SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. decembrī, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
2
2

Iespēja ietekmēt pensiju, ja darba devējs sociālo nodokli nav samaksājis

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Cilvēkam ir tiesības, nevis pienākums sekot līdzi sava pensijas kapitāla uzkrāšanai. Tomēr ir jāapzinās, ka šādu tiesību neizmantošana varētu ietekmēt piešķirtās valsts vecuma pensijas apmēru.

FOTO: LV Portāla infografika

Aprit gads, kopš spēkā ir likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” grozījumi. Saskaņā ar tiem cilvēks ir sociāli apdrošināts pensijai tikai tad, ja par viņu faktiski ir veiktas obligātās iemaksas. Ja darba devējs to nav izdarījis, tad cilvēkam, sasniedzot pensionēšanās vecumu, ir tiesības pašam iemaksāt naudu pensiju apdrošināšanai. Šo iespēju ietekmēt valsts vecuma pensijas apmēru šogad izmantojuši tikai divi cilvēki.

Pieticīgā interese par pensijas apdrošināšanu šādās situācijās, iespējams, saistīta arī ar to, ka cilvēki šogad vēl ir nogaidījuši, ko lems Satversmes tiesa, jo likuma jaunās normas gada sākumā Satversmes tiesā (ST) apstrīdēja Saeimas 20 deputāti. LV portāls jau informēja par 19.decembrī pasludināto ST spriedumu, ar kuru tā atzina likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" apstrīdētās normas par atbilstošām Latvijas Republikas Satversmei.

Lai pats iemaksātu, jāgriežas VSAA

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga skaidro, ka saskaņā ar likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 5.panta 4.daļā noteikto persona ir apdrošināta pensijai, ja faktiski ir veiktas obligātās iemaksas. Tas nozīmē, ka, piešķirot pensiju, personas apdrošināšanas stāžā pēc 2011.gada 1.janvāra var ieskaitīt tikai tos periodus, par kuriem faktiski ir veiktas obligātās iemaksas. Pārējie sociālās apdrošināšanas pakalpojumi tiek piešķirti tāpat kā līdz šim.

Kārtība, kādā persona veic sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai, ja darba devējs faktiski iemaksas nav veicis, noteikta Ministru kabineta 2011.gada 17.maija noteikumos Nr.384 "Kārtība, kādā persona veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai".

"Tiesības maksāt pensiju apdrošināšanai ir par vienu vai vairākiem darba devējiem."

Personai varētu būt lietderīgi pašai veikt iemaksas pensiju apdrošināšanai, ja tas nepieciešams apdrošināšanas stāža papildināšanai vai tiesību iegūšanai, piešķirot pensiju.

Ņemot vērā šajos MK noteikumos noteikto, personai jāiesniedz VSAA nodaļā iesniegums, ka viņa pati vēlas veikt iemaksas pensiju apdrošināšanai. Pamatojoties uz personas iesniegumu, VSAA nosaka tos gadus un mēnešus, par kuriem darba devējs ir aprēķinājis obligātās iemaksas par personu kā par darba ņēmēju, bet faktiski tās nav veicis. Iesniegumu persona var iesniegt pirms valsts vecuma pensijas aprēķināšanas vai pēc tās piešķiršanas.

Pēc tam VSAA izsniedz personai Paziņojumu, kurā norāda šādu informāciju:

  1. gadus un mēnešus, par kuriem darba devējs nav veicis obligātās iemaksas vai nav veicis tās pilnā apmērā;
  2. aprēķināto obligāto iemaksu summu pensiju apdrošināšanai pa mēnešiem, ņemot vērā darba ienākumus un attiecīgā gada obligāto iemaksu likmi pensiju apdrošināšanai (2011.gadā – 24,79%), noapaļojot līdz veseliem latiem un santīmiem, atmetot 0,49 santīmus un mazāk un noapaļojot līdz 0,50 santīmiem un vairāk;
  3. kontu, kurā veicamas iemaksas pensiju apdrošināšanai.

Personai par laikposmu līdz pensijas piešķiršanas mēnesim ir tiesības veikt iemaksas pensiju apdrošināšanai par visu laikposmu, par kuru darba devējs (izņemot darba devēju – mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju) faktiski nav veicis obligātās iemaksas, vai par atsevišķu laikposma daļu atbilstoši Paziņojumā norādītajām iemaksām.

Ja par vienu un to pašu laikposmu vairāki darba devēji (izņemot darba devēju – mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju) nav faktiski veikuši obligātās iemaksas, personai ir tiesības veikt iemaksas pensiju apdrošināšanai par vienu vai vairākiem darba devējiem atbilstoši Paziņojumā norādītajām iemaksām.

Persona iemaksas pensiju apdrošināšanai var veikt gan pirms vecuma pensijas piešķiršanas 3 mēnešu laikā no dienas, kad iesniegts iesniegums valsts vecuma piešķiršanai, gan pēc valsts vecuma pensijas piešķiršanas.

Persona iemaksas pensiju apdrošināšanai veic VSAA norādītajā budžeta kontā. Maksājuma rīkojumā jānorāda tās personas vārds, uzvārds un personas kods, par kuru tiek veiktas iemaksas pensiju apdrošināšanai, atzīme "Iemaksas pensiju apdrošināšanai", darba devējs un laikposms, par kuru tiek veiktas iemaksas, kā arī budžeta ieņēmumu klasifikācijas kods, kāds norādīts Paziņojumā.

VSAA reģistrē veiktās iemaksas pensiju apdrošināšanai personas kontā 10 darbdienu laikā pēc maksājuma saņemšanas.

"Persona var pārbaudīt, vai darba devējs ir veicis sociālās iemaksas."

Ja persona, kura veikusi iemaksas pensiju apdrošināšanai, neiegūst tiesības uz valsts vecuma pensiju, tā pieprasa VSAA atmaksāt veiktās iemaksas, iesniedzot iesniegumu un norādot kontu, kurā ieskaitāma atmaksājamā summa.

Savukārt VSAA katru gadu līdz 1.aprīlim pārbauda, vai darba devējs vai Maksātnespējas aģentūra nav veikusi obligātās iemaksas par laikposmu, par kuru persona pati veikusi iemaksas pensiju apdrošināšanai.

Ja darba devējs vai Maksātnespējas aģentūra ir veikusi obligātās iemaksas par personu, kura pati veica iemaksas pensiju apdrošināšanai, VSAA līdz attiecīgajam gadam sekojošā kalendārā gada 31.jūlijam nosūta personai informāciju par pārmaksātajām iemaksām pensiju apdrošināšanai, informējot personu, ka pārmaksāto iemaksu saņemšanai iesniegums iesniedzams jebkurā VSAA nodaļā, norādot kontu, kurā ieskaitāma atmaksājamā summa.

VSAA atmaksā personas veiktās iemaksas pensiju apdrošināšanai mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas.

A.Jakseboga informēja, ka līdz šim iemaksas pensiju apdrošināšanai pašas ir veikušas divas personas.

Uzziņa

  • Saskaņā ar Darba likuma 71.pantu darba devējs, izmaksājot darbiniekam darba samaksu, izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā vajag būt norādītām darba devēja veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.
  • Likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 23.panta ceturtā daļa paredz, ka jebkurai sociāli apdrošinātai personai ir tiesības bez maksas saņemt no VSAA informāciju par sociālās apdrošināšanas iemaksām, kuras par to ir veicis darba devējs. Persona var arī attālināti pieprasīt un saņemt no VSAA informācijas sistēmas informāciju par darba devēja veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām, proti, portālā www.latvija.lv ir pieejama informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem. Šo informāciju persona var saņemt tiešsaistē. Tātad persona informāciju par to, vai darba devējs faktiski veic sociālās apdrošināšanas iemaksas, var pārbaudīt un pievērst darba devēja vai valsts institūciju uzmanību tam, ka likumā noteiktais pienākums nav pienācīgi izpildīts.
  • Cilvēkam ir tiesības, nevis pienākums sekot līdzi sava pensijas kapitāla uzkrāšanai. Tomēr ir jāapzinās, ka šādu tiesību neizmantošana varētu ietekmēt piešķirtās valsts vecuma pensijas apmēru.
Avots: http://www.satv.tiesa.gov.lv/; Satversmes tiesas spriedums lietā Nr.2011-03-01
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI