SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. janvārī, 2013
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
4
4

Vecāki pārrēķinātos pabalstus un piemaksas saņems līdz aprīlim

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV portāla kolāža

Vecākiem, kas solīto pabalstu palielinājumu nav saņēmuši, ir jāpagaida, jo starpību starp iepriekšējo un jauno pabalsta apmēru jeb iekavēto summu valsts izmaksās līdz 2013.gada 1.aprīlim.
īsumā
  • No 2013.gada palielinājušies vairāki pabalsti un piemaksas vecākiem.
  • Pabalstu pārrēķinu nodrošina VSAA sistēma, saņēmējam VSAA nav jāvēršas.
  • Starpību starp iepriekšējo un jauno apmēru valsts izmaksās līdz 2013.gada 1.aprīlim.

No 2013.gada 1.janvāra palielinājušies vairāki pabalsti un piemaksas par bērna kopšanu: bērna kopšanas pabalsts par bērna kopšanu līdz 1,5 gadam, minimālais vecāku pabalsts, piemaksa par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem. Līdztekus priekam par gaidāmo pieaugumu ģimenes budžetā daudziem vecākiem rodas arī jautājumi par to, kā praktiski notiks pabalstu pārrēķināšana. Atbildes uz šiem jautājumiem LV portālam sniedz Labklājības ministrijas (LM) speciālisti.

Pabalsti un piemaksas no 2013.gada

Bērna kopšanas pabalsts par bērna kopšanu līdz bērna gada vecumam nestrādājošiem cilvēkiem

Šo pabalstu ir tiesības saņemt personai, kas pabalsta pieprasīšanas dienā nav nodarbināta (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto), skaidro LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Maksims Ivanovs. Pabalsts no 2013.gada 1.janvāra ir pieaudzis no 50 līdz 100 latiem mēnesī. Minēto pabalstu viens no vecākiem var saņemt līdz bērna viena gada vecumam.

Bērna kopšanas pabalsts par bērna kopšanu no 1 līdz 1,5 gada vecumam gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem

Šo pabalstu var saņemt visi cilvēki, neatkarīgi no tā, vai viņi iepriekš ir strādājuši vai ne. Minētā pabalsta apmērs no 2013.gada 1.janvāra ir palielinājies no 30 līdz 100 latiem mēnesī. Pabalstu var saņemt no bērna viena līdz pusotram gadam.

"Vecāki – tēvs un māte - var izvēlēties, kuru pabalstu saņemt ir izdevīgāk."

Bērna kopšanas pabalsts par bērna kopšanu no 1,5 līdz 2 gadu vecumam gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem

Šo pabalstu var saņemt visi cilvēki, neatkarīgi no tā, vai viņi iepriekš ir strādājuši vai ne. Tiesa gan, minētā pabalsta apmērs no 2013.gada 1.janvāra nav mainījies, bet palicis iepriekšējā gada līmenī  - 30 latu mēnesī. Pabalstu vecāki var saņemt no bērna pusotra līdz diviem gadiem.

Piemaksa par dvīņiem vai vairākiem bērniem

Piemaksu var saņemt visi cilvēki, neatkarīgi no tā, vai viņi iepriekš ir strādājuši vai ne. Piemaksa par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem:

  • par katra bērnu kopšanu vecumā līdz pusotram gadam ir pieaugusi no 50 līdz 100 latiem mēnesī par katru nākamo bērnu;
  • par katra bērnu kopšanu vecumā no pusotra līdz diviem gadiem piemaksa nemainās – tā ir palikusi līdzšinējā apmērā jeb 30 latu mēnesī par katru nākamo bērnu.

M.Ivanovs skaidro, ka piemaksu izmaksā papildus bērna kopšanas pabalsta pamatapmēram vai vecāku pabalsta apmēram. Piemēram, ja iepriekš nestrādājošai mātei piedzimuši dvīņi, viņa par tiem saņems 200 latu mēnesī (bērna kopšanas pabalsts 100 lati plus piemaksa 100 lati), kamēr bērni sasniegs pusotra gada vecumu. Pēc bērna pusotra gada vecuma sasniegšanas gan bērna kopšanas pabalsts, gan piemaksa būs 30 latu mēnesī (tātad kopā māte par dvīņiem saņems 60 latu mēnesī).

"Divkāršojušies maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu izmaksu griesti."

Piemaksu par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem maksās līdz bērna divu gadu vecumam.

Minimālais vecāku pabalsts strādājošiem vecākiem

Šo pabalstu var saņemt viens no vecākiem, kurš ir nodarbināts un bērna kopšanas laikā atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Pabalsta minimālais apmērs ir pieaudzis no 63 līdz 100 latiem mēnesī. Vecāku pabalstu var saņemt līdz bērna viena gada vecumam.

Maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu izmaksu griesti

No 2013.gada 1.janvāra divkāršojušies maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu izmaksu griesti. Tas nozīmē, ka par vienu kalendāra dienu vecākiem izmaksās Ls 23,02 un 50% no summas virs 23,02 latiem.

Palielinātos pabalstus izmaksās vēlāk

LM pārstāvis skaidro, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) no 2013.gada 1.janvāra pārrēķinās bērna kopšanas pabalsta, minimālo vecāku pabalsta vai piemaksas apmēru, ja pabalsti vai piemaksa būs piešķirta līdz 2012.gada 31.decembrim un to izmaksa turpinās arī pēc 2013.gada 1.janvāra.

Lai pabalstu pārrēķinātu, vecākiem papildus nav jādodas uz VSAA ar jaunu iesniegumu, jo pabalstus VSAA pārrēķinās automātiski pēc tās rīcībā esošās informācijas.

Saistībā ar to, ka minētais process ir ļoti darbietilpīgs, no 2013.gada janvāra līdz martam, piemēram, bērna kopšanas pabalstu, saņems pašreizējā 50 latu apmērā. Tas nozīmē: ja novembrī un decembrī māte saņēma bērna kopšanas pabalstu 50 latu apmērā, tad arī 2013.gada pirmos mēnešus viņai izmaksās šādu summu. Starpību starp iepriekšējo un jauno apmēru jeb iekavēto summu izmaksās līdz 2013.gada 1.aprīlim.

"Visas neskaidrības par pabalstu vai piemaksu izmaksām jānoskaidro VSAA."

Tāpat M.Ivanovs atgādina, ka vecākiem nav tiesību vienlaikus saņemt divus pabalstus – vienu mātei, otru tēvam. Pabalstu izmaksās tikai vienu - vecāku pabalstu (strādājošiem vecākiem) vai bērna kopšanas pabalstu (nestrādājošiem vecākiem). Vecāki paši var izvēlēties, kuru pabalstu saņemt ir izdevīgāk.

Bērna kopšanas vai minimālo vecāku pabalstu nepārrēķinās tajā gadījumā, ja bērns līdz 2012.gada 31.decembrim būs sasniedzis pusotra vai gada vecumu.

Saistībā ar to, ka iepriekšminētos pabalstus un piemaksas izmaksā VSAA, visas neskaidrības par pabalstu vai piemaksu izmaksām LM pārstāvis aicina skaidrot VSAA.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI