SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. oktobrī, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
6
6

VSAA aicina: iesniedz ziņas par darba stāžu līdz 1996.gadam!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopējo apdrošināšanas stāžu izmanto, lai noteiktu tiesības uz pensiju, tāpat arī apdrošināšanas stāža gadi līdz 1996.gadam var būtiski ietekmēt pensijas un bezdarbnieka pabalsta apmēru, tāpēc katram cilvēkam ir svarīgi pierādīt visus apdrošināšanas periodus līdz 1996.gadam.

LV portāla infografika

Apdrošināšanas stāžs ir svarīgs, piešķirot un aprēķinot pensijas un bezdarbnieka pabalstus. Kopš 1996.gada visi dati par personas sociālās apdrošināšanas stāžu ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) rīcībā. Līdz tam uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi ir jāapliecina ar dokumentiem cilvēkam pašam.
īsumā

Kopējo apdrošināšanas stāžu izmanto pensijas un bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanai.

Darba stāžu apliecinošie dokumenti ir:

  • darba grāmatiņa,
  • kolhoznieka grāmatiņa
  • mācības apliecinoši dokumenti par mācību periodu pēc vidējās izglītības iegūšanas,
  • karaklausības apliecība
  • citi dokumenti, kas apliecina darba periodu vai tam pielīdzinātu periodu.

Datus par savu darba stāžu var uzzināt portālā www.latvija.lv, caur e-pakalpojumu "Informācija par reģistrēto darba stāžu (līdz 1996.gadam)".

Pašlaik Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) rīcībā nav informācijas par sociālās apdrošināšanas jeb darba stāžu līdz 1996.gadam aptuveni pusei iedzīvotāju vecumā no 31 līdz 62 gadiem.

Saskaņā ar Centrālās statiskas pārvaldes datiem 2013.gada sākumā Latvijā bija 882,2 tūkstoši iedzīvotāju šajā vecuma grupā, bet VSAA informācijas sistēmā uzkrāta informācija par stāžu pirms 1996.gada tikai par 406,9 tūkstošiem personu vecumā no 31 līdz 62 gadiem. Dati regulāri tiek papildināti, taču, kā jau teikts, par ļoti daudziem cilvēkiem to joprojām nav. Jaunu darba stāžu apliecinošo informāciju aģentūra visbiežāk iegūst no cilvēkiem, kas vēršas VSAA pēc bezdarbnieka pabalsta. Arī tie cilvēki, kas saprot, ka ziņas par viņu darba stāžu līdz 1996.gadam tuvākā vai tālākā nākotnē būs nepieciešamas pensijas aprēķinam, jau laikus iesniedz VSAA darba stāžu pierādošus dokumentus.

Šogad 8 mēnešos VSAA papildinājusi informāciju par darba stāžu līdz 1996.gadam 38,7 tūkstošiem personu.

Kopējo apdrošināšanas stāžu izmanto, lai noteiktu tiesības uz pensiju, tāpat arī apdrošināšanas stāža gadi līdz 1996.gadam var būtiski ietekmēt pensijas un bezdarbnieka pabalsta apmēru, tāpēc katram cilvēkam ir svarīgi pierādīt visus apdrošināšanas periodus līdz 1996.gadam.

Sākot no 1996.gada, visi dati par sociālās apdrošināšanas stāžu ir VSAA rīcībā. Taču līdz tam uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi ir jāapliecina ar dokumentiem cilvēkam pašam.

Kādi dokumenti tos pierāda? Tiem, kuri ir strādājuši līdz 1996.gadam, galvenais darba stāžu apliecinošais dokuments ir darba grāmatiņa. Var būt nepieciešama arī kolhoznieka grāmatiņa, mācības apliecinoši dokumenti par mācību periodu pēc vidējās izglītības iegūšanas, karaklausības apliecība vai citi dokumenti, kas apliecina darba periodu vai tam pielīdzinātu periodu. Nereti cilvēkiem sen izdotie dokumenti noklīst, tāpēc ir svarīgi laikus ierasties VSAA nodaļā, lai darba stāžu apliecinošo informāciju varētu ievadīt VSAA informācijas sistēmā un pēc tam izmantot, piešķirot pensiju vai pabalstu.

To, kāda informācija ir VSAA rīcībā, jebkurš var noskaidrot VSAA klientu apkalpošanas vietās, ierodoties klātienē. Internetbankas lietotāji un e-paraksta īpašnieki datus par savu darba stāžu var uzzināt internetā – portālā www.latvija.lv, kurā ir iespēja pieprasīt e-pakalpojumu "Informācija par reģistrēto darba stāžu (līdz 1996.gadam)".

"Negaidiet brīdi, kad būs jāpieprasa bezdarbnieka pabalsts vai pensija, bet laikus meklējiet darba stāžu pierādošos dokumentus un iesniedziet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā," aicina VSAA direktore Inese Šmitiņa. "Var gadīties, ka brīdī, kad negaidīti kļūsiet par bezdarbnieku, atklāsies, ka darba grāmatiņa vai citi dokumenti ir pazaudēti. Dokumentu meklēšana arhīvos vai bijušajās darba vietās aizņem daudz laika, kas var aizkavēt pabalsta vai pensijas piešķiršanu, kā arī aprēķinātais pabalsts būs mazāks, nekā tas varētu būt, ja būtu dati par visiem apdrošināšanas periodiem."

Par to, kādi dokumenti var būt par apliecinājumu apdrošināšanas stāžam, vairāk varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā: www.vsaa.lv.

VSAA mājaslapā atsevišķi izceltajā informācijā "Tavs darba stāžs līdz 1996.gadam" ir arī izklāstīts, kādus periodus ieskaita apdrošināšanas stāžā līdz 1996.gadam un kādi dokumenti to pierāda:

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI