SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
16. septembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Skola
1
3
1
3

Valsts apkopos informāciju par ilgstošiem izglītības iestāžu kavētājiem

Stājas spēkā 16.09.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja skolai nav informācijas par skolēna neierašanās iemeslu vai iemesls nav uzskatāms par attaisnojošu, skolai ir pienākums nekavējoties Valsts izglītības informācijas sistēmā ievadīt informāciju par kavējumu, to iemesliem (ja tie zināmi) un rīcību to novēršanai.

FOTO: Freepik

Šodien, 16. septembrī, spēkā stājas MK noteikumi, kuri paredz, kā skolas Valsts izglītības informācijas sistēmā ievada informāciju par ilgstošiem un neattaisnotiem izglītības iestāžu kavējumiem.

Lai mazinātu ilgstošus un neattaisnotus mācību kavējumus un riskus, ka mācības tiek pamestas priekšlaicīgi, ir sistemātiski jāapkopo informācija. Līdz šim skolām bija pienākums par bērnu kavējumiem ziņot vecākiem un pašvaldībai, taču turpmāk izglītības iestādēm par ilgstošiem kavējumiem būs jāziņo arī valstij, informāciju ievadot Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS). Izglītības iestādei par kavējumiem bez attaisnojuma jāziņo, šādā gadījumā:

  • ja bērns vairāk nekā trīs dienas nav apguvis pirmsskolas izglītības programmu (no 5 gadu vecuma);
  • ja vispārējās vai profesionālās skolas izglītojamais iestādi neapmeklē vairāk nekā 20 mācību stundas semestrī (līdz pilngadības sasniegšanai).1

16. septembrī spēkā stājas grozījumi MK noteikumos Nr. 788 "Valsts izglītības informācijas sistēmas saturs, uzturēšanas un aktualizācijas kārtība", kuri paredz, kāda informācija skolai ir jāievada VIIS.

Skolām sistēmā jāiekļauj šāda informācija: ilgstoši neattaisnoti kavējumi (kavējumu ilgums, to iemesli un rīcība to novēršanai, t.i., kādas darbības izglītības iestāde ir veikusi kavējumu novēršanai), ziņas par izglītojamā mācību statusu (eksternis, mācās ārzemēs, mācās uz laiku, mājas apmācība, mājmācība, neapmeklē uz laiku, devies līdzi vecākiem, kas nosūtīti diplomātiskajā dienestā), kā arī atskaitīšanas no izglītības iestādes iemeslu (beidzis, izstājies, miris/bezvēsts prombūtnē, cits iemesls izglītojamā atskaitīšanai).

Informācija par rīcību izglītojamo neattaisnoto kavējumu novēršanai skolām būs jāievada ne vēlāk kā līdz 2016. gada 31. decembrim.

Papildus tam MK noteikumos noteiktas arī citas prasības. Piemēram, turpmāk VIIS būs jāiekļauj arī norādes, vai par pedagogu, kas pasniedz privātpraksē, ir ietvertas ziņas Sodu reģistrā. Līdz šim šāda prasība attiecās vien uz skolotājiem, kas pasniedz izglītības iestādēs.


1MK noteikumu Nr. 89 "Kārtība, kādā izglītības iestāde informē izglītojamo vecākus, pašvaldības vai valsts iestādes, ja izglītojamais bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi" 7. punkts.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI