SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
24. augustā, 2016
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
5
5

Attaisnoto izdevumu deklarēšanai pieejama VID mobilā lietotne

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju ar attaisnotajiem izdevumiem, lai atgūtu daļu samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa, jāpievieno medicīnas un citu maksājumu apliecinoši dokumenti. Tie visi ir jāuzglabā līdz deklarācijas iesniegšanai, kad nereti atklājas – informācija čekā izdzisusi vai čeks ir pazudis. Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir izveidojis mobilo lietotni „Attaisnotie izdevumi”, ar kuru VID var nekavējoties aizsūtīt katra sava maksājuma apliecinājumu, kas ir deklarējams kā attaisnotais izdevums pārmaksātā nodokļa atgūšanai.
īsumā

VID mobilajai lietotnei "Attaisnotie izdevumi" var pieslēgties divos veidos:

  • EDS reģistrētie lietotāji, izmantojot savu EDS lietotāja vārdu un paroli;
  • Tie, kas EDS ir reģistrējušies caur portālu www.latvija.lv, izmantojot internetbanku, mobilajā lietotnē var autentificēties ar QR kodu.
  • Ar mobilo telefonu nofotografē maksājuma dokumentu, tiklīdz tas saņemts, un aizsūta attēlu glabāšanai uz Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

VID uzsver, ka mobilā lietotne izveidota, lai atvieglotu iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas iesniegšanu, lai saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN)  pārmaksas atmaksu par ārstniecību, izglītību un citiem attaisnotajiem izdevumiem.

Tātad radīta iespēja vienkāršot gada ienākumu deklarācijas D4 pielikuma "Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem" aizpildīšanu. Jo tiek nodrošināta attaisnoto izdevumu apliecinošu dokumentu, piemēram, čeku fotogrāfiju un to aprakstu, pakāpeniska uzkrāšana kalendāra gada laikā, lai, aizpildot ienākumu deklarāciju VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), šos attaisnojuma dokumentus varētu ērti pievienot deklarācijai.

Pieslēgšanās iespējas

VID informē, ka mobilā lietotne "Attaisnotie izdevumi" ir pieejama uzstādīšanai bez maksas šādās vietnēs:

EDS reģistrētie lietotāji mobilajai lietotnei var pieslēgties, izmantojot savu EDS lietotāja vārdu un paroli.

Savukārt tie, kuri EDS ir reģistrējušies tiešsaistē portālā www.latvija.lv, autentificējoties ar savas internetbankas datiem, mobilajā lietotnē var autentificēties ar QR koda palīdzību. QR kods personas autentifikācijai mobilajā lietotnē ir pieejams EDS sadaļas "Iestatījumi" lapā "Profils". Uz datora ekrāna ir jāatver profila lapa ar tajā redzamu QR kodu, tad mobilās lietotnes autentifikācijas ekrānā jāizvēlas "Autentificēties ar QR kodu" un atvērtā QR koda skenera lietotne ir jāpietuvina datora ekrānā redzamajam QR kodam līdz brīdim, kamēr kods tiek nolasīts un skaņas signāls identificē sekmīgu pieslēgšanos.

Lai nosūtītu maksājuma dokumentu no mobilās lietotnes uz čeku krātuvi, nepieciešams veikt šādas darbības:

1. Mobilās lietotnes sākuma ekrānā izvēlēties vienu no iespējām:

  • nofotografēt attaisnotā izdevuma dokumentu ar mobilās iekārtas fotokameru;
  • izvēlēties jau iepriekš nofotografēto attēlu no iekārtas attēlu galerijas.

2. Pievienot dokumentam nepieciešamo papildu informāciju.

Kāda ir nepieciešamā informācija, ir pateikts priekšā ar norādēm: Attaisnotā izdevuma dokumenta nosaukums; Datums; Dokumenta numurs; Pakalpojuma sniedzēja reģistrācijas numurs; Pakalpojuma tips (ārstniecība, ārstniecība pilnā apjomā - domāta zobārstniecība un plānveida operācijas) utt.

3. Nospiest pogu "Saglabāt", lai nosūtītu attaisnotā izdevuma dokumenta datus uz EDS.

Lai automātiskais process notiktu korekti, ir svarīgi, lai katram maksājuma dokumentam būtu norādīta precīza informācija, īpašu uzmanību pievēršot maksājuma dokumenta izsniegšanas datumam un maksājuma dokumenta summai.

Iesniegtie dati apskatāmi un labojami EDS

Plašāka informācija par maksājuma dokumentu pievienošanu un nosūtīšanu pieejama VID sagatavotajā materiālā "Attaisnoto izdevumu dokumenti un gada ienākumu deklarācijas D4 pielikums par 2015. gadu", kas pieejams VID mājaslapā sadaļā "Noderīgi/Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS)/Palīgmateriāli".

Visi ar mobilās lietotnes "Attaisnotie izdevumi" starpniecību nosūtītie attaisnoto izdevumu dati nonāk EDS un ir pieejami apskatei un datu labošanai EDS sadaļā "Attaisnoto izdevumu dokumenti". Gatavojot kārtējo gada ienākumu deklarāciju (sākot no 2015. gada) un izvēloties tajā aizpildīt arī D4 pielikumu, laika gaitā uzkrātie attaisnoto izdevumu dokumenti tiks automātiski saskaitīti un iekļauti deklarācijā.

Tātad, nākamgad aizpildot deklarāciju par 2016. gadu, kā pievienotie dokumenti parādīsies aizsūtītie čeki, apraksti un 2016. gada izdevumu norādītās summas.

Kā skaidro VID Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, uz krātuvi var nosūtīt jebkādu attēlu, jebkādu čeku par jebkuru periodu, bet automātiskā čeku ievietošana deklarācijas D4 pielikumā ir pieejama tikai no 2015. gada.

Kā jau teikts, lietotājs pats ir atbildīgs, lai informāciju norādītu korekti. Pats to var arī pārbaudīt, proti, katra iesūtītā čeka informāciju var rediģēt vai nu mobilajā aplikācijā, vai EDS glabātuvē, vai D4 pielikumā.

Vai ar mobilo telefonu iesniegtajai deklarācijai un iesūtītajiem pievienotajiem dokumentiem ir tāds pats juridiskas spēks kā datorā aizpildītai un iesniegtai EDS? Vai nodokļu maksātājam ir jāsaglabā arī čeku oriģināli?

VID norāda, ka dokumenta juridiskais spēks neatkarīgi no platformas (dators, viedtālrunis, planšete), kas izmantota, lai šo dokumentu iesniegtu VID, paliek nemainīgs. VID darbiniekam, pārbaudot deklarāciju, var rasties precizējoši jautājumi par neskaidrībām. Iesniegto čeku oriģinālus VID rekomendē uzglabāt līdz brīdim, kad ir saņemta nodokļa atmaksa saskaņā ar iesniegto deklarāciju.

Attaisnojuma dokumentus EDS sadaļā "Attaisnoto izdevumu dokumenti" vai gada ienākumu deklarācijas D4 pielikuma datu ievadformā ir iespējams pievienot arī manuāli – tās var būt maksājumu dokumentu fotogrāfijas vai skenēti attēli, kas sagatavoti bez mobilās lietotnes izmantošanas.

VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā šovasar preses konferencē uzsvēra, ka mobilā aplikācija attaisnotajiem izdevumiem ir vēl viens veids, kā cilvēkam pēc iespējas ātrāk un vienkāršāk nogādāt VID čekus par maksājumiem zobārstam vai citiem ārstniecības pakalpojumiem. Līdz jūlija beigām šo aplikāciju bija lejuplādējuši apmēram 3000 interesentu.

Šogad iedzīvotāji ļoti aktīvi izmantojuši iespēju iesniegt gada ienākumu deklarācijas elektroniski, 68% no visām deklarācijām iesniegtas EDS.

Gada pirmajā pusē iedzīvotāju ienākuma nodoklī samaksāti vairāk nekā 700 miljoni eiro. Vairāk nekā 70 miljonus eiro iedzīvotāji pieprasījuši atmaksāt, izmantojot likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" paredzētās tiesības atgūt daļu nodokļa, deklarējot attaisnotos izdevumus.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā VID aicina iedzīvotājus zvanīt uz VID Nodokļu un muitas informatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī iesūtīt savu jautājumu rakstiski VID mājaslapā "Uzdot jautājumu VID".

Izglītības maksājumi automātiski, bet pārbaudāmi

Sākot ar šo gadu, deklarācijā automātiski jāatspoguļo arī tā informācija, ko par personas veiktajiem maksājumiem par izglītību VID būs iesniegušas mācību iestādes. Šāds pienākums izglītības iestādēm ir noteikts ar 2015. gada 30. novembra grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Ja likums nosaka šādu prasību, vai  ir jāsūta čeki arī par izglītību attaisnoto izdevumu deklarēšanai, vai arī var paļauties, ka dati par maksājumiem, kad cilvēks iesniegs ienākuma deklarāciju,  VID jau būs?

K. Augstkalne-Jaunbērziņa klāsta, ka VID saņem informāciju par veiktajiem izglītības maksājumiem, līdz ar to tie konkrētās personas deklarācijā ielasās automātiski. Taču šis pakalpojums ir salīdzinoši jauns, tāpēc, lai nerastos kādas neprecizitātes, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, vēlams pārbaudīt, vai VID rīcībā esošā informācija ir korekta. Gadījumā ja maksājumu dati neatbilst patiesībai, automātiski pielasītās rindas ir iespējams dzēst un aizstāt ar lietotāja pievienotajiem čekiem.

Der atcerēties, ka attaisnotajos izdevumos par šo gadu ir iekļaujami arī vecāku maksājumi par bērnu interešu izglītību. Līdz ar to, izmantojot mobilo lietotni, jau tagad var nosūtīt maksājuma dokumentus arī par interešu izglītību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI