirdzniecībā Latvijā vai ārpus Latvijas, šādi ļaujot skolas piena programmā iesaistīties arī bērniem ar laktozes nepanesību. 

Ar grozījumiem arī mazināts administratīvais slogs atbalsta pretendentiem, jo ir vienkāršotas atbalsta iesnieguma veidlapas. 

No 2017./2018. mācību gada arī Latvijā divas līdzšinējās Eiropas Savienības atbalsta programmas skolu apgādei ar augļiem, dārzeņiem un pienu "Skolas piens" un "Augļi skolai" ir apvienotas vienā programmā. Jau no 2017. gada 1. oktobra izglītojamie atbalsta programmā var saņemt porciju pasterizēta piena trīs reizes nedēļā. Augļu un dārzeņu izdale skolēniem sāksies no 1. novembra. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI